Agenda 2030, dess 17 mål och 169 delmål, på engelska sustainable development goals (SDGs), antogs av FN:s generalförsamling 2015. Agenda 2030 ersätter de tidigare milleniemålen och ska uppfyllas inom 15 år. FNs 193 medlemsländer står bakom resolutionen.
Under hösten 2017 gjordes en kartläggning inom Röda Korset gentemot de globala målen för hållbar utveckling, via dessa länkar hittar du rapporten och en grafisk översikt av kartläggningen, de finns också längst ner på denna sida.
Svenska Röda Korsets verksamheter och arbete bidrar till uppfyllandet av Agenda 2030. Exempelvis, ger vi människor förutsättning till den vård de behöver (mål 3), att vi bidrar med sanitet från ett resursperspektiv vid katastrof (mål 6), vi bidrar till hållbar konsumtion genom våra Second Hand butiker (mål 12), vi skapa fredliga och inkluderande samhällen genom våra sociala aktiviteter och mycket mer (mål 16).
Sverige i form av staten, civilsamhället och företag, tittar idag på hur de ska bidra till att de globala målen uppfylls. Att kartlägga Svenska Röda Korsets verksamhet gentemot de globala målen skapar förutsättningar för oss att bli mer kommunikativa gentemot givare gällande våra verksamheter från ett hållbarhetsperspektiv och vi skapar förutsättningar för goda samarbeten inom näringslivet såväl mot myndigheter och kommuner. Vi bidrar även till en förståelse för hur organisationen så effektivt som möjligt kan bidra till hållbar utveckling genom vårt humanitära arbete i enlighet med våra grundprinciper. Naturligtvis är det delar av Röda Korsets arbete som inte faller inom ramen för de globala målen, men i vårt uppdrag ska dessa heller inte hämmas utan vi agerar hållbart.
För den som vill veta mer om de globala målen kopplat till Röda Korsets arbete så höll Sophie Gripenberg och Åsa Ander en uppskattad föreläsning om detta som kan ses här nedan.
I Svenska Röda Korsets årsberättelser kan du läsa mer om hur vårt arbete bidrar till att uppnå de hållbara utvecklingsmålen.
Uppdaterad .