Organisation
Vi är en stor tjänstepersonsorganisation med drygt 400 medarbetare. Det finns kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå samt Röda Korsets Center för krigsskadade och torterade i Göteborg, Skövde, Skellefteå, Uppsala, Malmö och Stockholm.
Vill du veta mer om vad varje avdelning och enhet har för uppdrag kan du läsa de organisationsbeskrivningar (under utveckling)och se organisationsschemat . Läs även gärna vårt Arbetsgivaregelverk som är till för att förtydliga vad ett gott arbetsgivarskap innebär i Svenska Röda Korset. I regelverket förtydligas de externa lagkraven samt de interna krav som vi själva beslutat om inom Svenska Röda Korset.
Röda Korsets organisation är så mycket mer än tjänstepersonsorganisationen. För att förstå hur organisationen är uppbyggd kan du läsa informationen som finns under Röda Korsets organisation.
Tjänster och roller
Som medarbetare är du anställd till en viss tjänst, t.ex. Tematisk rådgivare eller Verksamhetsutvecklare. Tjänsten beskriver ditt övergripande uppdrag. Du har sedan en eller flera roller inom ramen för tjänsten.
Som Verksamhetsutvecklare kan du t.ex. arbeta som Projektledare, Föreningsutvecklare eller som ansvarig för att utveckla Röda Korsets kretsinsamling.
Alla tjänster beskrivs kortfattat utifrån övergripande uppdrag i dokumentet "Tjänstebeskrivningar".
Det unika uppdraget och ansvaret som just du har finns inte beskrivet här på Rednet. Inom ramen för din tjänst definieras och tydliggörs dina roller, ansvarsområden och vad som förväntas av just dig i dialog med din chef. Dina roller kan förändras över tid och du förväntas ta roller och utföra arbetsuppgifter utifrån de behov som uppstår i verksamheten. Din titel finns översatt till engelska i dokumentet "Tjänster engelsk översättning".
Som medarbetare har du i kommunikation med andra ibland behov av att använda dig av en titel. Val av titel görs i samråd med din chef och kan vara samma som din tjänst eller roll, men i vissa fall något annat som tydligare beskriver vad du gör.
Tjänstestrukturen har arbetats fram av HR i samverkan med de lokala fackklubbarna, ett urval chefer och med stöd av extern konsult från AON Hewitt. Alla tjänster och roller är nivåplacerade (arbetsvärderade). Tjänstestruktur och nivåplacering ger oss ett enhetligt system som förenklar och effektiviserar arbetet för chefer och HR i samband med bl.a. rekrytering och lönesättning.
Är du nyfiken på kompetensutveckling? Här hittar du Röda Korsets riktlinje gällande hur vi arbetar med kompetensutveckling.
Ledarskap
För att vara framgångsrika behöver alla på Röda Korset, både medarbetare och chefer, ta ansvar och agera ledare. Medarbetaren har oftast bäst insyn i den direkta verksamheten och är därför den som behöver fatta många beslut i sin vardag. Chefer behöver stödja detta. Målet är att medarbetarna upplever att de har chefer som hjälper dem att skapa förutsättningar för att göra sitt arbete, genom att peka ut riktning och mål, coacha och ge återkoppling för utveckling och lärande.
Röda Korset har en en ledarprofil, ett tydliggjort chefsuppdrag och definierade framgångsfaktorer för ledarskapet på Röda Korset.
Ledarutveckling
Ett ledarskapsprogram för våra chefer startades i maj 2018.
Ledarprogrammet har vi valt att kalla för Handlingskraft och mod och har som mål att:
- öka ledarnas förmåga att utveckla den egna arbetsgruppen för att skapa en hållbar och handlingskraftig organisation
- skapa ett gemensamt synsätt och språk kring ledarskap utifrån Röda Korsets ledarprofil
- öka självinsikt och tydliggöra utvecklingsbehov kring det egna ledarskapet
- ge utrymme för reflektion för att medvetet utveckla dagliga ledarhandlingar
Det övergripande målet på lång sikt är att Röda Korset har en hållbar arbetsmiljö och en konstruktiv organisationskultur som stödjer ett handlingskraftigt, tydligt och modigt medarbetarskap och ledarskap.
Ledarutvecklingen genomförs i samarbete med två konsulter från Sandahl Partners. I den upphandling vi gjorde valdes Sandahls då de var den leverantör som på ett kostnadseffektivt sätt bäst matchade våra behov, baserar sin ledarutveckling på vetenskaplig grund och har stort fokus på effekt av insatsen.
För att skapa en långsiktig effekt av ledarprogrammet genomförs den på flera nivåer:
Utveckling av ledningsgruppen
Ledningsgruppen kommer att fokusera på förändringsledning och utveckling av ledningsgruppen som grupp i syfte att på ett bra sätt stödja övriga chefer och genomförandet av hela insatsen.
Ledarträning för chefer
Ledarträningen för cheferna omfattar 3 heldagar. Fokus är på roll, mål och sammanhang, grupputveckling och kommunikation. Programmet inleds med ett trepartssamtal tillsammans med överordnad chef och en konsult från Sandahls för att definiera individuella mål och utvecklingsbehov. Ett antal chefer i krets deltar också då ambitionen är att agera och verka som "ett Röda Kors". Första gruppen med 18 deltagare startade i september 2018 och en andra grupp startade under januari 2019.
Chefsdag
Inom SRK har vi en chefsdag per år då alla chefer träffas.