Här hittar du stöd i arbetet som Rednetredaktör.
Din roll som Rednetredaktör
Hur vi jobbar med nyheter på Rednet
Lathund för Zendesk Kunskapsbanken
Lägg till händelse i Kalendariet
Statistik för Rednet och Kunskapsbanken
Din roll som Rednetredaktör
- Du ansvarar för din enhets nyheter på Rednet och din enhets innehåll i Kunskapsbanken.
- Du får redaktörsbehörighet och introduktion via rednetredaktionen. Du förväntas delta på de utbildnings- och nätverksträffar som erbjuds ungefär fyra gånger per år.
- Du ansvarar för att följa statistik för de delar av intranätet som du ansvarar för och förbättra innehållet utifrån dina användares beteende.
Vissa enheter har inte innehåll i Kunskapsbanken och vissa enheter har inte nyheter på Rednet, så uppdraget varierar lite beroende på vilken enhet du arbetar på. Är du osäker på ditt uppdrag? Hör av dig till Rednetredaktionen rednet@redcross.se
Vi har en teamskanal där vi kan ta hjälp av varandra och ge tips.
team Webb- Rednetredaktörer Hittar du inte den? Hör av dig så vi ser till att du är tillagd i teamet!
Här finns en lista över alla Rednetredaktörer och mer info om intranätets syfte och koncept:
Rednet vårt intranät.
Hur vi jobbar med nyheter på Rednet
Vårt mål är att ha ett inspirerande nyhetsflöde som är intressant för många och där vi blandar lokala, nationella och internationella nyheter. Din enhet ansvarar för att långsiktigt planera, skriva och ta fram bild till era nyheter.
Rednetredaktionen och kommunikationsenheten håller i den övergripande nyhetsplaneringen och publicerar nyheterna på Rednet. Ungefär fyra gånger per år ombeds du skicka in din enhets nyhetsplanering. Du skickar underlag till rednet@redcross.se. Har ni idéer på spontana nyheter som inte är med i planen, mejla kort info om nyheten (ämne, syfte, målgrupp) och när ni tänker er att nyheten ska publiceras på Rednet till rednet@redcross.se
OBS! Vi skriver inte ut personliga kontaktuppgifter på Rednet. Behöver du hänvisa till Infoservice för mer information i din nyhet, se till att stämma av med Infoservice först!
Länkar till info som kan hjälpa dig i nyhetsarbetet
Skriva en nyhet eller text
Röda Korsets handbok för bilder
Skrivregler och skrivtips
Här hittar du årets övergripande nyhetsplanering för Rednet
Vill du fördjupa dig kan du läsa Skriva för webben
Lathund för Zendesk Kunskapsbanken
OBS! Zendesk (Kunskapsbanken) fungerar dåligt i redaktörsläget i internet Explorer, så använd Google Crome eller Firefox som webbläsare.
Logga in via länken nedan som agent i Kunskapsbanken (med samma användarnamn och lösenord som till din dator). Du loggar in via OKTA, och när du loggat in blir du samtidigt inloggad på Rednet.
Här finns en film som visar den enklaste redigeringen i Zendesk (rubriker, länkning, ladda upp bilaga, länka till bilaga)
Ditt ansvar i Kunskapsbanken
Du ansvarar för de sidor där du står som författare, du kan filtrera fram en lista från redigeringsläget i Zendesk. Mejla rednet@redcross.se om du behöver hjälp med att ta fram listan. Du ansvarar också för att lägga upp händelser i Kalendariet.
Innan du sätter igång
- Vem vänder sig informationen till? Är din målgrupp intern (förtroendevalda, frivilliga, anställda, alla rödakorsare)?
- Ska informationen publiceras i Kunskapsbanken? Eller är informationen inspiration eller nyhet? Är det ok att innehållet kan läsas på ett öppet intranät av alla som hittar till artikeln?
