Här har vi samlat material som kan vara till hjälp för förtroendevalda i kretsar som vill arbeta med programmet för Socialt hållbara städer.
Program Socialt hållbara städer
I programmet finns samlad information om hur Svenska Röda Korset jobbar för att uppnå vår vision och målsättning kring socialt hållbara städer samt de förflyttningar vi behöver göra för att åstadkomma detta fram till 2023.
Handbok Socialt hållbara städer
I handboken finns operativa tips och råd om hur ni kan gå tillväga för att omsätta programmet i praktiken. Handboken riktar sig främst till förtroendevalda i Svenska Röda Korset som önskar börja arbeta med programmet för Socialt hållbara städer.
Checklista för kartläggning och behovsidentifiering
Denna checklista finns som hjälp för er som önskar göra en kartläggning och behovsidentifiering i ett socioekonomiskt utsatt område.
Områdeskartläggning - redigerbar mall
Denna mall finns som komplement till checklistan ovan. Mallen är ett redigerbart worddokument enligt Röda Korsets grafiska profil med exempelrubriker och enstaka färdigskrivna texter och guidning för att underlätta processen för de som skriver en områdeskartläggning för ett socioekonomiskt utsatt område.
Programbilaga – Bakgrund
Denna bilaga till programmet fördjupar kring den teoretiska bakgrunden. Här beskrivs bland annat segregation och socioekonomisk utsatthet i ett vidare perspektiv.
Rapporten Lokal kraft i krisen
Rapporten Lokal kraft i krisen skildrar hur coronapandemin har drabbat människor i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och undersöker vilken roll lokalt engagemang och samverkan har spelat för krishantering. Rapporten ger en fördjupad bild av de insatser som har gjorts och de behov som framkommit i några bostadsområden med särskild utsatthet i Sverige.
Verksamheter och områdesarbete
När vi arbetar med ett områdesbaserat arbetssätt enligt vårt program
för Socialt hållbara städer innebär det att att insatserna istället för att utgå från
en viss aktivitet utformas i samverkan med boende. Vi arbetar med boende och aldrig för, de verksamheter som startas i området beror därmed på vilka behov som har identifierats tillsammans med boende, och vilken kapacitet som finns att genomföra dem. På följande sidor finns exempel på aktiviteter och verksamheter att starta, eller hämta inspiration från i start av ny verksamhet.
Områdesbaserat trygghetsarbete
Aktiviteter för hälsa och gemenskap
För dig som är frivillig i verksamhet
Uppdaterad .