Vårt arbete med mångfald och inkludering utgår ifrån våra grundprinciper, främst humanitet och opartiskhet. Våra sju grundprinciper | Röda Korset (rodakorset.se)
Svenska Röda Korset ska vara en öppen och inkluderande organisation. Vi ska vara transparenta, inge förtroende och inte göra åtskillnad mellan människor på grund av kön, könsidentitet eller uttryck, ålder, etnisk tillhörighet, ursprung, religion eller annan trosuppfattning, funktionsvariation, sexuell läggning eller annan bakgrund.
För oss i Svenska Röda Korset betyder mångfald att vi ska spegla vårt samhälle genom att vi består av en blandning av personer med olika egenskaper, bakgrund och erfarenheter. När vi pratar om inkludering och eller delaktighet menar vi att man ska kunna vara delaktig i organisationen genom att få vara sin egen person med de olika egenskaper och identiteter man har, men inte behöva representera en hel grupptillhörighet.
Nolltolerans mot diskriminering
Vi har nolltolerans mot alla former av diskriminering, rasism, intolerans och andra avhumaniserade åsikter inom vår organisation. Detta uttrycks i ett flertal av våra styrande dokument, bland annat i vår Uppförandekod och Instruktioner om visselblåsning och i Antidiskrimineringspolicyn som alla rödakorsare ska följa. Om du uppfattar att det bryts mot dessa ska du berätta om det. Det är väldigt viktigt att detta blir känt och kan åtgärdas! Våra Riktlinjer för klagomål på Svenska Röda Korset beskriver de olika sätt du kan klaga eller anmäla detta.
Dessa styrdokument innebär att du som frivillig, förtroendevald och anställd behöver arbeta aktivt med att leva upp till de krav som finns på oss som organisation. Hur tilltalar vi varandra? Hur rekryterar vi på bästa sätt? När lägger vi våra möten? Hur är våra verksamheter och mötesplatser utformade? Hur tar vi tillvara på varandras olika kompetenser och erfarenheter?
För oss är det av flera anledningar viktigt att vi är inkluderande och har en nolltolerans mot alla former av diskriminering. I grunden handlar det om det uppdrag vi har och våra grundprinciper. Självklart finns det lagar inom området, men om vi saknar mångfald i vår organisation så är vi också sämre rustade för att göra vårt jobb! I en utsatt situation påverkas människor olika beroende av bland annat kön, ålder, funktionsnedsättning, etnisk bakgrund, religion. Genom att involvera berörda människor och fråga efter deras prioriteringar och önskemål är det mer sannolikt att vi hittar de rätta lösningarna. Och om vi är flera med olika bakgrunder och erfarenheter så blir vi också starkare när vi behöver agera i kriser. Mångfald bidrar alltså till att vi bättre möter de humanitära behoven.
Men mångfald och inkludering uppstår inte av sig själv. Vi behöver aktivt arbeta med detta och få syn på det vi gör som är, eller uppfattas vara, exkluderande eller felaktigt. En sak som är svårt med mångfald är att vi lätt vill tro att vi är inkluderande och fördomsfria. Speciellt när vi är aktiva inom en så humanitär organisation som Svenska Röda Korset! Men vi har alla tankar och beteenden som är präglade av fördomar – stora som små. Och detta behöver vi få syn på, prata om och förändra.
Som stöd har vi material som hjälper dig i din roll att säkerställa att aktivt jobba för en inkluderande kultur. Längre ner på denna sida hittar du ett antal checklistor, metodstöd, föreläsningar och en kartläggning.
Uppdaterad .