Kretsstyrelsen har ansvar för säkerheten i kretsens samtliga verksamheter för både frivilliga och anställda. Grunden för kretsarnas säkerhetsarbete bygger dels på arbetsmiljölagen, dels på Svenska Röda Korsets riktlinjer för arbetsmiljö. Säkerhetsarbetet är en proaktiv åtgärd för att förhindra och hantera konsekvenser av oönskade händelser.
Säkerhetsarbetet ska medföra att alla engagerade – såväl frivilliga som deltagare - i kretsen känner sig säkra och trygga. Risker och tillbud som uppmärksammas av frivilliga meddelas till frivilligledaren eller annan avtalad person. Alla hot mot enskilda och Svenska Röda Korset som organisation ska anmälas här.
1. Det förebyggande arbetet
Det är viktigt att göra en bedömning av risken för våld och hot både för verksamheten i sin helhet och för enskilda frivilliguppdrag. Gör en kartläggning av era verksamheter med stöd av dessa frågor. För att kunna bedöma riskerna finns en matris som du kan använda dig av. Risken avgör vilka åtgärder som behövs. Åtgärderna kan gälla organisatoriska förändringar, säkerhetsrutiner, tekniska hjälpmedel, anpassning av lokaler, information, utbildning och åtgärder efter inträffad händelse.
2. Säkerhetsrutiner
Säkerhetsguiden Var försiktig är ett förebyggande verktyg för att förbättra säkerhet och välbefinnande för frivilliga såväl som för de människor som får vårt stöd. Guiden ska vara ett stöd för kretsar att ta fram säkerhetsrutiner som ska förebygga incidenter före, under och efter en insats.
Ta för vana att gå igenom självbedömningsformuläret vid nystart av verksamheter och omtag samt vid introduktion av nya frivilliga. Formuläret hjälper frivilliga att förstå och bedöma sin beredskap vid oönskade händelser i en verksamhet.
3. Hantera främlingsfientliga handlingar
Kretsar som aktivt arbetar mot eller som möter på främlingsfientlighet och rasism i form av hot och våld i sin verksamhet kan ta stöd av skriften Beredskap att hantera främlingsfientliga handlingar. Den ger tips och råd för att hantera dessa handlingar.
4. Psykosocialt stöd
Alla rödakorsare har rätt till stöd, både i vardaglig verksamhet och vid insatser efter särskilda händelser. Ta del av information om psykosocialt stöd, som handlar om tips och råd för att hantera utmanande situationer; att planera, följa upp och utvärdera stöd.
5. Beredskap vid kriser
Svenska Röda Korsets krisberedskap bygger på den verksamhet som frivilliga i kretsarna bedriver i vardagen. Det betyder att det som frivilliga gör i sina verksamheter ska de också göra i händelse av kris. Kretsen behöver därför planera och förbereda för omställning från vardag till kris. För mer information och stödmaterial, läs om lokal krisberedskap.
6. Uppföljande säkerhetsåtgärder
Då det inträffat ett allvarligt fall av våld eller hot är det viktigt att frivilligledaren informerar frivilliga och andra berörda om vad som hänt. Detta för att förebygga oro och rykten. Både den som personligen har drabbats av våld eller hot och de som varit med vid händelsen kan ha behov av psykosocialt stöd. Det är därför mycket viktigt att kretsstyrelsen ser till att den frivilliga får hjälp, också av professionellt slag, både omedelbart efter händelsen och/eller senare. En inträffad incident måste också leda till att den analyseras och åtgärder vidtas så att den inte upprepas. Vid särskilda situationer kan det innebära att aktuell verksamhet måste stängas under en period.
Vid händelser som är hot mot den personliga säkerheten ska alltid kretsstyrelsen informeras. Beroende på typ av incident ska Yrkesinspektionen, Försäkringskassan och/eller polisen kontaktas. Kretsstyrelsen ansvarar och avgör hur den fortsatta gången ska ske.
Vid allvarliga hotbilder kommer ansvariga för det interna säkerhetsarbetet i organisationen att avgöra om ytterligare åtgärder kan behöva vidtas.
7. Utbildning
Kursen Var försiktig ger en introduktion till säkerhetstänk inom Röda Korset. I kursen får du reflektera över säkerheten i din verksamhet, lära dig om sju säkerhetsaspekter och tips på vad du kan göra för att undvika risker. Du får också veta hur du rapporterar brister eller incidenter och var du kan få mer stöd.