Många ensamkommande barn och unga befinner sig i en utsatt situation, saknar boende och får inte sina grundläggande humanitära behov tillgodosedda. Här hittar du information som kan vara användbar i verksamhet som riktar sig till dessa.
Boende
Många ensamkommande berättar att de saknar boende och tak över huvudet. Orsakerna till hemlösheten är flera och ofta beroende av var ungdomen befinner sig i sin tillstånds- och asylprocess samt kommunala skillnader. Exempel på olika boendelösningar som kretsar bidrar till runt om i landet är Ideella fadderhem, kollektivboende, korridorboende och inneboende. Ofta kombineras olika lösningar i samarbete med andra aktörer.
Samarbeta för att hitta lösningar!
Ett flertal kretsar har lyckats hitta lösningar för de ungdomar som bor i deras områden. Lösningarna skiljer sig åt. En gemensam nämnare för de kretsar som lyckats åstadkomma lite mer omfattande lösningar har varit att de fått till bra samarbeten med andra aktörer.
Kommunerna är, som nämnts ovan, inte skyldiga att tillhandahålla boenden till många av dessa ungdomar. Det finns emellertid inte några regler som hindrar kommunerna att ändå erbjuda boendelösningar. Det är upp till varje kommun att besluta om de ska bidra eller inte. Vissa kommuner har valt att samarbeta med civilsamhället och har då tillsammans med dessa aktörer skapat lösningar. Många kommuner har problem med bostadsbrist överlag i sina områden och har därför svårt att hitta boendeplatser. I vissa fall har civilsamhället och den lokala rödakorskretsen hjälpt till att ta fram praktiska lösningar på bostäder varvid kommunerna erbjudit sig att stå för hela eller delar av kostnaden för dessa. Det har ofta handlat om en kombination av fadderhem och korridorboenden av olika slag.
Civilsamhället har i stor utsträckning tagit ansvar för att stödja de ensamkommande ungdomarna. Kring boendefrågan har samarbeten mellan olika aktörer ofta varit en framgångsfaktor för de kretsar som lyckats hitta lösningar. Olika kretsar har hanterat samarbetena på olika sätt. I vissa fall har påverkansarbete drivits gemensamt, i vissa fall har det praktiska arbetet delats upp mellan olika aktörer och i andra fall har mycket av arbetet skett gemensamt.
För att hitta lösningar i kretsen kan det alltså vara mycket värt att försöka få till ett samarbete med kommunen. Tydliggör vad ni kan bidra med och vilket stöd ni behöver från dem. Det kan också ge ett mervärde att försöka samla de lokala krafterna i civilsamhället och se vilken kraft ni kan få av varandra och vilka samarbeten ni kan hitta i just ert område. Om ni behöver stöd i förhandlingar med kommunen kan ni vända er till Svenska Röda Korset.
Grundläggande humanitära behov
Utöver boendefrågor så kan rödakorskretsar bistå med att tillgodose andra grundläggande humanitära behov, exempelvis mat, möjligheter att sköta hygien och kläder anpassade efter årstid.
Mat
Mat är ett av de mest grundläggande humanitära behoven och en mänsklig rättighet. Om kretsar möter ungdomar som inte kan tillgodose sitt behov av mat kan kretsen ge stöd på olika sätt, exempelvis:
- Matkassar med utvalda matvaror som delas ut i samband med verksamhet.
- Utdelning av tillagade måltider.
- Gemensam matlagning med ungdomarna i samband med verksamhet.
- Bjuda på fika och mat i samband med verksamhet.
Kläder
Under vintern kan behovet av varma kläder vara stort, exempelvis av underkläder, strumpor, varma jackor, kängor, långkalsonger, mössor och vantar. Om behovet kan tillgodoses genom resurser från kretsarnas second hand-verksamhet är det bra, men ibland saknas de kvantiteter som behövs. Detta kan då köpas in separat.
Hygien
Många av ungdomarna har ont om pengar och ibland saknas tillgång till regelbundna duschmöjligheter. Om en rödakorskrets vet att det finns ungdomar som inte har möjlighet att själva införskaffa nödvändiga hygienprodukter kan sådant köpas in och delas ut efter behov. Exempel på sådant som kan behövas är tandborstar, tandkräm, tvål och schampo. Om Rödakorskretsen erbjuder, eller samarbetar med organisationer som erbjuder, övernattningar eller dagvila, kan ett sätt att bidra till verksamheten vara stöd med denna typ av produkter. Det kan även vara bra att ha ett mindre lager med bindor, små handdukar eller liknande baserat på de behov kretsen möter.
Psykisk och fysisk ohälsa
Fysisk och psykisk ohälsa är vanligt bland ensamkommande barn och unga. Exempel på vad man som krets och frivillig kan göra för att ge stöd:
- Gå Svenska Röda Korsets utbildning i Psykologisk första hjälpen om du arbetar i verksamhet där du möter människor i utsatthet.
- Lyssna på ungdomen, många som mår dåligt behöver känna att det finns någon som bryr sig.
- Läs gärna materialet ”Ta hand om dig!”
Ytterligare information:
Starta och bedriva verksamhet – ensamkommande barn och unga
Om Grundläggande behov
Migrationsrådgivning
Vårdförmedlingen
Uppdaterad .