Systematiskt arbetsmiljöarbete
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas arbetsgivarens arbete med att undersöka, genomföra och följa upp verksamheten på ett sådant sätt att ohälsa och olycksfall i arbetet förebyggs och en tillfredsställande arbetsmiljö uppnås.
Alla medarbetare har ett ansvar för arbetsmiljön. I ditt ansvar som medarbetare ligger att medverka i arbetsmiljöarbetet, följa riktlinjer och rutiner, vara observant på brister och risker och rapportera dem vidare, delta i genomförande av åtgärder och vid behov använda säkerhetsanordningar och personlig skyddsutrustning.
Ansvar för att arbetsmiljöriktlinjerna efterlevs ligger på respektive chef. Det yttersta ansvaret har generalsekreteraren.
Undersökning och riskbedömning
Att undersöka arbetsmiljön och bedöma risker i verksamheten tillhör de centrala aktiviteterna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Undersökningar av arbetsförhållandena görs löpande och regelbundet i dialog med medarbetarna genom avstämningar, målsamtal, enhetsmöten, arbetsplatsträffar (på de mindre kontoren), arbetsmiljöronder och medarbetarundersökningar.
Riskbedömningar görs när ändringar i verksamheten planeras. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker ur arbetsmiljösynpunkt. Exempel på ändringar skulle kunna vara: arbetsbrist, sammanslagning av två avdelningar, nya avdelningar och chefer inom organisationen, väsentligt ändrat uppdrag för verksamheten, nya rutiner eller arbetsmetoder, om- och nybyggnation och tillfällig flytt vid omfattande renovering. Det handlar inte om ändringar som utgör en del av den dagliga, löpande verksamheten. Riskbedömningen vid större förändringar genomförs i samråd mellan representanter från arbetsgivare och arbetstagare.
Ladda ned blankett för riskbedömning och handlingsplan vid ändringar av verksamheten
Utredning av ohälsa, olyckor och tillbud
Att utreda orsakerna till ohälsa, olyckor och tillbud är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är nödvändigt att alltid utreda orsaker till oönskade händelser för att se om det finns samband mellan händelserna och arbetet. Syftet är att hitta orsaker, identifiera riskkällor och att sätta in förbyggande åtgärder.
Mer information om anmälan av tillbud, olycksfall och arbetsskador
Arbetsmiljöronder
På varje kontor genomförs arbetsmiljöronder regelbundet (normalt en gång per år), med minst en uppföljning under det löpande året. Sammankallande är respektive samordnande kontorsansvarig chef.
Vid arbetsmiljöronden deltar arbetsmiljöombud och chef/utsedd kontorssamordnare. Vid behov deltar även HR eller annan representant från arbetsgivaren. Under arbetsmiljöronden utreds främst den fysiska, men även delar av den psykosociala arbetsmiljön samt risk för hot och våld och brandskydd. Utredningen görs med hjälp av blanketterna nedan. Uppföljning görs i arbetsmiljökommittén.
Årlig uppföljning
En gång om året görs en uppföljning av de systematiska arbetsmiljöarbetet i arbetsmiljökommittén. Syftet är att undersöka och säkerställa att arbetet bedrivs så som föreskrifterna kräver och att arbetsmiljöarbetets olika delar hänger ihop. Alla åtgärder ska följas upp för att se om de haft avsedd effekt.