Lokal krisberedskap är inte en verksamhet som alla andra inom Röda Korset. Krisberedskapen bygger primärt på den verksamhet kretsar bedriver i sin vardag. Det betyder att det som frivilliga är utbildade för att göra i sina vardagsverksamheter ska de också kunna göra i händelse av kris. Inom den lokala krisberedskapen finns några särskilda roller som frivilliga kan engagera som inom. Dessa roller bidrar till Svenska Röda Korsets kapacitet att agera i händelse av kris, där frivillig i Första hjälpen-grupper är en av dessa roller.
Första hjälpen-gruppernas primära uppgift är att ingå och vara en aktiv del av Röda Korsets beredskap för insatser i samband med kriser och katastrofer. Det är endast dessa grupper som har rätt, att i Svenska Röda Korsets namn, bedriva organiserad första hjälpen-beredskap, se Riktlinjer för Svenska Röda Korsets Första hjälpen-grupper.
I krisuppdraget finns Första hjälpen-grupperna tillgängliga att bistå samhället vid kriser och väpnade konflikter. Första hjälpen-grupperna kan då erbjuda Första hjälpen och Psykologisk första hjälpen till de som har behov av detta. Därutöver bistår de frivilliga även, vid behov, med att tillgodose basala behov som trygghet, lugn, information, kost, logi etc.
I vardagsuppdraget är Första hjälpen-grupperna ute på event och tillställningar där det samlas mycket folk. De frivilliga får i och med detta en fältvana och blir således tryggare i sitt uppdrag. I vardagsuppdrag för Första hjälpen-grupper så ligger även flertalet övningar, fortbildningar och tillfällen för samverkan med andra verksamheter och aktörer. Allt detta leder till att vi har en hög kompetens inom frivilliggruppen som kan bistå på ett kvalitativt sätt i samhället.
Första hjälpen-grupperna bedriver inte sjukvård, ger inte ut några läkemedel och använder enbart de hjälpmedel som de är utbildade på inom ramen för första hjälpen. Mer om detta kan du läsa under Frågor och svar om Första hjälpen-grupper.
Hur går ett uppdrag till?
Vid ett krisuppdrag kontaktas gruppen enligt kretsens beredskapsorganisation eller så väljer gruppen att agera på eget initiativ. I vardagsuppdragen kontaktas gruppen av en uppdragsgivare. Frivilliga tillsätts till uppdraget och informeras om uppdraget.
På plats under uppdraget poängteras vikten av säkerhet. Under uppdraget arbetar Första hjälparna alltid två och två och enligt L-cABCDE-principen. De ger Första hjälpen och Psykologisk första hjälpen efter behov. Arbetet leds av en Uppdragsledare som oftast är på plats. Uppdragen kan vara allt ifrån två timmar till att sträcka sig över flera dagar.
Uppdragen brukar avslutas med att Uppdragsledaren tillsammans med första hjälparna går igenom vad som hänt, kontrollera att alla mår bra och fånga upp eventuella behov av mer stöd.
Kontakta Första hjälpen-grupperna
På rodakorset.se kan du läsa mer om Första hjälpen-grupperna och boka Första hjälpen-grupp.
Kontaktuppgifter till frivilligledarna finns i Teams som alla frivilligledare för Första hjälpen-grupper har tillgång till. Du kan också kontakta dem via Infoservice.
Idag finns ungefär 30 Första hjälpen-grupper spridda över stora delar av landet.
Uppdaterad .