Vi har ibland möjlighet att erbjuda viktig arbetslivserfarenhet och inblick i ideellt arbete genom praktikplatser, samtidigt som organisationen genom praktikanterna kan tillföras värdefull kompetens och nya kontaktytor såsom universitet, högskolor och andra samhällsinstitutioner.
Inom tjänstepersonsorganisationen erbjuder vi, utifrån våra förutsättningar, främst praktik till personer som har svårare än andra att komma in på arbetsmarknaden såsom exempelvis utrikes födda och personer med funktionsvariation.
Praktikplats
Om du funderar på att ta in en praktikant till avdelningen/enheten, läs även GS riktlinjer för praktik.
Det är ansvarig för respektive verksamhet som bedömer om det finns förutsättningar att erbjuda praktik. En handledare är dock en förutsättning.
Utgifter och kostnader för praktikanter; arbetsplats, arbetshjälpmedel (dator, telefon), eventuella resor samt tid för introduktion och handledning, ska tas av den egna verksamheten och inom ramen för ordinarie budget. En praktikant är försäkrad genom sin uppdragsgivare.
Under pågående praktikperiod är det chef eller handledare som är kontaktperson gentemot skola/arbetsförmedling eller den organisation som praktikanten kommer ifrån. HR ska dock alltid involveras när en praktikant tas in. Det är också HR som skriver avtal med samarbetsparten om det krävs.
Två typer av praktik:
1. Arbetspraktik genom samarbetspartner till Arbetsförmedlingen
Vi kan också bli tillfrågade om att ta emot praktikanter från en samarbetspartner till Arbetsförmedlingen där praktikanten får sin ersättning från samarbetspartnern, till exempel Lernia, Korta vägen och så vidare.
2. Praktikanter från universitet och högskola
Vi har också visst utrymme att ta emot praktikanter från universitet och högskolor. En sådan praktikplats ska annonseras och hanteras enligt vår ordinarie rekryteringsprocess.
Arbetsmarknadsinsats genom Arbetsförmedlingen med lönestöd
Det finns en mängd olika varianter på arbetsmarknadsinsatser. För ytterligare information - läs mer på Arbetsförmedlingens hemsida. En anställning med lönestöd genom Arbetsförmedlingen utgår ifrån att kandidaten anställs med kontrakt av oss under en överenskommen period och att vi månadsvis rekvirerar ersättning från Arbetsförmedlingen. Som anställda av oss omfattas de av våra villkor och ofta också gällande LAS-regler som till exempel företrädesrätt efter 12 månanders anställning. Var noggrann med sätta dig in i de villkor som gäller för det aktuella bidraget. Lönestödet medför i de flesta fall någon form av anpassning i arbetet.
Följande formalia för såväl praktik som anställning med lönestöd:
- En överenskommelse om praktik, där praktikperioden, innehållet i praktiken, handledare och kontaktuppgifter. En mall för det finns längre ned. Vi ser ofta hur tidigare praktikanter söker jobb hos oss och det här är vårt sätt att dokumentera deras närvaro i organisationen då de inte finns med i lönesystemet.
- Sekretessöverenskommelse, för att påminna om att man måste hantera de uppgifter man får tillgång till med diskretion.
- Eventuellt kontrakt, om praktiken avser lönebidrag. Kontraktet utesluter dock inte att ”överenskommelse om praktik” fylls i. Här är det extra viktigt att konteringskoden fylls i.
Fyll i överenskommelse om praktik och sekretessöverenskommelsen, som finns som bilagor nedan. De ska signeras, skannas in och mejlas till HR-service@redcross.se för arkivering.
Stöd för dig som vill ta emot praktikant
Uppdaterad .