Som medarbetare på Röda Korset har du vanligtvis reglerad eller målstyrd arbetstid. Lärare på Folkhögskolan har feriearbetstid och har årsarbetstid istället för ordinarie arbetstid.
Ordinarie arbetstid:
- 1 sep - 31 maj (vintertid) 08.30-17.00 med en timmes lunch
(7,5 tim/dag) = 37,5 timmar/vecka
- 1 jun - 31 aug (sommartid) 08.30-16.00 med en timmes lunch
(6,5 tim/dag) = 32,5 timmar/vecka
Då många av oss har målstyrd arbetstid finns det ingen fast lunchtid, men vi uppmanar till 1 timmes lunchpaus. Du bör åtminstone ha 30 min. Genomsnittlig veckoarbetstid under året är 36,25 timmar.
Du rapporterar din arbetstid och dina utlägg i Flex HRM varje månad.
Här kan du läsa mer om tidrapportering och utlägg i Flex HRM
Reglerad arbetstid
Medarbetare med reglerad arbetstid har ett arbetstidsschema. Vid reglerad arbetstid ges ersättning för övertid/mertid, förskjuten arbetstid, jourtid, beredskapstjänst och restid.
Flextid
Flextid kan tillämpas om verksamheten så tillåter.
- Måndag - fredag 07.00 - 09.00 och 15.00 - 18.00
- Lunchflex 11.30 - 13.30
- Dag före röd dag 07.00 - 09.00 och 12.30 - 14.00
Flexsaldot får vara +/- 10 timmar vid månadens slut.
Övertidsarbete
Med övertidsarbete räknas arbete som har utförts utöver den ordinarie
dagliga arbetstiden om:
- övertidsarbetet har beordrats på förhand eller
- övertidsarbetet har godkänts i efterhand av arbetsgivaren
Vid beräkning av fullgjord övertid tas endast fulla halvtimmar med. Övertidsarbete på arbetsfria vardagar jämställs med övertidsarbete på annan tid. Detsamma gäller övertidsarbete på midsommar-, jul- och nyårsafton.
Allmän övertid
När det finns särskilda behov får allmän övertid tas ut med högst 150 timmar per kalenderår. När allmän övertid tas ut får den totala arbetstiden, inklusive ordinarie arbetstid, inte överstiga 48 timmar i genomsnitt per vecka under begränsningsperiod (6 månader).
Övertid och kompensation
Övertidsarbete kompenseras med antingen pengar (övertidsersättning) eller ledig tid (kompensationsledighet). Kompensationsledighet ges om medarbetaren så önskar och arbetsgivaren efter samråd med medarbetaren finner att så kan ske utan olägenhet för verksamheten hos arbetsgivaren.
Om övertiden kompenseras med ledig tid (kompensationsledighet) gäller följande:
- När medarbetaren har fått ut den lediga tiden får arbetsgivaren återutnyttja de övertidstimmar som kompenserats. Dessa övertidstimmar förs därmed tillbaka till utrymmet för allmän övertid. Under ett kalenderår får maximalt 75 övertidstimmar återföras. I detta fall blir övertidsuttaget högst 225 timmar per kalenderår.
Ersättningens storlek
- För att se vilka ersättningar som är aktuella för övertid, se kollektivavtalet 5.3.
- Ersättning för förskjuten arbetstid och övertidsersättning kan inte ges samtidigt.
Övertidsersättning utgår ej vid deltagande i:
- Externt eller internt anordnad utbildning i form av internat så länge utbildningen ej är förlagd till lördag-söndag
- Studieresor till Rödakorskommittén och/eller Federationen
Mertid för deltidsanställda
Mertid är den arbetstid som överstiger den deltidsanställdes ordinarie arbetstid upp till motsvarande ordinarie arbetstid för en heltidsanställd. Vid beräkning av mertid ska endast hela halvtimmar räknas. Mertid får tillsammans med övertid tas ut med högst 150 timmar sammanlagt per kalenderår.
För beräkning av mertidsersättning, se kollektivavtalet punkt 5.4.
Förskjuten arbetstid
Med förskjuten arbetstid avses den delen av din ordinarie arbetstid som är förlagd till de dagar och mellan de tider som framgår nedan:
- Måndag – fredag från kl 18.00 - 24.00
- Måndag – lördag från 00.00 till kl. 07.00
- Lördag – söndag från kl 07.00 - 24.00
Chefen bör meddela medarbetaren i så god tid som möjligt inför att arbetstiden kommer att förskjutas, helst en månad innan. Meddelandet bör innehålla uppgift om hur länge förskjutningen är avsedd att gälla.
För att se vilka ersättningar som är aktuella vid förskjuten övertid, se kollektivavtalet 6.3.
Restidsersättning
Medarbetare som har reglerad arbetstid, har rätt till restidsersättning vid beordrad tjänsteresa inrikes.
Läs mer om restidsersättning här.
För övriga bestämmelser om reglerad arbetstid, se gällande kollektivavtal.
Målstyrd arbetstid
Målstyrd arbetstid innebär att du har frihet att förlägga arbetstiden utifrån verksamhetens krav och behov i dialog med din chef. Det bygger på ett ömsesidigt ansvar och förtroende mellan din chef och dig gällande arbetstidens förläggning. Det totala arbetstidsuttaget utlagt på en längre period ska i princip vara samma som den ordinarie veckoarbetstiden som gäller för medarbetare med reglerad arbetstid. Det är ditt ansvar att balansera din arbetstid med utgångspunkt i gällande arbetstidsmått.
Målstyrd arbetstid tillämpas för medarbetare som med hänsyn till tjänst, roll och arbetsuppgifter uppfyller förutsättningarna för målstyrd arbetstid.
