Kollektivavtal
Ett kollektivavtal är ett ömsesidigt och skriftligt avtal mellan arbetsgivare och anställdas fackliga organisationer som sätter ramar och regler kring anställningsvillkor, löner och övriga förhållanden på en arbetsplats. Kollektivavtalet sluts mellan en arbetstagarpart (i vårt fall fackförbundet Unionen och Akademikerförbunden) och en arbetsgivarpart (Fremia - länk).
Om kretsen har ett arbetsgivaransvar
Krets som har anställd personal tecknar själva ett medlemskap hos arbetsgivarorganisationen Fremia och ansluter sig till kollektivavtal för tjänstemän. De måste även teckna försäkringar enligt kollektivavtal.
Det kollektivavtal som vi tillämpar inom Svenska Röda Korset i krets är Tjänstemän inom civilsamhället. Alla medarbetare inkluderas oavsett arbetsuppgift, här kan du läsa mer om varför.
Som medlem i Fremia ges tillgång till kvalificerad expertis för rådgivning, information och stöd i utifrån kollektivavtalet samt de lagar och avtal som gäller för ett anställningsförhållande. Dessutom ges service vid eventuella förhandlingar samt utbildning i arbetsgivarfrågor och arbetsrätt.
För inträdeshandlingar, kontakta Fremia via deras hemsida.
Den som är anställd inom Svenska Röda Korset kan inte vara förtroendevald på någon nivå
inom organisationen, se stadgarna § 5.
Facklig samverkan
Om arbetsgivaren har för avsikt att göra en viktig förändring i verksamheten eller i fråga som i övrigt berör de anställdas arbetsvillkor är arbetsgivaren skyldig att förhandla, enligt 11 § Medbestämmandelagen (MBL), med kollektivavtalsslutande part, innan förändringen genomförs.
Om den anställde är med i ett fackförbund som arbetsgivaren inte har något kollektivavtal
med, måste arbetsgivaren i det fall förändringen endast berör denna person, förhandla med den anställdes fackförbund.
Som relativt små enskilda arbetsgivare har kretsen oftast ingen lokal facklig klubb med förtroendevalda. Arbetsgivaren måste då kontakta regional ombudsman.
För att sköta informationsskyldigheten enligt 19 § MBL på ett bra sätt är det viktigt att arbetsgivaren kontinuerligt informerar medarbetare och lokalt fack om verksamhetens utveckling. Denna information kan till exempel ske kvartalsvis.
Fremia har träffat nytt avtal för tjänstemän
Både IDEA och KFO har haft kollektivavtal för tjänstemän inom Ideella organisationer. I och med samgåendet och bildandet av arbetsgivarföreningen Fremia har de nu tecknat ett gemensamt avtal för dessa medlemmar som gäller från 1 januari 2021 - 30 april 2023.
Det tidigare tjänstemannaavtalet hos IDEA förlängdes till 31 december 2020. Det innebär att den lönerevisionen som ska genomföras för 2020 sker inom ramen för det förlängda avtalet. Nästa lönerevision sker 1 maj 2022 utifrån det nya avtalet.
På Fremias hemsida hittar du en användbar frågor&svar. Du loggar in med samma uppgifter som du loggade in med på IDEA:s hemsida. Saknar du inloggningsuppgifter kontakta Fremia på info@fremia.se eller ring dem på 08-7025400.
Har du frågor om genomförandet av lönerevisionsarbetet lokalt hos er kontakta hr-service@redcross.se
Här följer en sammanfattning på löneavtalet samt några förändringar i villkor.
Löneavtal för medlemmar som tillhört IDEA:
Akademikerförbundens medlemmar:
• För Akademikerförbunden ökas lönesumman för medlemmarna vid organisationen med minst 2,8 procent per den 1 november 2020.
• Parterna enades om en ytterligare avsättning till delpension om 0,4 procent utöver den nu gällande avsättningen om 0,4 procent.
• Från 1 november 2020 avsätts månatligen 0,4 procent av pensionsmedförande lön till en sammanlagd avsättning om 0,8 procent.
Unionens medlemmar:
• För Unionens medlemmar ökas lönesumman för medlemmarna vid organisationen med minst 2,8 procent per den 1 november 2020.
• Parterna enades om en ytterligare avsättning till delpension om 0,4 procent utöver den nu gällande avsättningen om 0,4 procent.
• Från 1 november 2020 avsätts månatligen 0,4 procent av pensionsmedförande lön till en sammanlagd avsättning om 0,8 procent.
• Heltidsanställd garanteras vid lönerevisionen den 1 november 2020 en lönehöjning med 220 kr per månad.
• Efter lönerevisionen den 1 november 2020 ska lönen uppgå till
- lägst 18 095 kr per månad om tjänstemannen den 31 oktober 2020 har fyllt 20 år- lägst 21 256 kr per månad om tjänstemannen senast den 31 oktober 2020 fyller lägst 24 år.
Nytt gemensamt avtal för Fremia från 1 januari 2021
Parterna enades om ett nytt kollektivavtal som samlar Fremias ideella organisationer. Revisionsdatum för nästkommande lönerevision är 1 maj 2022. Då revisionsdatumet är förskjutet en månad för IDEA:s tidigare medlemmar ser utrymmet olika ut vid denna revision.
Akademikerförbundens medlemmar
• För organisationer som tidigare tillhört IDEA ökas lönesumman med minst 2,0 procent den 1 maj 2022.
• Parterna enades om en ytterligare avsättning till delpension om 0,4 procent utöver den nu gällande avsättningen om 0,8 procent.
• Från 1 maj 2022 avsätts månatligen 0,4 procent av pensionsmedförande lön till en sammanlagd avsättning om 1,2 procent.
Unionens medlemmar
• För organisationer som tidigare tillhört IDEA ökas lönesumman med minst 2,0 procent den i maj 2022. Av utrymmet garanteras varje medlem en löneökning om 220 kronor vid varje lönerevisionstillfälle.
• Parterna enades om en ytterligare avsättning till delpension om 0,4 procent utöver den nu gällande avsättningen om 0,8 procent.
• Från 1 maj 2022 avsätts månatligen 0,4 procent av pensionsmedförande lön till en sammanlagd avsättning om 1,2 procent.
Övriga förändringar i avtalet
Åldersbestämmelser:
Nya åldersregler utifrån de ändringar som skett i LAS med höjd pensionsålder samt ändringar i sjuklöneregler med anledning av detta.
Prövoperiod visstidsanställning
I det fall en visstidsanställning är 12 månader eller längre kan parterna komma överens om att den inleds med en prövoperiod motsvarande provanställning.
Uppdaterad .