På denna sida finns information om den lokala akademikerföreningen på Svenska Röda Korset. Informationen riktar sig till dig som är anställd i tjänstepersonsorganisationen, är ansluten till ett SACO-förbund och medlem i vår lokala akademikerförening.
Du kan antingen läsa allt på sidan eller klicka på rubriken för att komma till angivet avsnitt.
Om SACO:s lokalklubb - tjänstepersonsorganisationen
Bli medlem i lokala fackklubben SACO-SRK
Vad gör den lokala fackklubben?
Kan facket företräda mig?
Vilken information får jag från facket och vad är min möjlighet att påverka?
Lokala fackklubben SACO-SRK styrelse och förtroendevalda 2022 03 – 2023 02
Vill du bli en del av den lokala fackklubben SACO-SRK?
Vad söker styrelsen för typ av kompetens?
Vad innebär uppdraget?
Medlemsevenemang
Om Akademikerföreningen - tjänstepersonsorganisationen
Akademikerföreningen för tjänstepersonsorganisationen Svenska Röda Korset (SACO-SRK) är en samlande organisation för fackligt organiserade akademiker här på arbetsplatsen.
SACO, Sveriges akademikers centralorganisation, samlar 960 000 akademiker i 21 medlemsförbund. Läs mer på SACOS hemsida här.
Akademikerföreningens ändamål är att verka för medlemmarnas intressen i Svenska Röda Korset samt att förmedla information i fackliga frågor till medlemmarna. SACO-SRK samverkar med Akademikerförbundet SSR, som är det förbund som företräder medlemmarna i bland annat centrala löneförhandlingar. Du som medlem i ett SACO-förbund kan även få en del förmåner så som rabatter på tåg och hotell.
Bli medlem i lokala akademikerföreningen
För att bli medlem i den lokala akademikerföreningen behöver du:
- Vara medlem i en av de anslutna akademikerorganisationerna (se SACO:s hemsida)
- Anmäla dig för att ingå i den lokala akademikerföreningen. Det räcker alltså inte bara att du är medlem i något SACO-förbund utan du måste även anmäla dig lokalt för att facket ska kunna företräda dig.
Du anmäler dig genom att kontakta oss via mejl saco@redcross.se. Är du osäker på om du redan är medlem i akademikerföreningen? Mejla saco@redcross.se så reder vi ut det. Det kostar inget att vara med i akademikerföreningen, utan du behöver bara betala medlemsavgiften till ditt centrala SACO-förbund.
Notera! För att vi ska kunna företräda dig i årets lönerevision måste du har varit medlem i lokalklubben sedan 1 mars 2023.
Vad gör den lokala akademikerföreningen?
Fackstyrelsen arbetar med att företräda medlemmars intressen och påverka i de frågor som omfattas av arbetsrättsliga regelverk; kollektivavtal, lag om medbestämmande i arbetslivet (MBL), lagen om anställningsskydd (LAS), m.m.
Facket har kontinuerliga MBL- och samverkansmöten med arbetsgivaren och behandlar:
- Lönerevision
- Vid eventuella omorganiseringar
- Anställningar
- Arbetsmiljöarbetet
- Uppföljning av &Frankly
- Eventuell flytt av kontor nu exempelvis Stockholmskontoret/Mariahuset
Kan facket företräda mig?
Akademikerföreningen företräder medlemmar och i vissa fall görs det i samarbete med medarbetarens centrala fackförbund. Vi rekommenderar dig att skicka in frågor du har till saco@redcross.se så tar vi samtalet vidare, varje situation är unik och behöver bedömas för sig.
Facket företräder alla medarbetare på en kollektiv nivå vid större förändringar som omorganiseringar. Facket företräder även medlemmar på individnivå i frågor av strukturell art som till exempel arbetsmiljö, personalförändringar och löneförhandling.
Exempel på ärenden där facket kan ge stöd till medlemmar:
- Löneförhandling: En medarbetare är inte alls nöjd med lönerevisionen och fick endast marginell ökning trots att arbetsgivaren menar att medarbetaren presterat mycket gott eller till och med över förväntan. Facket har alltid möjlighet i lönerevisionen företräda medarbete. Facket kan såklart inte garantera något påslag på den egna aktuella lönen, men facket företräder dig och följer upp beslutsgrunden för den lönerevisionen som medarbetaren får.
- En medarbetare har stor arbetsbelastning och otydlig roll vilket skapar stress. Facket kan här skapa en dialog med chefen, HR och följa upp om medarbetarens målplan är realistisk eller om något behöver förtydligas i rollen.
- Lagen om anställningsskydd (LAS) – en medarbetare har arbetat en längre tid på Svenska Röda Korset (både som vikarie och som allmän visstid), men medarbetarens anställning går snart ut. Denne person är osäker på hur LAS fungerar. Här kan facket gå in och säkerställa att processen verkligen går rätt till och stötta/företräda medarbetaren om det finns behov.
- Omplacering – En medarbetares roll försvinner i en omorganisering och ska placeras på en ny enhet och en ny roll. Medarbetaren upplever dock att den nya tjänsten som hen omplaceras till motsvarar dess kompetens och är likvärd arbetsmässigt. Facket kan då delta i diskussioner kring om placeringen är relevant utifrån kompetens och krav.
