Välkommen till Svenska Röda Korset!
En bra introduktion är viktig för att du som ny medarbetare ska känna dig välkommen och snabbt komma igång med ditt arbete.
I stora drag består introduktionen av:
- Introduktion av din chef och närmsta kollegor.
- Genvägen till Svenska Röda Korset - vår digitala onboarding via utbildningsplattformen Learnster. Du ska ha fått en inbjudan till Genvägen till din e-post. Kontakta HR-service om du saknar tillgång till onboardingen.
- Introduktionsdagar
- Introduktionsutbildningar
För att underlätta och skapa förutsättningar för en bra introduktion finns en checklista för nyanställda och en mall för ditt introduktionsprogram, du hittar den bland bilagorna på sidan Introduktion - chefshandboken.
Introduktionsdagar
Alla nya medarbetare bjuds in till digitala introduktionsdagar. Introduktionsdagarna är två gånger per år, ett tillfälle på våren och ett på hösten. Introduktionsdagarna ger dig en inblick i Röda Korsets viktiga och mycket breda arbete. Du får träffa representanter från de olika avdelningarna och lära känna nya kollegor. Du får lära dig mer om Röda Korsets bakgrund och historia, men även information om vad som är på agendan just nu.
Syftet med dagarna är att ge dig en översiktlig bild av Svenska Röda Korsets verksamheter och att samtidigt skapa nya kontakter med andra kollegor.
De här dagarna är ett komplement till den digitala onboardingen Genvägen och den introduktion du får inom din enhet/avdelning.
Du som är nyanställd får en inbjudan till introduktionsdagarna med mer information, eller så anmäler du dig själv här. Detsamma gäller om du kommit tillbaka efter en längre frånvaro och önskar delta.
Har du frågor, kontakta HR-service.
Datum för hösten 2022:
24 oktober kl. 9-12
7 november kl. 9-12
10 november kl. 9-12
Datum för våren 2023 kommer inom kort.
Introduktionsutbildningar
Syftet med våra introduktionsutbildningar är att du som ny medarbetare ska lära känna vår verksamhet nationellt och internationellt och vad vi står för. Flera av kurserna finns som webbkurser som du hittar via utbildningsplattformen Learnster och några erbjuds online eller fysiskt vid specifika tillfällen. Du hittar listan på utbildningar som du ska gå i checklistan för introduktion som finns som bilaga på denna sida: Introduktion - chefshandboken.
Majoriteten av alla kurser hittar du i kurskatalogen i Kunskapsbanken.
För kurserna ”Stay Safe” och ”101: Corruption prevention” behöver du registrera dig och logga in på IFRC:s plattform.
Läs gärna mer om våra riktlinjer för lärande och kompetensutveckling.
Praktik
För att lära känna organisationen och dess viktiga och breda arbete, ska även alla nyanställda göra praktik i någon/några av våra verksamheter. Vill du testa hur det är att jobba i en second hand-butik, är du intresserad av hur enheten Socialt hållbara städer jobbar i Malmös stadsdel Lindängen, eller vill du kanske sitta med Infoservice när de svarar på frågor från kretsar, medlemmar och allmänheten?
Praktiken bör vara en halv till två dagar. När, var och hur bestäms i dialog med din chef.
5 snabba tips till dig som är ny
Som ny är det väldigt mycket att ta in de första veckorna! För att underlätta har vi försökt skriva ner lösningar på de vanligaste problemen och frågeställningarna som kan dyka upp. Men med detta sagt, tveka inte att fråga en kollega eller att prata med din chef om du behöver hjälp. Om de inte kan lösa problemet, kan de åtminstone hänvisa dig rätt.
- Om du har problem med din dator och/eller någon behörighet ska du kontakta Servicedesk. Om du kan använda din dator ska du i första hand lägga in ett ärende i Servicedesk, om du inte har möjlighet att använda din dator kan du ringa deras jour på 08-452 49 00 mellan kl. 08.30 och kl. 09.30.
- Om du har problem med din telefon, läs mer i artikeln om telefoni.
- Vi använder Outlook för vår e-post och kalender, om du inte har använt det tidigare är det bra att bekanta dig med det ganska snabbt. Mycket av vår kommunikation sker via Outlook. Be en kollega visa dig eller läs manualerna.
- Som tjänsteperson hittar du kontaktuppgifter till dina kollegor i Office 365.
- För kommunikation och dokumenthantering använder vi Teams. Du kan ta del av din enhets dokumentation, men också alla andra enheters dokumentation, där. Du kan chatta, ringa och ha videomöte i Teams. Alla enheter har en grupp i Teams, där ni enkelt kan chatta med varandra. Det finns även andra grupper. Du kommer snabbt att märka att vi använder oss mycket av Teams, ett tips är att gå in och testa dig fram samt att läsa igenom manualerna för Teams.