- Finns det redan information om samma sak i Kunskapsbanken eller på rodakorset.se? Ska innehållet sys ihop/ länkas? Samarbeta med andra Rednetredaktörer, den som står som författare på artikeln är ansvarig Rednetredaktör.
- Har du en plan för hur du ska driva trafik till din sida i Kunskapsbanken?
Nya avsnitt och artiklar
Ser du behov att skapa nya artiklar eller ett nytt avsnitt? Prata med Rednetredaktionen först! Vi behöver tänka till tillsammans med dig hur innehållet ska organiseras för att bäst hjälpa våra användare.
Skrivtips för nyttosida/servicesida i Kunskapsbanken
- Börja med att fylla i mallen för Ny webbsida
- Principen för en servicesida är enkel och kort: fokus på att hjälpa användare att utföra saker, inte på att informera dem.
- På en servicesida ska allt innehåll samlas om ett specifikt ämne, till exempel lön och ersättningar. På sidan ska användaren hitta hjälp för att kunna lösa sina uppgifter. Därför finns det länkar på servicesidan som länkar till andra sidor på intranätet, externa webbplatser, system eller dokument.
- Bild eller film på nyttosida är ok, om det tillför något för att användaren bättre kan lösa sin uppgift.
- Har du mottagarens perspektiv och ett direkt tilltal i texten?
- Beskriver rubriken innehållet? Skriv korta kärnfulla rubriker, med sökordet i artikelrubriken
- I Kunskapsbanken gäller: Du-tilltal och Vi (skriv inte Svenska Röda Korset eller Röda Korset, utom där det är nödvändigt)
- OBS! Vi arbetar mobile first, så kolla alltid läsbarheten i din mobiltelefon.
- Använd våra gemensamma Skrivregler
- Testa gärna din texts läsbarhet på lix.se
- Vill du fördjupa dig läs gärna Skriva för webben
Layout
- Om du klistrar in text till exempel från Word, har du sett till så att texten rensats från formatering? Rensa formatering kan du göra i word (se alternativ för Klistra in) eller genom att klistra in texten i Anteckningar.
- Använd vanlig formatering i Zendesk, det vill säga brödtext, rubrik 2 (och rubrik 3, om det är långa artiklar där det är underrubriker under Rubrik 2. Använd inga fetmarkerade rubriker eller andra text-färger än svart.
Länkar
- Länka via länk-ikon i verktygfältet. Länka till dokument är lite klurigt. Se instruktionsfilmen om du behöver hjälp
- När du länkar till en annan webbsida (utanför Kunskapsbanken) - välj "öppna i ny flik"
- När du länkar till dokument på samma artikelsida eller i sharepoint - välj "öppna i ny flik"
- När du länkar till annan artikel i Kunskapsbanken, behöver du inte välja "öppna i ny flik. OBS! Det finns fiffig funktionalitet för länkning till annan artikel i Kunskapsbanken via länk-ikonen (helpcenter-artikel), sök och klicka på rätt artikel, klart!
- Det går att länka till en rubrik som kommer senare i artikeln, via länk-ikonen i verktygsfältet.
- Är det flera länkar på samma sida eller under samma rubrik, lägger vi länkar samlade som punktlista efter brödtexten.
- Är det endast en länk och det är länken som är viktigast kan länken bakas in i texten.
- Är länkarna självförklarande? Länken ska inte vara "Läs mer" eller "Klicka här". Länken ska gå att förstå ur sitt sammanhang.
- Fördjupad information om hur du skriver och inte skriver länkar
Bild
- Bilder ska helst komplettera eller förtydliga det som sägs på nyttosidor. Annars är bild inte nödvändig här. Vill du lägga in bild, tänk på att det ska funka i mobil, maxbredd 350 pixlar. Infoga via bild-ikon i verktygsfältet. OBS! det räcker inte att bara klistra in bilden på sidan, då syns inte bilden för oinloggade.
