Riktlinjer och Rutiner för företagssamarbeten är nu uppdaterad.
Riktlinjerna hittar ni genom att klicka här
Vår organisation har riktlinjer kring samarbeten av olika slag med företag och andra externa aktörer som vill stödja våra insatser för de mest utsatta. Det är viktigt att vi som ett röda kors arbetar på samma sätt och har samma grundsyn vad gäller företagssamarbeten både på nationellt och lokalt nivå.
Därför finns nu uppdaterade riktlinjer (antogs av GS 10-12-2020) och uppdaterade rutiner för både nationellt och lokalt företagssamarbete. Rutiner för lokalt samarbete kompletterar riktlinjerna och kan fås hos Infoservice som också svarar på frågor.
Lokalt företagssamarbete – olika former och nivåer
För Svenska Röda Korset är företagssamarbeten mer än bara pengar och transaktioner, det är samarbeten som även har till syfte att vi på ett tillfredsställande sätt kan driva de frågor, såväl lobbying som praktiska och dagliga frågor, som är viktiga för oss. Samarbetena blir därmed också en viktig del av vårt varumärkesbyggnaden arbete – det är därför extra viktigt att vi väljer rätt samarbetspartner. När Röda Korset samarbetar med företag och andra organisationer i insamlingssyfte ska det göras med organisationer som står bakom våra grundläggande värderingar.
Riktlinjer för företagssamarbeten omfattar samarbeten som dels är monetära, dels gäller varor och/eller tjänster, dvs. pro bono/in kind. I riktlinjer nämns bland annat grundläggande krav och nödvändiga nyckelkriterier som behöver uppfyllas innan ett potentiellt samarbete påbörjas.
Grundläggande krav;
- Ett samarbete måste upprätthålla Röda Korsets grundläggande principer och får ej motarbeta Röda Korsets humanitära värderingar.
- Ett samarbete får ej uppfattas av allmänheten som att Röda Korset går i god för företaget, dess policyer, produkter eller tjänster.
- För att kunna upprätthålla Röda Korsets självständighet får ett samarbete ej bevilja formell exklusivitet till ett företag eller acceptera begränsningar i möjligheten att utveckla samarbeten med andra företag.
Uteslutande kriterier som automatiskt hindrar Röda Korset att ingå i ett lokalt eller centralt företagssamarbete;
- Företagets verksamhet eller styrning strider mot Röda Korsets humanitära uppdrag och grundprinciper.
- Företaget har upprepat och/eller medvetet bryter mot nationell och internationell lagstiftning och/eller internationella konventioner och deklarationer, så som Internationell humanitär rätt och Internationella lagar om mänskliga rättigheter (IHL och IHRL).
- Företaget är involverad i oetisk, korrupt eller exploaterande verksamhet och har medvetet bidragit till internationella brott som piratkopiering, gränsöverskridande organiserad brottslighet, människohandel och/eller finansiering av terrorism.
- Företaget har upprepat och/eller medvetet bryter mot grundläggande arbetsstandarder enligt International Labour Organisation (ILO) avseende barnarbete och anställdas hälsa och säkerhet.
- Företaget har upprepat och/eller medvetet bryter mot internationella lagar och överenskommelser inom miljöområdet.
- Företaget har sin huvudsakliga verksamhet inom vapen och pornografi.
Ett samarbete får ej påbörjas innan en grundläggande bedömning baserad på uteslutande, flaggande eller positiva nyckelkriterier har genomförts.
Tillvägagångssättet för en etisk kontroll är med fördel att läsa företagets verksamhetsberättelse, årsredovisning, hållbarhetsrapport samt att samla informationen från trovärdiga oberoende källor samt söka på internet om eventuella skandaler kopplat till företaget. Swedwatch.org, Hrw.org samt Transparency.se är några bra källor.
Ett lokalt företagssamarbete
Samarbeten kan se ut på många olika sätt, men det som är gemensamt är att det är ett värde involverat och att båda partnerna vill uppnå något tillsammans. Ett lokalt företagssamarbete är ett samarbete mellan ett lokalt företag och en specifik krets där samarbetet innebär att finansieringen och/eller andra typer av bidrag är riktad mot kretsens insamling och/eller kretsens egen verksamhet samt att samarbetet kommuniceras mot en lokal publik av företaget och i kretsens egna kanaler. Det är alltid mest fördelaktigt att ha långsiktiga samarbeten. Relationen blir då mer givande - det går att uppnå större effekt samt att finansieringen blir trygg för en längre tid framåt.
