Här hittar du allmän information och "bra att tänka på" när du ska lämna ett erbjudande och anställa någon hos oss.
Tänk på att utökningar av bemanningen som är längre än 6 månader är föremål för förhandling. Information om att rekrytera hos oss hittar du på sidan rekrytera.
Lämna ett erbjudande
När du är i slutfasen i en rekrytering och står inför att lämna ett erbjudande så behöver det innehålla information om följande:
- Tjänst
- Anställningsform
- Tidsperiod
- Lön
- Löneår
- Arbetstidsmodell och semesterrätt
- Sysselsättningsgrad - heltid/deltid
Allmänt om anställningsavtal
Ett anställningsavtal kan vara både skriftligt, muntligt och ha ingåtts genom konkludent handlande (att man agerar som om avtal är slutet).
Ofta ingås ett muntligt avtal per telefon i och med att den arbetssökande accepterar erbjudandet av anställning. Vi rekommenderar även att rekryterande chef bekräftar uppgifterna till personen per mejl.
En skriftlig bekräftelse av anställningsvillkoren, ett anställningsavtal, ska upprättas. Vi strävar efter att alla ska ha skrivit under ett anställningsavtal innan de börjar jobba hos oss. I och med anställningsavtalet åtar sig arbetstagaren att utföra arbete åt arbetsgivaren under de villkor som reglerats i avtalet. Arbetsgivaren betalar för detta lön och vissa andra förmåner. För att inte hamna i en tvist kring vad som är överenskommet i samband med anställningen bör anställningsavtalet vara skriftligt och undertecknat av både arbetstagaren och arbetsgivaren. Om ändringar i anställningsavtalet behöver ske vid ett senare tillfälle, kontakta alltid din HR-konsult.
Tjänst och roll
På kontraktet anställs en medarbetare till en viss tjänst, till exempel tematisk rådgivare eller verksamhetsutvecklare. Tjänsten beskriver övergripande uppdrag men inom ramen för tjänsten kan det också finnas en eller flera roller. Som verksamhetsutvecklare kan du t.ex. arbeta som projektledare, föreningsutvecklare eller som ansvarig för att utveckla Röda Korsets kretsinsamling. Ofta är det rollen vi har använt som rubrik i annonsen eftersom den tydligare återspeglar innehållet i tjänsten.
Alla tjänster beskrivs kortfattat utifrån övergripande uppdrag i dokumentet "Tjänstebeskrivningar"
Anställningsformer
Lagen om anställningsskydd (LAS) är den lag som reglerar vilka anställningsformer som är tillåtna i Sverige. Det finns två typer av anställningsformer:
- tillsvidareanställning
- tidsbegränsad anställning
Tillsvidareanställning
Det är tillsvidareanställning som i dagligt tal ofta benämns som fast anställning. Om inget avtal om tidsbegränsad anställning träffas så är det per automatik tillsvidareanställning som gäller.
Inom Röda Korset tillämpas provanställning om 6 månader där syftet är att provanställningen ska gå över till en tillsvidareanställning.
Tidsbegränsade anställningar
En tidsbegränsad anställning gäller under särskilda förutsättningar och upphör, om inget annat har avtalats utan uppsägning när tidsperioden löper ut. Följande tidsbegränsade anställningsformer är tillåtna enligt vårt kollektivavtal:
- Fri visstidsanställning
- Vid vikariat för att ersätta en tjänsteperson vid dennes ledighet eller frånvaro
- För internationellt biståndsarbete under högst fem år
En förändring i avtalet sedan januari 2021 är att även en tidsbegränsad anställning kan inledas med en prövotid, om man kommer överens om det. Följande villkor måste dock vara uppfyllda för att det ska vara möjligt; anställningsperioden ska överstiga 12 månader, överenskommelsen ska vara skriftlig och prövoperioden gäller endast de första sex månaderna.
Timanställning är inte en anställningsform. Att ha timanställda betyder att arbetsgivaren betalar medarbetaren per timme. Anställningen i sig måste vara en tidsbegränsad- eller tillsvidareanställning.
