Kompetensutveckling
Kompetensutveckling syftar till att utveckla medarbetare individuellt och samtidigt stärka organisationens förmåga och förutsättningar att nå målen. Medarbetare har ett delat ansvar med chef att i dialog diskutera och föreslå lämpliga former för personligt och professionellt lärande och utveckling utifrån verksamhetens krav och behov. Det kan handla om behov i nuvarande roll eller om behov att utvecklas vidare och kunna ta nya roller. Varje medarbetare ska ha en plan för sin kompetensutveckling. Den fastställs i målsamtal mellan medarbetare och närmaste chef.
Modell för kompetensutveckling
Ett sätt att se på kompetensutveckling är 70-20-10-modellen. Detta är en vanligt förekommande modell för lärande och utveckling. Den illustrerar hur det går till när en person lär sig något, till exempel hur en person lär sig att göra sitt jobb.
Enligt 70-20-10-modellen står arbetsupplevelsen för 70 procent av inlärningen när en person försöker lära sig något nytt. 20 procent av lärandet kommer från att interagera med andra anställda och 10 procent av inlärningen kommer från externa källor, läsning eller annan formell utbildning. 70-20-10 används av många organisationer för att optimera utvecklingsstrategier.
Enligt denna modell kan kompetensutveckling alltså delas i tre delar:
- Det informella lärande som sker i jobbet, genom bl.a. lärande i rollen, nya arbetsuppgifter och egen reflektion.
- Det sociala lärande som sker genom samspelet med andra, bl.a. genom återkoppling, nätverkande och coachning.
- Formellt lärande i form av utbildning eller kurs eller liknande; denna del ska ta utgångspunkt från, samt landa i det informella och det sociala lärandet.
Vår utbildningstrappa
En del av kompetensutvecklingen inom Svenska Röda Korset beskrivs i vår så kallade utbildningstrappa. Det första steget i trappan tydliggör vilka utbildningar som är obligatoriska för alla rödakorsare det vill säga vilken den minsta gemensamma utbildningsnivån är för att verka inom Svenska Röda Korset. Steg två och eventuella ytterligare steg i trappan utgörs av påbyggnadsutbildningar i form av verksamhets- och/eller uppdragsspecifika utbildningar. De grundläggande utbildningarna som beskrivs i utbildningstrappan finns alla som webbkurser, men vissa erbjuds även som onlinekurser och/eller fysiska kurser. Här kan du läsa mer om att gå en kurs.
Vem ansvarar för din kompetensutveckling?
Som medarbetare på Svenska Röda Korset har du ansvar för ditt eget lärande och för att bidra till ett tillåtande och utvecklande lärandeklimat för alla rödakorsare. Din chef har visserligen ett ansvar för att ha koll på din kompetens och bidra till att den hela tiden utvecklas genom att leda och fördela ditt arbete. Men det ligger ett stort ansvar på dig som medarbetare att driva den utveckling framåt genom att själv aktivt söka möjligheter inom och utanför organisationen.
Vad finns det för budget för kompetensutveckling?
Innan ett beslut tas om att investera i någon form av utbildning eller kurs eller annan kompetensutvecklingsinsats som kostar tid och/eller pengar, är det av största vikt att syftet tydligt har identifierats och att beslutet kan motiveras genom att visa hur lärandet bidrar till Svenska Röda Korsets verksamhet och utveckling. Följande faktorer ska bedömas inför ett beslut om investering i kompetensutveckling:
- Är kompetensen kritisk för medarbetarens/enhetens/avdelningens/organisationens förmåga att uppnå uppsatta mål?
- Hur uppnås lärandet på bästa sätt? Är rätt form för kompetensutveckling valt utifrån 70-20-10-modellen?
- Finns kompetensen tillgänglig inom organisationen? Skulle det vara möjligt att skapa ett internt lärande medarbetare emellan?
- Vilka alternativa leverantörer finns? Har det gjorts en jämförelse av pris och kvalitet mellan olika aktörer? Har vi försökt förhandla ner priset?
Chef har mandat att ta beslut om och godkänna kostnader för kompetensutveckling enligt gällande attestordning samt gällande riktlinjer för inköp, inom ramen för den budget som finns inom enheten/avdelningen. Innan ett beslut om större investeringar för kompetensutveckling tas, ska HR konsulteras för att säkerställa samordning, vägledning kring alternativ och kontakter med leverantörer.
Ibland finns möjlighet för medarbetare att delta kostnadsfritt i utbildningar, seminarier eller nätverksträffar. Även om aktiviteten är kostnadsfri bör en bedömning göras utifrån ovanstående kriterier för att säkerställa att medarbetarens tid läggs på rätt saker och att eventuella kostnader för resor och logi är motiverade.
Interna kurser
Kurser för rödakorsare erbjuds i olika former, där de flesta finns som digitala alternativ. Kurserna kan vara digitala, fysiska eller en kombination.
Karriärutveckling och intern rörlighet
Svenska Röda Korset vill vara en arbetsplats där medarbetare kan utvecklas, inte bara i sin tjänst utan också genom att byta tjänst för en längre eller kortare tid, inom organisationen, inom rörelsen och inom sektorn. Vi tror att intern rörlighet bidrar till en högre organisatorisk kompetens, att erfarenheter och perspektiv tillvaratas i olika delar av organisationen och till att våra medarbetare utvecklas.
För att främja den interna rörligheten annonserar Svenska Röda Korset alla lediga tjänster. Vi har ett system för intern utlåning av medarbetare mellan enheter och avdelningar, liksom inom rörelsen (sekondering). Vi har även en riktlinje om tjänstledighet som öppnar upp för möjlighet ta tjänstledigt för tillfälligt utlandsarbete inom sektorn.
Tjänster inom Svenska Röda Korset
Lediga tjänster och uppdrag annonseras på Rednet under rubriken för lediga jobb. Här annonseras även flera av de lediga tjänster som finns hos våra kretsar.
Tjänster inom rörelsen
Röda kors- och röda halvmånerörelsen är stor och det finns en mängd möjligheter till karriärutveckling inom ICRC, IFRC och andra nationella föreningar. Läs gärna mer på länkarna nedan.
Kontaktuppgifter nationella föreningar.
Omställningsstudiestöd
1 oktober 2022 infördes omställningsstudiestödet. Det är ett nytt studiestöd som riktar sig till dig som redan är etablerad och har aktuell förankring på arbetsmarknaden och vill höja din kompetens med hjälp av en utbildning. Du kan exempelvis fördjupa dig i ditt yrke, skaffa behörighet du saknar eller studera till ett närliggande yrke.
Som anställd på Svenska Röda Korset är det omställningsorganisationen Omstella du ska vända dig till om du vill veta mer om omställningsstudiestöd.
Du kan också läsa mer hos CSN och på regeringens hemsida.
Uppdaterad .