Röda Korset som arbetsgivare är måna om att avslutet ska bli så bra som möjligt för båda parter och ge möjlighet till ömsesidig återkoppling och lärande.
När en medarbetare slutar hos oss är det många delar som behöver överlämnas och avslutas. Till din hjälp kan du använda vår checklista för avslut (doc).
Tjänstgöringsintyg och tjänstgöringsbetyg
Arbetsgivarintyg (till a-kassa)
Egen uppsägning
En uppsägning ska vara skriftlig och ställas till din närmaste chef. Om uppsägningen sker muntligt bör du så snart som möjligt bekräfta den skriftligt till din chef. Du och din chef kommer överens om sista arbetsdag och sista anställningsdag beroende på din uppsägningstid. Din chef ansvarar för att fylla i HR:s formulär för avslut, där din skriftliga uppsägning ska bifogas.
Om du väljer att själv säga upp din anställning behöver du inte ange något skäl till uppsägningen. En uppsägning är bindande. Se blanketten för uppsägning på egen begäran bland bilagorna nedan.
Uppsägningstid
Uppsägningstid vid egen uppsägning
Nedan har du information om vad som gäller vid uppsägning från medarbetarens sida vid en tillsvidareanställning och visstidsanställning om inget annat avtalats:
Anställningstid Uppsägningstid
mindre än 2 år 1 mån
fr o m 2 år 2 mån
Uppsägningstid vid provanställning
Under provanställning är uppsägningstiden 1 månad. Vill inte arbetsgivaren eller medarbetaren att anställningen ska fortsätta efter det att provanställningen löpt ut, ska besked om detta lämnas senast två veckor före prövotidens utgång.
Uppsägningstid vid uppsägning från arbetsgivarens sida
Nedan har du information vid vad som gäller vid uppsägning från arbetsgivarens sida vid en tillsvidareanställning:
Anställningstid Uppsägningstid
mindre än 2 år 1 mån
fr o m 2 år till 4 år 2 mån
fr o m 4 år till 6 år 3 mån
fr o m 6 år till 8 år 4 mån
fr o m 8 år till 10 år 5 mån
fr o m 10 år 6 mån
De uppsägningstider som gäller finns även att hitta i kollektivavtalet § 14.
Avslutningssamtal
Alla medarbetare som slutar erbjuds ett avslutningssamtal med sin chef. Vill du som slutar även ha ett samtal med HR, kontaktar du själv HR. Vi som arbetsgivare vill gärna fånga upp signaler om hur tiden på organisationen har varit. Det är viktigt för oss att du som slutar ska få möjlighet att ge din syn av din tid hos oss.
Med en samlad bild av flera avgående medarbetares synpunkter har vi som organisation möjlighet att åtgärda eventuella brister och då kan vi även kartlägga vad som upplevs som positivt på Röda Korset och förstärka detta.
Rutin för utköp av utrustning
Du kan som medarbetare inte överta eller köpa ut den dator eller mobiltelefon som använts i tjänsten eller utrustning som lånats från något av våra kontor. Däremot erbjuder vi utköp av utrustning som du själv köpt till hemarbetsplatsen men som arbetsgivaren bekostat. Mer information, beräkningsmodell och hur du går tillväga i sådant fall finns i Rutinen för hantering av utköp när medarbetare avslutar sin anställning. Tänk på att du måste meddela HR-service senast 30 dagar innan sista anställningsdag så att det finns möjlighet att göra ett avdrag mot lön.
Tjänstgöringsintyg och tjänstgöringsbetyg
Ett tjänstgöringsintyg innehåller uppgifter om din anställningstid, tjänst, anställningsform, omfattning med mera. En medarbetare som slutar sin anställning har rätt att få ett tjänstgöringsintyg. Om du önskar få ett intyg kontaktar du HR-service i samband med sista anställningsdagen.
Om du har varit anställd mer än 6 månader har du även rätt till ett tjänstgöringsbetyg. Betyget skriver närmsta chef, betyget innehåller beskrivning av dina arbetsuppgifter och hur arbetsgivaren värderar ditt arbete. Kontakta din chef om du önskar få ett tjänstgöringsbetyg.
Arbetsgivarintyg (till a-kassa)
Arbetsgivarintyg som begärs för att du ska kunna ansöka om ersättning från a-kassan utfärdas av vår lönepartner Aspia. Arbetsgivarintyget kan utfärdas efter att din slutlön är utbetald, det vill säga månaden efter avslutad anställning. Du skickar din förfrågan till payroll.support.se@aspiagroup.com.