På den här sidan finns en översikt över vilka digitala verktyg Svenska Röda Korset tillhandahåller för ditt rödakorsuppdrag. Det är en rad av verktyg för både föreningsadministration och genomförande av verksamhet. Är du intresserad av utvecklingen inom digitala kretsstödet? Läs mer om den digitala utveckling som är på gång inom Svenska Röda Korset på sidan Digitala verktyg för kretsar och frivilliga - utveckling
Under "Bilagor" hittar du även bilden ovan som ger en översikt över de digitala verktygen.
Sidan kan läsas uppifrån och ner eller så kan du klicka på länkarna nedan för att komma direkt till det verktyg du vill veta mer om.
Digitala verktyg för alla rödakorsare:
- rodakorset.se – Svenska Röda Korsets hemsida
- Rednet - intranät och kunskapsbank
- Inloggat läge Rednet (inklusive rödakorskonto)
- Learnster – webbkurser när det passar dig
Digitala verktyg för ditt rödakorsuppdrag:
- Office 365 – paketet: rödakorsmejl, digitala möten, formulärverktyg och dokumenthantering
- Redy – medlems- och kretsadministrationsverktyg
- Kretsens verksamhetsrapportering
- Kretsens ekonomiska sammanställning (EKS)
- Bokföringssystem (rekommendation)
- Föreningsbutiken
- Profilbutiken
- Lokala webbsidor – kretsens och rödakorsgruppens skyltfönster utåt
- Mediabanken – bildbank
- ReachMee – digitalt rekryteringsverktyg
Digitala verktyg för en specifik verksamhet:
Övriga information kopplad till digital verksamhet eller digitalt stöd
- Hårdvara
- Rödakorskonto
- Stöd och support gällande digitala verktyg
- Utveckling av digitala verktyg för kretsar och frivilliga – satsning med start 2021
Digitala verktyg för alla rödakorsare
rödakorset.se – Svenska Röda Korsets hemsida
På rödakorset.se hittar du information om vår grundprinciper och vår historia, vad vi gör och erbjuder, aktuella kampanjer, och hur intresserade kan stödja eller engagera sig inom Röda Korset. Här finns även Ungdomsförbundets och Högskolans hemsidor, och på sikt även Folkhögskolans. Och inte minst de lokala webbsidorna – en för varje kommun. Här kan du se vad andra kretsar och rödakorsgrupper gör och hitta kontaktuppgifter till dessa.
På rödakorset.se kan även de som vill bli medlemmar i kretsen registrera sig. Be dem då klicka i ”lokalförening” när de anmäler sitt medlemskap.
Rednet - intranät och kunskapsbank
Rednet är vårt intranät. Det är öppet för alla, det vill säga ingen inloggning krävs. Här hittar du exempelvis nyheter och kalendarium, men också vår Kunskapsbank. I Kunskapsbanken hittar du information om specifika ämnen och verksamheter, handböcker, rutiner, styrdokument med mera. Du kan söka efter material i Kunskapsbanken, eller klicka dig fram till aktuellt ämne utifrån menyn inringad nedan.
Tips! En bra start för dig som kommer in som ny förtroendevald är Kretshandboken - Grundläggande information som underlättar kretsstyrelsens arbete. För en översikt över vilken information här i Kunskapsbanken som riktar sig till dig som är förtroendevald, se För dig som förtroendevald i krets och region.
För dig som kommer in som ny frivillig- eller verksamhetsledare, se gärna För dig som frivillig i verksamhet. Här får du en översikt över vilken information i Kunskapsbanken som riktas främst mot dig.
Inloggat läge Rednet (inklusive rödakorset-konto)
Rednet, vårt intranät, har också ett inloggat läge. I det inloggade läget kan du exempelvis se lokala nyheter (som hämtas från de lokala webbsidorna) och kommentera på nyheter. Du kan även diskutera vissa frågor i ett forum som ligger bakom det inloggade läget.
Du loggar in på Rednet med ditt rödakorset-konto. Läs mer här om hur du aktiverar detta: Logga in med ditt Röda Korset-konto
Learnster – webbkurser när det passar dig
I vår utbildningsplattform Learnster hittar du alla våra webbkurser, exempelvis Rödakorskunskap, Att vara frivillig, Att leda en krets, med flera.
- Här kan du läsa mer om att gå en kurs och hur du registrerar dig i Learnster: Att gå en kurs
- Genom att klicka här kommer du direkt till Learnster.
