Här kommer du att hitta vanliga frågor och svar om folkrättsinformatörsverksamheten, till exempel:
- Hur bokar jag en folkrättsinformatör? Börja med att kontakta din lokala krets och fråga om det finns en informatörsgrupp i din kommun. Annars är du välkommen att Kontakta Infoservice
- Vad krävs av mig som folkrättsinformatör? För att engagera sig som folkrättsinformatör behöver du ha ett intresse för folkrätten, och en vilja att tala inför och engagera andra. Du ska också kunna planera, boka, genomföra och utvärdera uppdrag individuellt och i grupp. Kunskaper i folkrätten får du under utbildningar och nätverksträffar, men det är alltid bra att själv hålla fördjupa sig efter intresse. En fördjupningslista hittar du i folkrättsinformatörernas teamsgrupp.
- Varför behövs folkrättsinformatörer? Ansvaret för att sprida information om den humanitära rätten ligger på staten, men den humanitära rätten ger även särskilda uppgifter till nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar. Svenska Röda Korset har, enligt både internationell och nationell rätt, en så kallad stödjande roll i förhållande till staten. Det innebär bland annat att säkerställa respekt för och sprida kunskap om den humanitära rätten i fredstid.
Uppdaterad .