Film
- Film kan enkelt länkas från Youtube, och behöver då inte storleksanpassas. Infoga via video-ikon i verktygsfältet. Funkar fint i mobilen. Ska filmen ligga på Youtube kan du kontakta rednetredaktionen för hjälp med uppladdning.
- Om filmen ska streamas från Streamio, behöver den storleksanpassas.
Länk till instrux för att ladda upp filmen i Streamio (OBS! gammal instruktion men funkar bra för själva uppladdningen) - I Streamio under filmen ska du välja spelare "Kunskapsbanken" för att få rätt mått på filmen, se under steg 1 på bilden nedan. (Filmen blir ganska liten när man kollar på datorn men ser bra ut i mobilen)
- I Zendesk klickar du på symbolen för källkod längst till höger i verktygsfältet ovanför brödtext:
- Sen klistrar du in inbäddningskoden från Streamio (steg 4 enligt bilden ovan som du får när du valt spelare Kunskapsbanken) på det stället på sidan som du vill ha filmen på.
- Klicka OK längst ner till höger så kommer du tillbaka till vanliga redigeraläget.
Bilagor (endast pdf)
- Bilagor är inte mobilvänligt, de är inte sökbara och de är svåra att läsa i mobil. Fundera ordentligt om du verkligen behöver ladda upp en bilaga. Går det istället att lägga texten direkt i artikeln? Det är ofta mer användarvänligt och det går ju också går bra att skriva ut en sida från Kunskapsbanken. Bilaga behövs om det är blankett som ska skrivas ut, folder, poster, möjligen handbok. Tänk på att det också blir dubbelarbete att uppdatera både texten i artikeln och i bilagan. Bilagor laddas antingen upp direkt på sidan eller om det är väldigt många bilagor i vår öppna sharepoint-mapp (fråga rednet@redcross.se eller i teams-kanalen om du behöver hjälp med att ladda upp).
- Bilagan ska vara daterad i namnet och i själva texten, för att användaren ska veta om hen har en uppdaterad version.
- OBS! Bilagor är inte sökbara, varför du antingen vill ha bilagans namn i artikelrubriken, eller länkad i artikeln.
- Samma bilaga får endast finnas på en artikelsida, annars blir det ohållbart att underhålla för redaktören.
- Se instruktionsfilm om du behöver hjälp
Ladda upp många bilagor
Om du behöver ladda upp många bilagor, till exempel protokoll eller handlingar finns möjligheten att ladda upp i en öppen sharepoint-mapp. Den kan nås av alla som hittar till den, så det är för dokument som är för alla rödakorsare och som vem som helst kan läsa. Så här gör du för att ladda upp och länka.
Du hittar sharepointmappen här:
https://redcross1se.sharepoint.com/shites/kunskapsbanken_dokument
- Skapa mappar som är identiska med Kunskapsbankens struktur
- Ladda upp dokumentet i rätt mapp
- Klicka på dela (var noga med vad du delar, om personen ska ha access till en mapp, behöver du dela mappen)
- Välj "alla med länken"
- Kopiera länk och klistra in på rätt ställe
När du är klar testa: Är sidan Sökbar?
Försök sätta dig in i användarens situation och testa att söka i Kunskapsbanken efter din artikel. Får du relevant träff? Det viktigaste sökordet bör finnas tidigt i rubriken.
OBS! Inga personliga kontaktuppgifter i Kunskapsbanken eller i nyheter
Av GDPR-skäl och andra säkerhetsskäl publicerar vi inte personliga mailadresser eller telefonnummer. För frivilliga hänvisar vi alltid till Infoservice, men vi behöver inte skriva ut Infoservice telefonnummer och mejladress i enskilda artiklar eftersom det ligger ett chattfönster flytande på alla artiklar, där man kan kontakta Infoservice. Om du hänvisar till Infoservice för mer information, i nyheter eller i artiklar i Kunskapsbanken, behöver du alltid stämma av med Infoservice innan, så de i sin tur kan ge relevant information till den som frågar.