Kom ihåg att lokala fackklubben driver frågor och ger stöd till medlemmar i den utsträckning som det går. Alla förtroendevalda utför uppdraget som ett tillägg till sina ordinarie tjänster.
Vilken information får jag från facket och vad är min möjlighet att påverka?
Medlemmar kan påverka frågor som drivs av facket. Facket hämtar in via medlemsmöten vilka frågor medlemmar vill att facket ska driva på en övergripande nivå; det kan vara exempelvis frågan om kompetenshöjning.
- Årsmöte - under årsmötet väljs styrelsen, medlemmar behandlar verksamhetsberättelse och revisionsberättelse, beslutar om ansvarsfrihet för styrelsen. På årsmötet behandlas också eventuella motioner eller frågor från medlemmarna.
- Stadgar - Stadgar kan beskrivas som lokalklubbens regelverk och innehåller bland annat krav för medlemskap, lokalklubbens ändamål m.m. Medlemmar kan motionera om eventuella förändringar i stadgarna.
- Medlemsbrev – alla medlemmar får utskick varje kvartal med information om pågående processer (exempelvis att lönerevisionen är på gång) och information om kommande möten.
- Medlemsmöte - varje år bjuds medlemmar in för att samlas och ge sin input kring vilka frågor som är viktiga för medlemmarna att facket driver. Kanske är det en omorganisering som många upplever som otydlig och att facket behöver driva att arbetsgivaren arbetar mer konsekvent med risk- och konsekvensanalyser.
- Nyanställda medarbetare – vid introduktionsdagarna för nya anställda deltar facken och informerar om uppdraget.
- Rednet/nyheter - vi uppdaterar sidan kontinuerligt!
Akademikerföreningen SRK styrelse och förtroendevalda 202303 – 202402
Följande personer ingår i akademikerföreningens fackstyrelsen:
- Ordförande: Margareta Jonsson
- Vice ordförande: Novin Mesbah
- Sekreterare: Hawine Merdasa
- Kassör: Annie Mohl
-
Ledamöter:
- Anna Vigdis Gustavsson
- Novin Mesbah
- Annie Mohl
- Hawine Merdasa
- Sini Teng
-
Suppleant:
- Sandra Duong (föräldraledig 2023)
- MBL-delegation: Margareta Jonsson, Novin Mesbah, Hawine Merdasa
- Lönedelegation: Annie Mohl, Sini Teng, Anna Vigdis Gustavsson
- Arbetsmiljöansvariga: Margareta Jonsson
- Medlemskommunikatör: Anna Vigdis Gustavsson
- Revisor: Amna Maxe
- Valberedning: Maite Zamacona, Nina Paulsen och Daniel Heed
Ta gärna del av våra beslutade Stadgar Akademikerföreningen - SRK tjänstpersonsorganisationen (2022)
Vill du bli en del av den lokala akademikerföreningen på SRK?
Vi vill bli fler! Ett fackligt uppdrag kommer ge dig utvecklingsmöjligheter och ny intressant kompetens. Du ökar dina möjligheter att påverka, men det är inte den enda anledningen till varför du bör göra det. Att vara förtroendevald bidrar också till din egen utveckling och genom uppdraget lär du dig mycket.
Du får till att börja med gå en facklig grundutbildning, där du lär dig det du behöver veta för att kunna känna dig bekväm i rollen. Som förtroendevald kommer du nämligen i kontakt med frågor som du kanske inte gör annars. Du får även testa dina förhandlingsfärdigheter när du representerar medlemmarna på arbetsplatsen gentemot arbetsgivaren. Du får exempelvis delta i diskussioner och förhandlingar om löne- och arbetsmiljöfrågor, vilket är lärorikt och bidrar till att du lär känna din arbetsplats på ett nytt sätt, samtidigt som du breddar din kompetens på köpet.
Vad söker styrelsen för typ av kompetens?
Vi söker kollegor som är intresserade av fackligt arbete eller har erfarenhet av fackliga förhandlingar. Vi har under 2023 representation i styrelsen från Nationella avdelningen, internationella avdelningen, Hälsa och Vård. Ledamöterna sitter på kontoren i Umeå, Malmö och Stockholm. Men önskvärt vore att ha representation från alla avdelningar och alla kontor.
Vad innebär uppdraget?
Styrelsen har möte (via Teams) var sjätte vecka ungefär – vid behov kan det ske oftare, som vid omorganisation. Styrelsen försöker även att ses fysiskt på något av kontoren två gånger per år. Arbetsuppgifterna fördelas inom styrelsen.
Mer Information om att vara förtroendevald: https://akademssr.se/fortroendevald
Kurser för förtroendevalda inom Saco
Medlemsevenemang
Nedan samlar vi inspelningar och information från våra aktiviteter vi genomfört för våra medlemmar.
Under 2022 fick vi besök från Avtalat som berättade allt man behöver veta om pensioner. Titta gärna på föreläsningen i efterhand.
Uppdaterad .