Alla kan drabbas av sjukdom som innebär att en inte kan arbeta. Här beskrivs vad du behöver tänka på när du är sjuk, vad du behöver göra och vad chefens ansvar är.
Dag 1
Första dagen du är sjuk ska du omgående anmäla din sjukfrånvaro till din chef. Du måste också anmäla din sjukfrånvaro i Flex HRM. Om du inte har möjlighet att anmäla din sjukfrånvaro i Flex HRM själv är det din chefs ansvar att se till att det rapporteras. Skulle du bli sjuk under din semester har du rätt att avbryta din semester och sjukanmäla dig istället. Sjukanmälan ska göras första sjukdagen. Semestern avbryts och semesterdagarna sparas till senare.
Dag 8
Vid sjukfrånvaro mer än sju kalenderdagar (lördag och söndag räknas som sjukdagar) behöver du bestyrka din sjukdom med ett läkarintyg för att ha rätt till sjuklön. Intyget skickar du till din chef. Intyget behöver inte innehålla närmare uppgift om sjukdomen (dvs sida 1), men sida 2 som intygar nedsättning av arbetsförmåga och tidsperiod är nödvändig. Din chef ansvarar för att skicka intyget till hr-service@redcross.se.
Sjuklönen för dag 2-14 i en sjukperiod är 80 % av lönen. Sjuklönen utbetalas av arbetsgivaren. Din chef ska hålla regelbunden kontakt med dig.
Arbetsgivaren är inte skyldig att betala ut sjuklönen innan arbetstagaren har lämnat försäkran. Lag (2011:1073).
Dag 15 ->
När du har varit sjuk i 2 veckor gör vår lönepartner Aspia en anmälan till Försäkringskassan. Först när anmälan till Försäkringskassan har inkommit kan du ansöka om sjukpenning via försäkringskassans hemsida (välj "Anställd med sjuklön"). Det är därför viktigt att du eller din chef har rapporterat din sjukfrånvaro i Flex HRM. Det är först då vår lönepartner Aspia får ett meddelande om sjukfrånvaro och gör en anmälan.
För dag 15 – 90 utbetalas sjukpenning från Försäkringskassan med 80 % och sjuklön från arbetsgivaren med 10 % av lönen.
Från dag 91 kompletterar ITP Sjukpension från Alecta den ersättning som du får från Försäkringskassan. Du kan läsa mer om ITP Sjukpension på Alectas hemsida.
Om du efter dag 30 förväntas vara sjuk i mer än 60 dagar ska din chef tillsammans med dig ta fram en plan för återgång i arbete. . HR, arbetsmiljöombud, fackligt ombud eller företagshälsovård fungerar som stöd vid behov. Läs mer om rehabilitering och arbetsanpassning här.
Återinsjuknanderegeln
Om du blir sjuk igen inom fem kalenderdagar från att en tidigare sjukperiod har avslutats, så räknas de dagarna ihop till en och samma sjuklöneperiod. Det gäller oavsett om du får samma sjukdom eller något annat.
Du räknar ihop dagarna från den tidigare sjukperioden med dagarna i den nya sjukperioden så att de tillsammans blir 14 dagar. Du räknar alltså inte med dagarna när du var frisk och arbetade.
Upprepad korttidssjukfrånvaro
Om du ofta är sjuk kommer din chef att följa upp din frånvaro för att i ett tidigt skede ge stöd och sätta in insatser för att undvika längre sjukskrivning. Vid behov görs en rehabiliteringsutredning och en plan för arbetsanpassning upprättas. Vid upprepad korttidssjukfrånvaro kan arbetsgivaren också kräva läkarintyg av dig redan från första sjukdagen.
Som medarbetare kan du också själv begära en rehabiliteringsutredning i förebyggande syfte.
Uppdaterad .