Driv trafik till Rednet och Kunskapsbanken
I alla kontakter med rödakorsare: utskick, mejl, i facebookgrupper och liknande - passa på att driva trafik till Rednet genom att länka och hänvisa dit. Din information ska finnas på Rednet.
- Rednet ska vara den naturliga platsen för rödakorsare att börja leta efter information, stöd och verktyg.
- Våra användare får den senast uppdaterade informationen på Rednet.
- Vi stärker våra möjligheter att nå ut med viktig information och vårt stöd.
- Vi får bättre användardata och möjlighet att utveckla Rednet utifrån användarnas behov.
Exempel
Ska du skicka ut en lathund? Skicka inte lathunden som pdf-bilaga i utskicket, utan skicka en länk till artikeln i Kunskapsbanken, där användaren hittar lathunden.
Lägg till händelse i Kalendariet
1. klicka på "Lägg till" i menyn och välj "Artikel".
2. Namnet på Artikeln ska alltid bestå av: Årtal-månad-datum Namn på händelse - Stad (exempel 2020-03-21 Webinarium om situationen för ensamkommande unga - Umeå)
3. Artikeln ska alltid innehålla:
Datum och tid:
Plats:
Arrangör:
Senaste datum för anmälan:
Länk till mer information
4. inställningarna i högerspalten ska vara:
Hanterad av: Agenter och administratörer
Synlig för: Alla
Publicera i avsnitt: Kalendariet
Författare: Ditt namn
5. Glöm inte att publicera artikeln, överst till höger bredvid "Spara".
Statistik för Rednet nyheter och Kunskapsbanken
Just nu upphandlas nytt verktyg för att mäta trafik till sidor på webben, så det går inte att se sidvisningar på Rednetnyheter. Du kan fortfarande se data för trafik till Kunskapsbanken.
Undrar du hur många som besökt din nyhet eller artikel i Kunskapsbanken, eller hur många nedladdningar ditt dokument har? Nedan finns enkla steg-för-steg-guider med bilder hur du gör. Behöver du hjälp finns rednetredaktionen redo att assistera.
Samlad statistik över alla dina artiklar i Kunskapsbanken
Varför är det viktigt att följa statistik för vårt innehåll? Här är några argument.
- Det svarar (delvis) på frågan om du når ut till dina målgrupper, och när du nått ut.
- Du får hjälp med hur du ska fördela din tid. Har din sida i Kunskapsbanken tex många ”tummen ner”? Då behöver du fundera på hur du kan förbättra innehållet.
- Har många läst din Kunskapsbanken-artikel? Bra jobbat! Då är den relevant och det är extra viktigt att den har bra struktur, rubriker och länkning. Värt att lägga tid på!
- Har väldigt få personer läst din nyhet/Kunskapsbanken-artikel? Ja, då kanske den inte är relevant, du kanske kan ta bort den från Kunskapsbanken? Eller så har du inte lyckats sprida artikeln tillräckligt.
Statistik över nyheter på Rednet, enskilda artiklar i Kunskapsbanken och nedladdade dokument
Just nu fungerar inte dashboarden. Vi uppdaterar så fort vi vet mer om när detta kommer vara på plats igen.
Dashboarden ger en överblicksbild med data för de senaste dagarna. Du kan också göra inställningar för att se för en längre tidsperiod eller söka och se statistik för en specifik sida eller nyhet, och se antal nedladdningar för dokument.
Du behöver ett särskilt konto för att komma åt dashboarden - mejla rednet@redcross.se
om du inte fått det.
Länk till statistik-dashboard Rednet och Kunskapsbanken
Gör du inga inställningar ser du data för de senaste 6 dagarna. I övre raden får du en översiktsbild över helheten (tex sidvisningar fördelat över landet, om besökarna använder mobil eller dator, varifrån trafiken kommer). I mellanraden ser du mest besökta sidor på Rednet (nyheter och temasidor) och vanligaste sökorden från söksidan Nyhetsarkiv | Röda Korset intranät (rodakorset.se)
I mellersta raden ser du mest besökta sidor på Rednet och vanligaste sökord för perioden från sidan Nyhetsarkiv | Röda Korset intranät (rodakorset.se) Du kan scrolla i rullisten till höger om respektive spalt för att se mer.
