Flera av Sveriges städer växer. Det skapar många nya möjligheter, men kan också bidra till ökade sociala klyftor och polarisering. Trots en god levnadsstandard har boende i Sverige påtagliga hälsoskillnader som under de senaste 30 åren har ökat. Ojämlikhet i hälsa beror på olika sociala bestämningsfaktorer, bland annat socioekonomiska. I vissa av Sveriges städer skiljer medellivslängden mellan olika bostadsområden mer än fem år.
Genom Svenska Röda Korsets arbete i socioekonomiskt utsatta områden ämnar vi bidra till en utjämning av dessa hälsoskillnader. Arbetet utgår från programmet för Socialt hållbara städer och målsättningen är att bidra till trygghet, en ökad förmåga att förebygga och återhämta sig vid kris och oro samt bidra till en förbättrad hälsa och ökad delaktighet, i de socioekonomiskt utsatta områden där Svenska Röda Korset har en lokal närvaro.
Hur arbetar vi?
Innan vi etablerar Röda Korset i ett nytt område eller vidareutvecklar vårt arbete i områden där vi redan har en närvaro är det viktigt att vi kartlägger vilka behov som finns i området. Denna kartläggning styr vårt arbete och utifrån den skapar vi strategiska samarbeten med lokala aktörer från olika sektorer för att möjliggöra att vi möter de boendes behov. Men att stärka ett områdes motståndskraft är en process som behöver ägas av området självt, det vill säga de människor som bor i området. De boendes delaktighet i samtliga processer som sker i deras område är därför en viktig utgångspunkt för oss som rödakorsare.
I många socioekonomiskt utsatta områden finns en projekttrötthet efter att flera aktörer och projekt kommit och gått under korta perioder. Svenska Röda Korset satsar därför på långsiktig etablering i ett område. Genom att involvera boende i vår långsiktiga etablering skapar vi ett förtroende i området. Detta förtroende möjliggör inte bara våra verksamheter utan även vårt påverkansarbete som syftar till att skapa långsiktiga förändringar på lokal, regional och nationell nivå.
Vill du inleda arbete med socialt hållbara städer på din ort?
I kommuner där det finns socioekonomiskt utsatta områden kan kretsar arbeta enligt programmet Socialt hållbara städer. Arbetssättet fungerar såväl i storstad som i mellanstor eller mindre stad.
För att ge stöd i att inleda ett områdesbaserat arbete finns material framtaget för kretsar. Program, handbok och stödmaterial för områdeskartläggningar finns och kan användas i uppstarten av arbetet. Läs mer på sidan Material socialt hållbara städer.
Socialt hållbara städer är ett arbetssätt som bygger på långsiktighet, samverkan och behovsstyrda verksamheter. När en behovsundersökning är gjord och kunskap om behoven finns är det dags att starta verksamhet. Stöd för det finns på Kunskapsbanken- För dig som är frivillig i verksamhet.
Vill du ha kontakt med en tjänsteperson som arbetar med programmet för Socialt hållbara städer? Kontakta Infoservice så hjälper de dig!
Uppdaterad .