Närmare 1000 personer om året kommer till Röda Korsets verksamheter i olika former av praktik. Vi är därmed en viktig aktör i samhället som genom praktik möjliggör integration och större inkludering av grupper i samhället. Med begreppet praktik avser vi i Svenska Röda Korset en individuellt utformad praktik inom ramen för utbildning, arbetsmarknadsinsatser, språkträning, daglig sysselsättning eller samhällstjänst. Vi erbjuder praktik i den mån vi har passande arbetsuppgifter och möjlighet att erbjuda handledning.
Blankettboken (inkl intyg och utvärdering)
Praktik
Chefen för verksamheten bedömer i varje enskilt fall om det finns förutsättningar att erbjuda praktik. Att erbjuda praktikplatser ska inte konkurrera med eller ersätta frivilliga som grunden för verksamhetens personella resurser. En praktikant är oavlönad och får aldrig ersätta en ordinarie medarbetares arbetsuppgifter. En praktikant är alltid anvisad från en myndighet, kommun eller utbildningsanordnare. Vad vi har att förhålla oss till kan du läsa mer om i Svenska Röda Korsets riktlinje för praktik.
Praktiken syftar till att ge praktikanten en möjlighet att utvecklas utifrån sitt individuella mål. Kretsledningen bereder företrädesvis plats för personer som har svårare än andra att komma in på arbetsmarknaden såsom exempelvis utrikes födda och personer med funktionsvariation. Vidare tar vi emot personer som behöver språkträna samt personer som kommer till oss inom ramen för samhällstjänst.
Handledarutbildning
De flesta praktikanter återfinns i våra Second Hand-butiker. Den viktigaste faktorn för att praktikanten skall ha en värdefull tid hos oss är att det finns en handledare tillgänglig för praktikanten.
Alla kretsar som anordnar praktikplatser och handleder praktikanter ska ha en gemensam grund att stå på och för att inspirera till denna verksamhet har ett utbildande material arbetas fram. Detta material består av tre delar som tillsammans bildar Svenska Röda Korsets handledarutbildning. Under kursen kommer vi att gå igenom hur vi skapar goda förutsättningar för att ta emot praktikanter och kretsstyrelsens ansvar, handledarens roll och praktikperiodens olika steg som metod för att erbjuda individuellt utformad praktik. De 2 första delarna gör du på tidpunkter som passar dig, den sista och tredje delen anmäler du dig i kalendarium.

Del 1
E-kurs ”Att handleda praktik inom second hand” består av inspirerande och korta videosnuttar med handledare och praktikanter. Utifrån filmerna ställs du inför ett antal frågor att reflektera över. Kursen utförs individuellt.
Del 2
Ta del av det fördjupande metodmaterialet (pdf) ”Svenska Röda Korset som praktikanordnare” för ytterligare inspiration och som utbildning. I Blankettboken finns checklistor, formulär och annat praktiskt som stöd för dig som handledare.
Del 3
Digitala utbildningstillfällen där korta föreläsningsdelar varvas med diskussioner i grupper. Erfarenhetsutbyte mellan kretsar är en viktig del av kursen. Anmäl dig i kalendarium.
Följande modell beskriver en praktikants väg hos oss:
Uppdaterad .