I detta avsnitt kan du läsa mer om lönesättning och lönerevision. Om du funderar på hur du ska bedöma medarbetares individuella prestationer eller hur du förbereder ett lönesamtal så läser du vidare under kapitlet ”Medarbetar- och lönesamtal”
Pilotprojekt "lönehantering i krets"
Pilotprojekt "lönehantering i krets"
Vi söker kretsar som vill ingå i projektet "lönehantering i krets". Projektet är en del i Förening 2.0 med en kraftsamling kring föreningsutveckling och kretsstöd. För att underlätta för förtroendevalda i framtidens kommunkrets vill vi hitta ett erbjudande som är enhetligt för alla och där vi kan få en samsyn.
Vi är mycket glada för att kunna presentera ett projekt som en del i att stärka kretsar och att kunna erbjuda tekniska lösningar och verktyg som redan används inom Svenska Röda Korset. Står ni i kretsen inför ett byte av leverantör för lönehanteringen eller sköts lönerna idag av förtroendevald? Om ni är nyfikna på vad det skulle innebära att byta till en extern leverantör är detta något för dig!
Tjänstepersonorganisationen har outsourcat lönehanteringen till Aspia och kan nu även erbjuda kretsar att få tillgång till denna tjänst. Tjänsten möjliggör enkel och effektiv hantering av löneadministration, både för medarbetare och chef tack vare ett modernt system. Svenska Röda Korset kommer att stå för kostnaden av tjänsten under de första två åren, och efter utvärdering möjlighet till eventuell förlängning.
För mer information och anmälan kontakta hr-service@redcross.se
Lönerevision 2022
Löneavtalets utformning
- Löneavtalen för Unionen och SSR ger ett löneutrymme på 2 %.
- Ny lön gäller från och med 1 maj 2022.
- Unionens individgaranti: 220 kr.
Lägsta lön från 1 maj 2022 (Unionen):
‒18 421 kr för medarbetare som fyllt 20 år
‒21 639 kr för medarbetare som fyllt 24 år
Förslag till tidsram för lönerevisionen (Anpassa eventuellt i kretsen)
Mars/april-medarbetar och lönesamtal
15 april lämna skriftligt besked om ny lön till medarbetare
1 maj ny lön gäller från detta datum.
Om revisionen drar ut på tiden, meddela medarbetare vilken månad den nya lönen kommer att betalas ut retroaktivt.
Hur räknar vi ut potten?
Lönerevision genomförs i enlighet med gällande kollektivavtal (Tjänstemän i civilsamhället)
2% av de kontanta lönerna på de medarbetare som ska ingå i lönerevisionen utgör potten.
I enlighet med löneavtalet ska det allmänna utrymmet (potten) beräknas enligt följande indelning:
- Medlemmar i Unionen (2% enligt avtalet)
- Oorganiserade (rekommendation 2%)
- Medlemmar i SSR (rekommendation 2%)
- Medlemmar i andra fackförbund (rekommendation 2%)
Hur fördelar vi potten-Hur kan jag som chef/arbetsgivare tänka kring lönesättning?
I löneavtalet finns följande lönesättningskriterier den individuella lönen grundas på:
- Arbetsuppgifternas innehåll, svårighetsgrad och ansvar.
- Tjänstemannens arbetsinsatser och förmåga att uppfylla uppställda mål
- Tjänstemannens individuella kompetens
- Tjänstemannens bidrag till organisationens utveckling
- Förmåga att tillämpa kunskaper och erfarenheter, förmåga att leda, ta initiativ och samarbeta, idérikedom och pedagogiska färdigheter.
Förslag på kriterier som underlag i lönesamtalet hittar du i den här samtalsmallen.
Lön vid nyanställning
Redan i början av en rekrytering så behöver du tänka igenom vilken lönenivå som är aktuell för tjänsten samt om några förmåner ska utgå. Att veta vilken lön du ska erbjuda kan vara svårt. Beroende på var i landet kretsen är belägen, omfattningen av uppdraget och verksamhetens storlek varierar lönenivåerna.