Ett samarbete måste alltid avtalas skriftligen med en reglering av användandet av kretslogotypen och upprätthållande av Röda Korsets humanitära principer.
Förmånstagare
Ibland kommer förfrågningar från företag och andra organisationer som under en kortare period vill samla in pengar till förmån för oss. Det vill säga att företaget säljer produkter till förmån för kretsen eller samlar in pengar, men kretsen är inte med och arrangerar/driver insamlingen (förutom eventuell utlåning av bössor).
- Skriftlig överenskommelse ska finnas, där tidsperiod för försäljningen/insamlingen definieras samt hur pengarna ska överföras
- Företag får enbart använda kretsens ”till förmån för”-logotyp under perioden då insamlingen sker och om det finns en garanterad minimum-nivå, dvs om de kan garantera att kretsen får minst X antal kronor (rekommenderad nivå: 10 000 kr)
- Kom ihåg att följa upp, se till att pengarna kommer in, samt tacka med tackdiplom med kretsens “till förmån för”-logotyp.
Samarrangemang
Samarbeten där kretsen deltar i ett arrangemang tillsammans med ett företag kallas samarrangemang. Här är det viktigt att det värde som företaget bidrar med, finansiellt eller med tjänster/produkter, gott och väl ska motsvara (gärna överskrida) de resurser som kretsen lägger ner på arrangemanget. Följande kan fungera som vägledning när en krets upprättar samarrangemanget:
- Vad är syftet med evenemanget? Finns det inslag av insamling och/eller handlar det om en sakfråga som också Svenska Röda Korset driver?
- Fråga vilka budskap den potentiella medarrangören (företaget) planerar att framföra och säkerställ att de inte går emot Röda Korsets värderingar och grundprinciper.
- Kom överens om vem som är medarrangörens (företagets) kontaktperson.
- Kom överens om att kommunikation kring eventet, kring de delar där kretsen är involverad, på förhand godkänns av kretsen.
- Kretsen ska godkänna att och hur medarrangören (företaget) får använda kretsens text-logotyp. Använd den text-logotyp som har kretsnamn och “I samarbete med (kretsnamn)” som rubrik.
Avtal med företag
När en krets ingår olika typer av samarbeten med företag bör alla överenskommelser skrivas i ett avtal. Detta för att på ett tydligt sätt få med vad samarbetet består i och vilka villkor som ska gälla. Alltid viktigt att ha i avtalet är regleringen av användningen av logotyper och att avtalet ska gå hand i hand med Röda Korsets humanitära principer.
Logotyper vid företagssamarbete
Vid lokala, större företagssamarbeten kan kretsen välja att låta en lokal företagspartner använda den lokala text-logotypen, som inte innehåller emblemet men där kretsens namn framgår.
Den lokala text-logotypen med rubriken “till förmån för” ska användas vid samarbeten av renodlad insamlingskaraktär enligt riktlinjerna. Vid mindre samarbeten med företag, ska företagen hänvisas till att i skrift uttrycka ”till förmån för Röda Korset [kretsnamn]”.
Det är ett värde i sig att låta företagen använda sig av den lokala logotyp i sin kommunikation, så det är enbart berättigat de företag som ingår långsiktiga och finansiellt starka samarbeten.
Samarbetet måste gälla en konkret aktivitet vilken som utgångspunkt ska vara begränsad i tid och geografisk utsträckning och Kretsen måste behålla kontrollen över hur kretslogotyp eller namn visas under samarbetsperioden. Samarbetet måste medföra en betydande ekonomisk fördel för Kretsen, utan att den för den skull sätter Röda Korsets självständighet på spel.
Enligt Röda Korsets Riktlinjer för emblem och logotyper och Röda Korsets grafiska riktlinjer får kretsen använda ENBART den lokala text-logotypen på material kopplat till den egna lokala verksamheten, t ex informationsbroschyrer eller lokala annonser för att rekrytera, informera eller bjuda in till evenemang.
För ytterligare regler kring användning av logotyp och emblem, och för att få de lokala logotyperna kontakta Infoservice.
Beställning av logotyp
Du kan beställa en logotyp med ditt kretsnamn genom att mejla till info@redcross.se
Uppge namnet som du vill ha på logotypen. Namnet måste vara detsamma eller en förkortning av kretsnamnet. Det kommer att ta ungefär 5 arbetsdagar innan du får en logotyp skickad tillbaka till den e-postadress som angetts.
Ladda ned snabbguiden till Svenska Röda Korsets logotyper här.
Läs mer om logotyp och skyddsemblem här.
Uppdaterad .