Om kretsen har ett arbetsgivaransvar
Om kretsen har ett arbetsgivaransvar
Krets som har anställd personal tecknar själva ett medlemskap hos arbetsgivarorganisationen Fremia och ansluter sig till kollektivavtal för tjänstemän. De måste även teckna försäkringar enligt kollektivavtal.
Det kollektivavtal som vi tillämpar inom Svenska Röda Korset i krets är Tjänstemän inom civilsamhället. Alla medarbetare inkluderas oavsett arbetsuppgift, här kan du läsa mer om varför.
Som medlem i Fremia får du tillgång till kvalificerad expertis för rådgivning, information och stöd i utifrån kollektivavtalet samt de lagar och avtal som gäller för ett anställningsförhållande. Dessutom ges service vid eventuella förhandlingar samt utbildning i arbetsgivarfrågor och arbetsrätt.
För medlemskap, kontakta Fremia via deras hemsida.
Den som är anställd inom Svenska Röda Korset kan inte vara förtroendevald på någon nivå
inom organisationen, se stadgarna § 5.
Facklig samverkan
Om arbetsgivaren har för avsikt att göra en viktig förändring i verksamheten eller i fråga som i övrigt berör de anställdas arbetsvillkor är arbetsgivaren skyldig att förhandla, enligt 11 § Medbestämmandelagen (MBL), med kollektivavtalsslutande part, innan förändringen genomförs.
Om den anställde är med i ett fackförbund som arbetsgivaren inte har något kollektivavtal
med, måste arbetsgivaren i det fall förändringen endast berör denna person, förhandla med den anställdes fackförbund.
Om kretsen inte har lokal facklig klubb kontaktas regional ombudsman.
För att sköta informationsskyldigheten enligt 19 § MBL på ett bra sätt är det viktigt att arbetsgivaren kontinuerligt informerar medarbetare och lokalt fack om verksamhetens utveckling. Denna information kan till exempel ske kvartalsvis.
Kollektivavtal
Ett kollektivavtal är ett ömsesidigt och skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställdas fackliga organisationer som sätter ramar och regler kring anställningsvillkor, löner och övriga förhållanden på en arbetsplats. Kollektivavtalet sluts mellan en arbetstagarpart (i vårt fall fackförbundet Unionen och Akademikerförbunden) och en arbetsgivarpart (Fremia - länk).
Kollektivavtalet reglerar arbetsvillkoren- anställningsform, arbetstid, kompensationer, semester, sjuklön, ledigheter, uppsägningstider och löneavtalet. Det är viktigt att den som tex gör lön följer avtalet, är det kassör eller en revisionsbyrå se till att ge dem kollektivavtalet.
Kollektivavtalet ”Tjänstemän inom civilsamhället”
- Kollektivavtalet-”Tjänstemän inom civilsamhället” tillämpas i alla verksamheter
- I avtalet finns två arbetstidsmodeller. Målstyrd arbetstid eller reglerad arbetstid. Det är en individuell prövning av varje tjänst.
- Den reglerade arbetsmodellen passar tjänster som har schemalagda arbetstider. Det lämpar sig bäst om man tex är knuten till butikens arbetstider eller har arbetsuppgifter av mer rutinmässigt slag.
- I tjänster där behovet skiftar i större grad eller där arbetstiden varierar i större omfattning är det bättre med målstyrd arbetstid. Chefer eller tjänster som jobbar i högre grad med utveckling lämpar det sig bättre med målstyrd arbetstid. Den anställda prioriterar och anpassar sin arbetstid efter målet. Om ni är överens om målstyrd arbetstid så utges ingen extra ersättning i form av till exempel övertid, restid eller förskjuten arbetstid.
- För målstyrd arbetstid gör en överenskommelse (skriftlig) Detta kompenseras genom att ni antingen tagit höjd för detta i lönesättning och/eller genom 5 eller 3 extra semesterdagar.
- Den stora skillnaden ifrån tidigare avtal är att AG kan avtala om en ”prövoperiod” även för visstidsanställning. Kravet är att anställningen omfattar minst 12 månader. Prövotiden max 6 månader. Ny ruta finns i mallen för anställningsavtal på Fremias hemsida. Viktigt att det är skriftligt!
På Fremias hemsida hittar du en användbar frågor&svar. Saknar du inloggningsuppgifter kontakta Fremia på info@fremia.se eller ring dem på 08-7025400.
Uppdaterad .