I nedre raden ser du mest besökta sidor i Kunskapsbanken och vanligaste sökord för perioden i Kunskapsbanken. Du kan scrolla i rullisten till höger om respektive spalt för att se mer.
Se statistik för en enstaka nyhet/artikel
Överst i den röda menyn kan du söka och välja att se statistik för enstaka nyheter/artiklar. Skriv i ett sökord och välj den artikel/nyhet du önskar. Klicka på Endast, så ser du data för enbart den artikeln, för den tidsperiod du har valt.
Statistik för specifik sida i Kunskapsbanken
Söker du en specifik artikel i Kunskapsbanken kan du skriva in artikelnumret (som du hittar i sidans URL) Det är en unik kod för din sida. Klistra in koden i sökrutan. Om du får flera träffar så beror det på att du har döpt om sidan. Då kan du addera sidvisningarna så får du det totala antalet sidvisningar för den valda perioden.
Statistik över nedladdade dokument
- Klicka till sidan 5 i dashboarden
- Ställ in datum-period överst till höger
- Sök på namnet på dokumentet
Du kan få flera träffar, det beror på att du döpt om sidan som dokumentet ligger på, eller att dokumentet ligger uppladdat på flera sidor. Vi vill av underhållsskäl inte ladda upp samma bilaga på flera ställen, så upptäcker du att så är fallet, ta bort bilagan från det ena stället och länka istället till bilagan/sidan där dokumentet ska "bo".
Samlad statistik över alla dina artiklar i Kunskapsbanken
I Zendesk Explore kan du se samlad statistik för alla dina artiklar i Kunskapsbanken samtidigt: antal sidvisningar, tummen upp/tummen-ner, filtrerat på datumperiod och ditt namn. Du kan också se statistik för alla artiklar i Kunskapsbanken för en vald period, och filtrera på författare och avsnitt. Du behöver vara inloggad som Agent.
1. Välj Zendesk Guide
Om du scrollar ner ser du nu statistik för hela Kunskapsbanken, Kompassen (IT) och Infoservice egna artiklar. Du kan filtrera på författare, artikel eller avsnitt, och ser totalsiffror för den valda perioden.
2. Du kan ställa in tidsperiod, filtrera på Avsnitt eller Författare.
Scrolla ner litegrann så ser du en lista över valt avsnitt eller "dina" artiklar (beroende på vad du valt att filtrera på), antal sidvisningar och "article votes" vilket är summan av antalet tummen upp/tummen ner som besökare klickat på din artikel.
3. Sökord översikt
Genom att klicka på Sök/Search så ser du en dashboard över sökorden för den valda perioden.
Mer detaljerad sökordsanalys i Kunskapsbanken, antal träffar och de främst klickade sökträffarna
Klicka på länken nedan för att få koll på sökord i Kunskapsbanken, hur många träffar sökordet får och vilken artikel som får flest klick på det specifika sökordet. Du kan anpassa sökperioden genom att välja datum för den rapportperiod du önskar (max 90 dagar bakåt i tiden).
Selected searches - sökordsstatistik
Du kan välja att se alla sökord, sökord som inte ger några sökträffar, och sökord som inte generat några klick alls.
Det du ser i den här vyn är topplistan över alla sökord, antal sökningar, antal sökresultat, hur många procent som klickade på något efter sin sökning, och vilken sida som flest klickade på. Det går tyvärr inte att söka bland sökorden eller filtrera på bokstavsordning, utan man får scrolla och bläddra.
Har du frågor och funderingar? Hör av dig till oss på rednet@redcross.se eller i teamschatten för rednetredaktörer så hjälps vi åt.
Uppdaterad .