Viktiga länkar
- Handboken för Första hjälpen-grupper utgår från riktlinjer för Första-hjälpen-grupper.
Handboken reglerar Första hjälpen-gruppernas arbete. - Frivilligledarhandboken ger handledning i vad som är viktigt att tänka på för frivilligledare inom alla Svenska Röda Korsets verksamheter.
Starta verksamhet
- Checklista för start av Första hjälpen-grupp
- Rekrytera frivilliga:
- För att kunna utveckla verksamheten finns avsatta medel att använda vid rekrytering.
Kontakta infoservice för information.
- Rekrytera frivilliga
- Rekryteringsverktyget Reachmee (inloggning), Läs mer om Reachmee här
- Presentation att använda vid rekrytering till Första hjälpen-grupp (PowerPoint), lämplig för informationsmöten. - Finansiering:
- Första hjälpen-gruppernas intäkter kommer huvudsakligen från betalda uppdrag vid olika typer av evenemang. Prisrekommendationer finns i Handbok Första hjälpen-grupper. Vid insats i samband med en kris eller väpnad konflikt utgår ingen ersättning så som vid eventuppdrag.
- Hitta övrig finansiering - Utbilda frivilliga - Ny som frivillig
Bedriva verksamhet
För att verksamheten ska fungera på ett bra sätt behövs rutiner och tydliga beskrivningar av hur uppdraget ska utföras. Vi behöver samverka med andra aktörer, förhållningsregler, identifiera oss som rödakorsare, informera om/marknadsföra verksamheten mot målgruppen, försäkra och vid behov ge psykosocialt stöd till frivilliga. I länkarna nedan hittar du information, mallar och tips som ger stöd i arbetet.
- Material, kläder och personkort
- Uppdrag
- Första hjälpen-grupputbildare:
- Dessa finns för att ge stöd och kan hjälpa till att ordna fortbildningar och övningar. Kontaktuppgifter finns i Teams som frivilligledaren har tillgång till. - Behörighetsbedömning (BHB):
Denna genomförs en gång per år och är obligatorisk för alla Första hjälpare. Information om hur bokning av behörighetsbedömning går till skickas per mejl till Frivilligledaren/gruppledaren. - Övning: Det finns förslag på innehåll i Träffar och övningar Första hjälpen-grupper. Frivilligledaren har via Teams tillgång till fler övningar.
- FHG-systemet används för att anmäla sig till uppdrag, övningar och träffar, rapportera skador och uppdrag. Via FHG-systemet kan även fakturaunderlag skapas.
- Informera och marknadsföra:
- Var gärna aktiva på sociala medier med att informera om vilka vi är och vad vi gör. Lägg gärna upp bilder!
- Stöd för kretsens kommunikation hittar du här. - Beredskapsnytt är en informationskanal där du som frivillig inom krisberedskapen får information om vad som händer.
- Säkerhet är mycket viktigt för frivilliga i Första hjälpen-grupperna.
- Var försiktig! - en säkerhetsguide är grunden i säkerheten. Inför varje uppdrag ska Självbedömningsformuläret gås igenom. - Generella förhållningsregler
- Försäkringsinformation
- Samverkan med andra aktörer
- Psykosocialt stöd till rödakorsare
- Frivilligvård
- Avslutningssamtal och intyg
Följa upp och utvärdera verksamhet
För att kvalitetssäkra våra insatser är dokumentation, uppföljning och utvärdering nödvändig.
Uppdaterad .