Mer information om de olika anställningsformerna finns i kollektivavtalen.
Lön
Lön sätts i dialog mellan rekryterande chef och HR. Lönenivån ska beakta den interna lönestrukturen, arbetsvärdering och marknadslöneläge. Kriterier att väga in vid lönesättning:
- Tjänstens innehåll, ansvar och arbetsuppgifter
- Reglerad eller målstyrd arbetstid
- Den anställdes kvalifikationer och erfarenheter
- Lönestrukturen för befintliga medarbetare
- Det aktuella marknadslöneläget
Bortsett från lönen kan medarbetaren ha rätt till olika tillägg, till exempel ersättning för övertid, jourtid och mertid. Tilläggen regleras i kollektivavtalet och varierar beroende på vilken arbetstidsmodell som är aktuell (reglerad eller målstyrd arbetstid). Läs mer om det under avsnittet arbetstid (länk).
Minimilöner
I kollektivavtalet regleras minimilöner, i övrigt är det individuell lönesättning som gäller.
Löneår
Lönen revideras utifrån gällande kollektivavtal och nästa lönerevision är i maj 2022. Om det är mindre än sex månader kvar till nästa lönerevision så sätts lönen vanligtvis i kommande års nivå.
Arbetstidsmodell och semesterrätt
Målstyrd eller reglerad arbetstid - inom Röda Korset så finns båda arbetstidsmodellerna och de är kopplade till tjänster. På sidan om Arbetstid kan du läsa mer om våra arbetstidsmodeller. Med målstyrd arbetstid har medarbetaren inte rätt till ersättning utöver lön men har 30 dagars semesterrätt. Medarbetaren med reglerad arbetstid har rätt till ersättning för övertid/mertid, förskjuten arbetstid, jourtid, beredskapstjänst och restid men har 25 dagars semester.
Röda Korset erbjuder även förmåner såsom friskvårdsbidrag och lunchförmån. Läs gärna mer om våra förmåner.
Beställ anställningsavtal
Samtliga anställningsavtal tas fram av HR. När en rekrytering är avslutad eller beslut om ändring av anställning, som medför nya anställningsvillkor, är avklarat, ska ansvarig chef och medarbetare signera ett anställningsavtal.
Tänk på att du, förutom uppgifterna i erbjudandet också behöver ange följande i din avtalsbeställning:
- Enhet
- Tjänstgöringsort
- Namn
- Personnummer (10-siffror)
- E-post
- Telefonnummer
- Projektkod
Så här går en avtalsbeställning till:
- Formuläret fylls i av dig som chef – fyll i formuläret noga för att undvika fördröjningar.
- HR skapar ett anställningsavtal och skickar det via Verified för granskning och signering, först till dig som chef och sedan till medarbetaren.
- När underskrivet avtal är HR tillhanda, lägger HR upp medarbetaren i Flex HRM.
- Medarbetaren får inloggningsuppgifter till Flex HRM skickade till sig per e-post från vår lönepartner Aspia.
Konsultavtal
Är det ett konsultavtal som ska skrivas så hanteras det inte av HR-service, utan ligger på den chef som tecknar avtalet med konsulten. Det finns en avtalsmall som kan användas i de fall konsulten inte har ett tydligt avtal. HR-service kan vid behov hjälpa till med digital signering av konsultavtal.
Överenskommelse
Gäller t ex om en medarbetare går in på en ny tjänst eller i ett tidsbegränsat projekt. En överenskommelse skrivs under av chef och medarbetare. Om en medarbetare byter tjänst och blir chef räcker det dock inte med en överenskommelse, utan då måste ett nytt anställningsavtal skrivas.
Bekräftelse
Gäller när en medarbetare byter enhet, avdelning eller tjänst. En bekräftelse skrivs bara under av dig som chef.
Tänk på att...
Efter att du har skickat in en beställning på ett anställningsavtal kan det dröja upp till 5 arbetsdagar till dess att avtalet är framtaget - så undvik kort varsel. Ändringar som gäller innevarande månad ska beställas senast den 1:a i månaden för att komma med till lön.