Alla som delar Röda Korsets värderingar är välkomna att vara frivilliga i Svenska Röda Korset, under förutsättning att man har kunskap och erfarenhet som passar frivilliguppdraget. Det innebär även att personer med ett kriminellt förflutet, och som avtjänat sitt straff, ska kunna ges nya möjligheter i ett nytt sammanhang.
För vissa uppdrag krävs att frivilliga kan visa utdrag från polisens belastningsregister. Det handlar om verksamhet som möter behov hos barn, unga och äldre och utförs av en ensam frivillig. De brott som föranleder att inte erbjuda någon ett frivilliguppdrag inom verksamhet med barn och ungdomar och uppdrag som utförs enskilt, är uppgifter som visar om personen begått sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.
Externa samarbetspartners kan också kräva att frivilliga visar utdrag från polisens belastningsregister. Det gäller exempelvis Kriminalvården för stöd till häktade och intagna på anstalter eller Migrationsverket för stöd till förvarstagna.
Du som hanterar dessa utdrag får eventuellt ta del av känslig information om personer. Du måste med största varsamhet hantera den informationen.
Det kan vara svårt att själv fatta beslut om lämpligheten hos frivilliga. En rekommendation är att bilda en grupp i kretsstyrelsen, som har till uppgift att fatta beslut i frågor som rör negativ information från registerutdraget. Tänk på att ingen information får föras vidare. Ni behöver den enbart för att kunna avgöra om personen är lämplig för just det aktuella frivilliguppdraget.
Kontakta Infoservice vid frågor.
Checklista för hur kretsen hanterar utdrag från polisens belastningsregister
- Var redan vid annonsering av frivilliguppdraget tydlig med att det krävs utdrag från polisens belastningsregister.
- Vid första kontakt med potentiell ny frivillig, påminn om att detta uppdrag kräver utdrag från belastningsregistret. Informera om hur Svenska Röda Korset hanterar utdragen.
- Det är personen själv som kontaktar belastningsregistret och begär utdrag. Blanketter finns här.
- Utdraget lämnas till utsedd person i kretsstyrelsen eller frivilligledare.
- Under tiden som pandemin pågår går det även bra att personen visar upp utdraget under ett videosamtal som frivilligledare bokat för att introducera den nya frivilliga samt checka av utdraget.
- Ansvarig i kretsstyrelsen eller frivilligledare ska kontrollera alla uppgifter. Om inget föranleder tveksamhet om lämplighet signeras detta i ”Överenskommelse mellan frivillig och Svenska Röda Korset”. Kom ihåg att uppgifterna kan vara känsliga och inte får spridas.
- Utdraget skickas/lämnas tillbaka till personen i fråga som själv tar ansvar för hur utdraget hanteras i fortsättningen.
- Om ett registerutdrag innehåller information som inte möjliggör för detta uppdrag, sammankalla gruppen i kretsstyrelsen för beslut. Kom överens om vem som ska kontakta personen och hur. Tänk på att Svenska Röda Korset har många olika frivilliguppdrag. Ett annat uppdrag kanske passar bättre.