Digitala verktyg för ditt rödakorsuppdrag
Office 365 – paketet: rödakorsmejl, digitala möten, formulärverktyg och dokumenthantering
Office 365-paketet innehåller de basfunktioner som behövs för att utföra ditt rödakorsuppdrag; redcross-mejladress att kommunicera med (Outlook), Teams för att hålla videomöte, Forms för att skapa formulär, dokumenthanterare för att samla verksamheten/kretsens dokument (OneDrive), samt onlineversion av Word, Excel och PowerPoint. Officepaketet kan du som rödakorsare få tillgång till. För att få tillgång till paketet behöver du först beställa en redcross-mejladress och därefter får du tillgång till standardpaketet.
- Här kan du läsa mer om hur du beställer en redcross-mejl: Mejl för kretsen. När du har fått din redcross-mejladress kan du börja använda paketet.
- Läs mer här om hur du använder Microsoft Outlook (mejl).
- Läs mer här om hur du använder Microsoft Teams (videomöten).
På gång: I dagsläget inkluderar Office-paketet endast onlineversionerna av verktygen och har ett begränsat lagringsutrymme. SRK undersöker under 2022-2023 om organisationen kan tillhandahålla en digital arbetsplats som helhetslösning för kretsanställda.
Nya Redy – verktyg för kretsens administration av medlemmar, frivilliga och verksamheter
Nya Redy är sedan 11 januari 2023 verktyget för administration av kretsens grunddata och engagerade individer. I Redy finns grundläggande information om kretsen/lokalföreningen (RKUF) och eventuella rödakorsgrupper, såsom adress, telefonnummer och kontaktperson. Kretsen kan registrera, uppdatera och ha en överblick över förtroendevalda, personer med förtroendeuppdrag, anställda inom kretsen/lokalföreningen. Det går även att ladda upp dokument kopplade till exempelvis styrelsearbetet. Dessutom går det även att administrera verksamheter och vilka frivilliga som är engagerade i dessa. Det är även möjligt att få tillgång till listor och statistik, exempelvis kring kretsen/lokalföreningens medlemmar och frivilliga.
På gång:
Under 2023 kommer det även vara möjligt att göra e-postutskick till exempelvis frivilliga och medlemmar. Registrera och ha en överblick över kretsen/lokalföreningens medlemmar. Schemaläggningsfunktionalitet undersöks även.
Läs mer om arbetet med att ersätta Redy här:
- Här kan du läsa mer om Redy: Om nya redy
- Genom att klicka här kommer du direkt till Redy.
Notera: Det gamla Redy stängde 27/3-2023.
Kretsens verksamhetsrapportering
Svenska Röda Korset är en av de största organisationerna i Sverige och de verksamheter som bedrivs berör många människor. Det är viktigt att kunna ge en samlad bild av allt det värdefulla arbete som bedrivs. Kretsarnas verksamhetsrapportering genomförs digitalt via enkät och skickas ut månadsvis. Du som ordförande, kretsanställd och/eller epostmottagare förväntas att månadsvis rapportera under 2023.
- Här kan du läsa mer om upplägget för 2021-2023: Om kretsarnas verksamhetsrapportering
- Under 2022/2023 genomfördes en översyn av kretsarnas verksamhetsrapportering med fokus på att få ett långsiktigt upplägg. Läs hela översynen på sidan Om kretsarnas verksamhetsrapportering.
På gång:
Under 2020-2023 genomförs verksamhetsrapporteringen i en tjänst som heter Sweet. Under 2023 kommer upplägget att utvärderas för att se om samma tjänst kan fortsätta användas. Till detta arbete kommer kretsar bjudas in att delta.
Notera! För planering av kretsens verksamhet finns inget digitalt stöd idag. Däremot finns mallar som kan underlätta verksamhetsplanering och uppföljning.
Kretsens ekonomiska sammanställning (EKS)
Kretsens Ekonomiska Sammanställning EKS är en årlig sammanställning som genomförs digitalt och förväntas genomföras av ordförande, kassör eller eventuell likvidator. EKS skickas som enkätform via e-post till nämnda roller.
- Här kan du läsa mer om upplägget: Kretsens ekonomiska sammanställning EKS
På gång: Under 2020-2023 genomförs EKS digitalt i en tjänst som heter Sweet. Under 2023 kommer upplägget att utvärderas för att se om samma tjänst kan fortsätta användas. Till detta arbete kommer kretsar bjudas in att delta.
Bokföringssystem (rekommendation)
Svenska Röda Korset tillhandahåller idag inget bokföringssystem. Tips på bokföringssystem för kretsar hittar du här.
