Här finns information om facklig samverkan på Röda Korset och i vilka situationer arbetsgivaren har förhandlingsskyldighet.
Facklig samverkan på Svenska Röda Korset
På Röda Korset finns 2 lokala fackklubbar, Akademikerföreningen och Unionen, som vi förhandlar med i MBL-frågor (lagen om medbestämmande i arbetslivet). Information om vilka som representerar de olika klubbarna hittas här.
HR ansvarar för de fackliga relationerna. Vi har regelbundna, längre samverkansmöten som sker 4 gånger per år där klubbarna får löpande information om organisationens utveckling och nuläge. På mötena deltar HR, generalsekreterare, ordförande för Unionen respektive Akademikerföreningen och eventuellt andra representanter från fackklubbarna och andra representanter för arbetsgivaren (avdelningschefer, verksamhetschefer, enhetschefer eller gruppchefer) vid behov.
Löpande förhandlingsrutiner
Behöver du genomföra en förändring på din enhet/avdelning, kontaktar du din HR-konsult i god tid för dialog kring den tänkta förändringen. HR hjälper till att bedöma om frågan behöver förhandlas eller inte. Därför är det viktigt att HR blir involverad tidigt i processen för att undvika att förhandlingen försenar beslut och genomförande.
Förhandlingsärenden skickas till facken 2 gånger per månad. En anledning till det är att HR enklare ska kunna samordna MBL-ärenden. Det blir även lättare för de fackliga representanterna att hantera tidskrävande MBL-ärenden, då representanterna sköter sina förtroendeuppdrag utöver sina ordinarie tjänster.
Rutinbeskrivning:
- Chef skriver underlag för förhandlingen (bilagan finner du längst ner på sidan) - använd din HR-konsult för rådgivning och stöd. I de fall framställan - begäran - gäller en förändring ska den även innehålla en risk-och konsekvensanalys. Nedan hittar du mer information om hur en riskbedömning bör göras. Vid större organisationsförändringar kan det vara lämpligt att använda en särskild mall som bifogas.
- Chef skickar in underlag till sin HR-partner senast klockan 14.00 (HR kan informera om vilka datum som gäller).
- HR kvalitetssäkrar underlaget.
- HR skickar underlagen till de fackliga klubbarna efterföljande tisdag.
- De fackliga klubbarna har 3 dagar på sig (fredag samma vecka) att återkomma med svar om de behöver ytterligare tid eller önskar sittning i ärendet.
- Chef ansvarar för att svara på eventuella frågor med hjälp av HR.
- HR-partner återkopplar resultatet av avslutad förhandling till berörd chef.
- Beslutet kan tas och förändringen kan genomföras.
- När förhandlingen är avslutad skriver HR protokoll. Protokollet signeras, via Verified, av ansvarig chef och fackliga representanter.
I förhandlingssituationer förväntas du som chef att delta. HR står för rådgivning och sakkunskap gällande det arbetsrättsliga förfarandet.
Kan facket begära förhandling?
Ja, facket kan begära förhandling i andra situationer. Då blir arbetsgivaren också skyldig att förhandla (sekundär förhandlingsskyldighet). Det ska gälla en fråga i vilken arbetsgivaren inte är skyldig att begära vanlig MBL-förhandling, men som facket ändå vill förhandla om.
Kollektivavtal
Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivarorganisation, eller arbetsgivare och arbetstagarorganisation, om anställningsvillkor för arbetstagare (medarbetare) eller om förhållandet i övrigt mellan arbetsgivare och arbetstagare. När det finns kollektivavtal råder fredsplikt. Arbetsgivare och arbetstagare som är bundna av kollektivavtal får inte vidta eller delta i stridsåtgärd (strejk eller liknande). Det aktuella kollektivavtalet hittas här.
MBL - förhandlingsskyldighet
Enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) ska arbetsgivaren på eget initiativ förhandla med den eller de arbetstagarorganisationer som denne har kollektivavtal med, innan vi kan besluta om viktigare förändring av verksamheten. Detta gäller även innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändringar av arbets- eller anställningsförhållanden för medarbetare som tillhör organisationen. Detta kallas för primär förhandlingsskyldighet. Lagen innebär även att arbetsgivaren ska hålla facket informerad om hur verksamheten går.
Vad ska förhandlas?
Lagen öppnar upp för medinflytande och samverkan. Facken företräder och ska driva medarbetarnas intressen och arbetsgivaren är skyldig att lyssna in fackens synpunkter innan viktiga beslut tas. Vi är bland annat skyldiga att förhandla med fackklubbarna i följande fall:
- Arbetsbrist
- Byte av lokaler
- Chefstillsättningar
- Flytt av tjänst inom organisationen
- Förlängning av visstidsanställningar
- Förändring av arbets- eller anställningsförhållanden
- Om en rekrytering kommer att leda till större förändringar av organisationen eller andra befattningar
- Ombyggnation av lokaler
- Omplacering av medarbetare
- Vid utökning/neddragning av tjänster
- Uppsägning från arbetsgivarens sida
Det är inte alltid helt självklart vad som behöver förhandlas eller inte - inom arbetsrätten finns många gråzoner. Stäm därför alltid av med din HR-konsult innan du agerar. Förhandlingsskyldigheten innebär inte en begränsning av arbetsgivarens rätt - att efter avslutad förhandling fatta det beslut som vi finner lämpligt. Beslutet får dock inte strida mot andra regler eller lagar i t ex kollektivavtal, diskrimineringslagstiftning eller förbigå någon som har företrädesrätt till återanställning.
Förhandlingarna med facken görs alltid under ledning av HR.
Interna överenskommelser
- Tjänster som inte är längre än 6 månader behöver inte förhandlas med facken (HR ska dock alltid informeras).
- Alla lediga tjänster ska utannonseras internt minst 1 vecka innan annan aktivitet görs (om vi avser att göra avsteg från denna interna överenskommelse ska facken informeras om detta).