Röda Korset är en del av Sveriges krisberedskap. Vårt uppdrag är att stödja och samverka med myndigheter och andra aktörer i krissituationer och vi erbjuder organiserad krisberedskap i många av landets kommuner. Insatser kan ske på eget initiativ eller genom förfrågan från exempelvis en myndighet eller kommun.
Från vardag till kris
Kretsens beredskap
Den lokala krisberedskapsplanen
Särskilda roller som kan ingå i kretsens krisberedskap
Beredskapsnytt
Från vardag till kris
Svenska Röda Korsets krisberedskap bygger på den verksamhet som frivilliga i rödakorskretsarna bedriver i vardagen. Det betyder att det som frivilliga gör i sina vardagsverksamheter ska de också göra i händelse av kris. Vi behöver därför planera och förbereda för omställning från vardag till kris, genom att i förväg prioritera vilka av kretsens verksamheter som måste fortgå trots krisen och vilka som, temporärt, måste stoppas så att omställningen kan ske snabbt för att få igång krisinsatserna..
Kretsens beredskap
Lokal förankring är A och O! En av våra stora styrkor som organisation är att vi har lokal närvaro i nästan hela landet. Där vi finns har vi både god lokalkännedom och möjlighet att bygga viktiga nätverk i lokalsamhället. Med lokal förankring i området följer förtroende från invånarna - Röda Korset uppfattas som en legitim aktör. När en kris inträffar kan vi få tillträde även om andra aktörer inte har möjlighet att agera. Att ansvaret för Röda Korsets lokala krisberedskap i första hand ligger hos kretsarna är därför viktigt.
Det är den närmast berörda kretsen som bör ta initiativ till att agera, men insatsen kan med fördel genomföras i samverkan med närliggande kretsar. Detta är inte minst viktigt då insatserna är större och kräver mycket resurser eller om det är utdragna i tid. Om krisen drabbar den egna kommunen och därmed också kretsen och dess frivilliga kanske det endast är samverkande kretsars frivilliga som kan bistå. Målet är att det i varje kommun ska finnas en samlad förmåga att agera i kris – att alla frivilliga, oavsett roll, har klart för sig vad de förväntas göra om något oförutsett händer.
Den lokala krisberedskapsplanen
Ett verktyg för oss att kunna agera vid en kris är den lokala krisberedskapsplanen. Planen ger kretsen/kretsar i samverkan ett ramverk för hur ni bör agera i händelse av en kris. Den ger er stöd, information och riktning när mycket annat runt omkring är förändrat eller kaosartat. Genom att göra förarbetet i form av en krisberedskapsplan, kommer agerande i händelse av kris bli tydligare och enklare. Målet med den lokala krisberedskapen är att det i varje kommun finns en samlad förmåga att agera. Beredskapsplanen hjälper även Tjänsteperson i beredskap (TiB) att skapa sig en uppfattning om den lokala kapaciteten att kunna agera i händelse av en kris.
Ett bra steg i arbetet med den lokala krisberedskapen är att gå igenom informationen i Handboken Lokal krisberedskap. Ta därefter hjälp av mallen och checklistan som återfinns i på sida 20 i handboken, för att med säkerhet få med det mest väsentliga en plan bör innehålla.
Glöm inte bort att skicka in er krets krisberedskapsplan till Infoservice. Detta för att säkerställa att TiB och övriga berörda internt får tillgång till planen, för att vid behov kunna kontakta utvalda kontaktpersoner och få överblick över kretsens förutsättningar att agera.
Särskilda roller som kan ingå i kretsens krisberedskap
Krisstödjare
Krisstödjarens uppgift är att ge medmänskligt stöd och psykologisk första hjälpen till personer som drabbats av en kris. Kursen Att bli krisstödjare ger dig verktygen för att agera inom rollen i händelse av en krisinsats. Läs mer om krisstödjare här.
Första hjälpare
Första hjälparens uppdrag är att allt från att ta hand om mindre skador och blessyrer till livräddande och livsuppehållande insatser i väntan på ambulans men också att ge medmänskligt stöd och psykologisk första hjälpen. Läs mer om Första hjälpen-grupper här.
Insatsansvarig
Insatsansvarig har det övergripande ansvaret för insatsen och samordnar även insatsen, antingen på egen hand eller leder en lokal stab. Insatsansvarig är också behörig att agera som insatsledare. Kursen Att leda en krisinsats förbereder dig för rollen som insatsansvarig. Läs mer om rollen insatsansvarig.
Insatsledare
Insatsledaren har det operativa ansvaret på händelseplatsen, det vill säga leder och fördelar arbetet under en kris och är också behörig att agera som insatsansvarig eller kan ingå i en lokal stab. Kursen Att leda en krisinsats förbereder dig för rollen som insatsledare. Läs mer om rollen insatsledare.
Beredskapsnytt
Är du intresserad av beredskapsfrågor eller är frivillig inom Första hjälpen, Krisstöd, insatsledare eller insatsansvarig och vill ha uppdaterad information och nyheter inom området? Läs mer om nyhetsbrevet Beredskapsnytt och hur du anmäler dig.
Uppdaterad .