Lönestatistik som finns tillgänglig för Fremias medlemmar. Logga in på deras hemsida för aktuell statistik. Kollektivavtalet sätter krav för minimilön, det är reglerat i avtalet med Unionen, men i övrigt är det individuell lönesättning som gäller.
Ta hänsyn till dessa kriterier när du sätter lön vid anställning:
• Befattningens innehåll, ansvar och arbetsuppgifter.
• Reglerad eller målstyrd arbetstid.
• Den anställdes kvalifikationer och erfarenheter.
• Lönestrukturen för befintligt anställda.
• Det aktuella marknadslöneläget.
Förutom själva lönen kan det förekomma olika slags tillägg, exempelvis ersättning för övertid, jourtid och semestertillägg. Dessa tillägg och ersättningsnivåer varierar, och det är även kopplat till vilken arbetstidsmodell som används (reglerad eller målstyrd arbetstid), läs mer i kollektivavtalet HÄR (pdf).
Som arbetsgivare kan du tänka på att erbjuda ett helhetspaket till den nyanställde som inte bara innehåller lön, utan även andra förmåner. Det kan vara förmåner och villkor som utbildning/utveckling, friskvårdsbidrag, arbetstider med mera.
Lönerevision
Lönerevision görs vanligen en gång per år. Det betyder att samtliga löner ses över och troligen justeras. Gällande kollektivavtal reglerar när lönerevisionen ska utföras. Centrala löneavtal förhandlas fram och anger hur löneökningar ska räknas fram, till exempel i kronor, procent eller fördelning av potter. Kontrollera i kollektivavtalets löneavtal vad som gäller. Löneavtalet anger det allmänna påslaget som sedan ska fördelas individuellt.
Du som arbetsgivare kan alltid sätta högre löner än avtalet (men inte tvärtom). Dock bör skäl för extra höjningar övervägas så att de följer lönestrukturen för organisationen. Om en enskild individ ska få extra påslag ska detta kunna förklaras.
Inför lönerevision
En lönerevision initieras av kretsledningen och det är viktigt att beakta kretsens villkor, kostnader och intäkter i arbetet med lönerevisionen och även förstås de kollektivavtalade villkoren och kriterierna som ska gälla. Oftast utses en ansvarig för lönerevisionsarbetet av kretsledningen.
Om ni har lokal fackklubb kallar kretsledningens representant dessa till förhandling för lönediskussioner och fördelning av individuella potter. Ni ska i god tid kalla fackklubbarna skriftligen till MBL-förhandling. Lokal fackklubb förhandlar vanligtvis åt medlemmarna. De som inte är fackligt anslutna förhandlar för sig själva. Om kollektivavtal finns men inte lokala fackförbund som i de flesta fall hos mindre kretsar, blir det individuella löneförhandlingar med de anställda. Om ni inte träffar lokala överenskommelser går förhandlingen vidare centralt. Detta ska i så fall ske senast två veckor efter avslutad lokal förhandling. Syftet är att ni ska träffa en lokal överenskommelse efter vissa centrala riktlinjer.
Meddela den nya lönen muntligen till var och en av de anställda och ge dem ett skriftligt meddelande om den nya lönen. Spara en kopia för arkivering.
Befordran/byte av tjänst
När en person får ny tjänst bör du se över om lönen också ska justeras. Det är inte bytet i sig som automatiskt ska generera en ny lön. Det är omfattningen, tjänsten och ansvarsområdet som ska värderas. Egentligen efter liknande kriterier som om personen blev nyanställd utifrån. Har tjänsten en högre befattning med större ansvar och befogenheter kan det bli diskussion om ny lön. Det kan också handla om en kompetensutveckling, att efter genomförd utbildning kan personen ta på sig ytterligare ansvar eller mer arbete.