Organisation, styrning och ledning
Röda Korset har en stor tjänstepersonsorganisation med drygt 400 medarbetare. Vi har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå samt Röda Korsets Center för krigsskadade och torterade i Göteborg, Skövde, Skellefteå, Uppsala, Malmö och Stockholm.
Vår arbetsordning för tjänstepersonsorganisationen beskriver övergripande organisation, styrning och ledning samt arbetssätt.
Organisationsschemat visar vår organisationsstruktur och våra organisationsbeskrivningar beskriver varje avdelnings och enhets uppdrag.
Vårt Arbetsgivaregelverk är till för att förtydliga vad ett gott arbetsgivarskap innebär i Svenska Röda Korset. I regelverket förtydligas de externa lagkraven samt de interna krav som vi själva beslutat om inom Svenska Röda Korset.
Röda Korsets organisation är så mycket mer än tjänstepersonsorganisationen. För att förstå hur organisationen är uppbyggd kan du läsa informationen som finns under Röda Korsets organisation.
Tjänster och roller
Som medarbetare är du anställd till en viss tjänst, t.ex. Tematisk rådgivare eller Verksamhetsutvecklare. Tjänsten beskriver ditt övergripande uppdrag. Du kan ha olika roller och arbetsuppgifter inom ramen för tjänsten.
Som Verksamhetsutvecklare kan du t.ex. arbeta som Projektledare, Föreningsutvecklare eller som ansvarig för att utveckla Röda Korsets kretsinsamling.
Alla tjänster beskrivs kortfattat utifrån övergripande uppdrag i dokumentet Tjänstebeskrivningar. Tjänsterna finns översatta till engelska i dokumentet Tjänster engelsk översättning.
Det unika uppdraget och ansvaret som just du har finns inte beskrivet här på Rednet. Inom ramen för din tjänst definieras och tydliggörs dina roller, ansvarsområden, arbetsuppgifter och vad som förväntas av dig i dialog med din chef. Roller och arbetsuppgifter kan förändras över tid och du förväntas ta roller och utföra arbetsuppgifter utifrån de behov som uppstår i verksamheten, men inom ramen för din tjänst.
Som medarbetare har du i kommunikation med andra ibland behov av att använda dig av en titel. Val av titel görs i samråd med din chef och kan vara samma som din tjänst eller roll, men kan också behöva beskrivas på ett annat sätt som tydligare beskriver vad du gör.
Tjänstestrukturen har arbetats fram av HR i samverkan med de lokala fackklubbarna, ett urval chefer och med stöd av extern konsult. Alla tjänster är arbetsvärderade enligt Almeganivåerna. Med hjälp av metoden kan man nivåindela tjänster i olika nivåer som har definierats med utgångspunkt från de krav som finns för att man ska kunna utföra arbetsuppgifterna på ett fullgott sätt. Tjänstestruktur och arbetsvärdering är ett verktyg för arbetsgivaren för att kunna jämföra olika typer av tjänster i samband med bla lönesättning och lönekartläggning. Läs mer om Röda Korsets lönestruktur i artikeln Din lön och lönesättning.