Övning är en viktig del i kretsens lokala beredskapsarbete. För att på bästa sätt kunna bistå personer i utsatta situationer behövs såväl kunskap som färdigheter. Kunskaperna inhämtas ofta genom att gå kurser och färdigheterna tränas upp genom att praktisera dem, antingen skarpt i en allvarlig händelse eller genom att öva tillsammans med kollegerna i verksamheten.
Som krets kan ni öva era frivilligroller, som exempelvis krisstödjare, Första hjälpare, insatsledare och insatsansvariga. Se även till att öva kretsens krisberedskapsplan, inte minst intern och extern samverkan, för att säkerställa kontakter och att samordning av den lokala beredskapen fungerar. Övning ger chans att uppmärksamma saker man inte tänkt på tidigare och detaljer som behöver förändras eller läggas till i planerna.
Övningar
I bilaga 11 till Handbok Lokal krisberedskap så finns ett övningsstöd. Stödet vänder sig till dig som är frivillig, förtroendevald eller kretsanställd och som är nyfiken på hur ni kan komma igång och öva kretsens krisberedskap.
I övningsstödet kan du bland annat hitta:
- Enkla övningar för att öva hur kretsen får kontakt och samlas vid en kris eller händelse.
- Steg-för-steg instruktioner hur kretsen kan planera, genomföra och utvärdera en diskussionsövning. Övningen tar avstamp i en händelse som inträffar i kretsens närhet och ger möjlighet att diskutera frågor som behöver lösas före, under och efter en krisinsats som kretsen genomför.
- Extra diskussionsmoment för den krets som vill utveckla egna övningar.
- Extra scenarion för att bygga egna övningar utifrån lokala behov. De 19 scenariona kan även vara ett verktyg för kretsar som vill ta fram en första lokal krisberedskapsplan.
Mer inspiration och information kan ni hitta i kursen Våga rädda liv, Våga möta och i mallen för den lokala krisberedskapsplanen, bilaga 7: Övning, som presenterar förslag för kretsens årsplanering av övningar.
Uppdaterad .