Du som har målstyrd arbetstid har inte rätt till ersättning för övertid/mertid, förskjuten arbetstid, jourtid, beredskapstjänst och restid. I vissa fall ges ersättning för oplanerat arbete på arbetsfri dag och beredskap enligt nedan.
Istället ersätts du med 5 extra semesterdagar per år. Alla medarbetare som har målstyrd arbetstid skriver under en överenskommelse om målstyrd arbetstid i samband med anställning.
Röda Korset har sedan den 1 april 2019 särskilda villkor för medarbetare med målstyrd arbetstid. Syftet med villkoren är att skapa enhetlighet kring tillämpning och tolkningen av kollektivavtalets skrivningar gällande målstyrd arbetstid. Detta på grund av att det tidigare fanns olika villkor för olika medarbetare och även olika tolkningar av kollektivavtalet inom organisationen. Kollektivavtalet ansågs inte heller fullt ut vara anpassat för vår verksamhet som krisorganisation. Villkoren har tillkommit efter diskussioner mellan arbetsgivare och lokala fackklubbar. Villkoren gäller alla medarbetare som har målstyrd arbetstid.
Villkoren kan sammanfattas enligt följande:
- ger vägledning vilka tjänster som bör ha målstyrd arbetstid.
- tydliggör begrepp och riktlinjer som ska gälla för målstyrd arbetstid.
- tydliggör när ersättning för oplanerat arbete på arbetsfri dag ges och hur den beräknas.
- tydliggör att skälig återhämtning i form av ledighet ska ges för restid som skett utanför arbetstid.
- säkerställer en enhetlig beräkningsmodell för beredskap för TiB och pressjour.
Läs mer i Svenska Röda Korsets villkor för målstyrd arbetstid och i frågor och svar om målstyrd arbetstid.
Kompensation för oplanerat arbete på arbetsfri dag
Med oplanerat arbete menas arbete på arbetsfri dag som av något skäl inte kunnat planeras och som infaller med kortare varsel än 14 dagar. Oplanerat arbete ska godkännas av din chef eller annan behörig person (t.ex. krisledning/stabsledare). Oplanerat arbete kan godkännas i efterhand om möjlighet till dialog med din chef inte har varit möjligt på förhand.
Oplanerat arbete på arbetsfri dag ersätts med kompensation i form av ledig tid enligt nedan:
- Med 1,5 dags ledighet för varje tjänstgöringsdag alternativt 1,5 timmes ledighet för varje arbetad timme (1,5 x tiden)
- Kompensation ges alltid med minst 3 timmar (tex 1 timmes arbete ger 3 timmars kompensationsledighet)
Kompensationsledighet ska tas ut i så nära anslutning till tjänstgöringstillfället som möjligt. Inför, eller så snart som möjligt efter, tjänstgöringstillfället ska din chef och du ha en dialog om planeringen av tid för återhämtning. Har kompensationsledigheten för oplanerad tjänstgöring på arbetsfri dag inte tagits ut inom 3 månader efter tjänstgöringstillfället, omvandlas ledigheten till kontant ersättning med månadslönen/94 kr per arbetad timme. Allt oplanerat arbete på arbetsfri dag ska registreras i Flex HRM.
För oplanerat arbete på vardagskvällar ges ingen extra kompensation. Medarbetaren balanserar då istället upparbetad tid inom ramen för den målstyrda arbetstiden. Eventuellt arbete vid extraordinära händelser som utförs på natten mellan kl. 22.00 och 07.00 är att betrakta som oplanerat arbete och kompenseras enligt reglerna för oplanerat arbete på arbetsfri dag.
Beredskap och tillgänglighet
Som kris- och beredskapsorganisation i en internationell frivilligrörelse ställs det särskilda krav på våra medarbetare. Att arbeta i en frivilligorganisation innebär ofta att vi arbetar tillsammans med förtroendevalda och frivilliga som engagerar sig i Röda Korset på sin fritid, vilket gör kvälls- och helgarbete till ett naturligt inslag i arbetet.
Svenska Röda Korset har beredskap dygnet runt årets alla dagar genom bemanning av Tjänsteperson i Beredskap (TiB) och pressjour. De medarbetare som har tjänstgöring som TiB eller pressjour ersätts enligt bilaga 3 Beredskapsersättning på Svenska Röda Korset.
Övriga medarbetare förväntas normalt inte vara tillgängliga och stå i beredskap utanför ordinarie arbetstid. I de fall där verksamheten står i höjd beredskap eller vid extra ordinära händelser kan det förekomma att medarbetare blir inkallade för att utföra arbete. Medarbetare som inte innehar en roll som TiB eller pressjour har ingen rätt till beredskapsersättning, om inte detta särskilt meddelas. Istället kan ersättning för oplanerat arbete utgå enligt ovan.
Feriearbetstid
Lärare på Folkhögskolan har feriearbetstid. Årsarbetstiden för lärare är högst 1 760 timmar per ferielöneår. Medarbetaren är tjänstgöringsskyldig under högst 45 veckor per ferielöneår. Ferielöneår är den tidsperiod om tolv månader, som förflyter från arbetsårets början på hösten till motsvarande tidpunkt därpå följande höst.Den sammanlagda arbetstiden får under varje period om sju dagar uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt inklusive övertid under en beräkningsperiod om högst tolv månader. För lärare fastställs inte någon ordinarie daglig arbetstid, utan övertidskompensation erhålls för sådan tjänstgöringstid som inte ryms inom årsarbetstiden.
För mer information, se gällande kollektivavtal.