För annat som rör kretsens ekonomi, se gärna Kretshandboken ekonomidelen med mallar och blanketter.
Föreningsbutiken
Här kan du beställa trycksaker såsom böcker, publikationer, utbildningsmaterial, brevpapper, kuvert, arbetsgivarregelverk med mera. Här finns också utmärkelser samt insamlings- och butiksmaterial till Second handbutikerna.
- Här kan du läsa mer om Föreningsbutiken och hur du får behörighet.
- Genom att klicka här kommer du direkt till Föreningsbutiken.
Profilbutiken
I Profilbutiken beställer du arbetskläder och profilmaterial som vi använder när vi representerar Röda Korset.
- Här kan du läsa mer om Profilbutiken och hur du får behörighet.
- Genom att klicka här kommer du direkt till Profilbutiken.
Lokala webbsidor – kretsens och rödakorsgruppens skyltfönster utåt
För varje kommun finns en lokal webbsida som alla kretsar och rödakorsgrupper i kommunen delar på. Webbsidan kan ses som kretsens och rödakorsgruppens digitala skyltfönster där besökaren kan hitta exempel kontaktuppgifter, information om verksamheter och secondhandbutiker, samt mer föreningsrelaterad information. På de lokala webbsidorna visas också lediga frivilliguppdrag i kommunen (eller länet om det inte finns några i kommunen) ifrån vårt rekryteringsverktyg ReachMee (läs mer om ReachMee nedan).
Den lokala webbsida redigeras av en lokal webbredaktör, ett förtroendeuppdrag. Det kan vara en eller flera i kretsen och/eller rödakorsgruppen som delar på uppdraget. Det är webbredaktörens roll att uppdatera och fylla sidan med innehåll som är aktuellt, relevant och engagerande för den lokala målgruppen.
- Här kan du läsa mer om de lokala webbsidorna och rollen som webbredaktör: Lokala webbsidor och webbredaktörer
- Genom att klicka här kommer du direkt till de lokala webbsidorna.
Tips! Genom att surfa runt på andra kommuners webbsidor kan du se vad andra kretsar och rödakorsgrupper gör och har på gång, och även hitta kontaktuppgifter till dessa. Du vet väl också att du kan styra vilka verksamheter som syns på dina lokala webbsidor genom Nya Redy?
Mediabanken – bildbank
I Röda Korsets Mediabank finner du ett stort urval av främst bilder men även generiska filmer, annonser och Röda Korsets logotyp som du kan ladda ner och använda. Mediabanken är främst till dig som är förtroendevald och webbredaktör.
- Här kan du läsa mer om Mediabanken och hur du får behörighet
- Genom att klicka här kommer du direkt till Mediabanken.
ReachMee – digitalt rekryteringsverktyg
ReachMee är Svenska Röda Korsets digitala rekryteringsstöd som används för hela frivilligrekryteringsprocessen – sprida annonser digitalt, matcha rätt person med rätt uppdrag och hitta nya frivilliga till verksamheten. Verktyget vänder sig till dig som är ansvarig för en rekryteringsprocess; förtroendevald/rekryteringsgrupp eller frivilligledare.
Alla annonser som publiceras i ReachMee syns på sidan "Engagera dig" på rödakorset.se samt på de lokala webbsidorna.
För att komma igång med digital rekrytering kontaktas Infoservice och du behöver ange ditt namn, mailadress, krets samt roll i kretsen för att få en användare.
- Här kan du läsa mer om rekryteringsverktyget ReachMee och hur du får behörighet.
- Genom att klicka här kommer du direkt till ReachMee.
Digitala verktyg för en specifik verksamhet
Insamling och Second hand
- Avtal med Swedbank (bankkonto, bankgiro, internetbank med mera)
Svenska Röda Korset har ett ramavtal med Swedbank. Avtalet ger kretsarna möjlighet att få ett paket av bastjänster och vissa tilläggstjänster till förmånliga villkor. Läs mer om detta här.
- Betallösningar
Här kan du läsa mer om Swish, bössinsamling och bankkort/kortterminaler.
- Betalterminaler
Här kan du läsa mer om betalterminaler och rådande ramavtal
- Internetbutik/Tradera
Din krets kan sälja saker på nätet via Röda Korsets sida på auktionssajten Tradera eller Blocket Läs mer om detta här.
- Kassasystem
Ni som har en Second-hand butik har möjlighet att ta del av en kassasystemlösning från Yabie. Läs mer
Första Hjälpen-grupper
FHG-systemet (fhg.redcross.se) används av Första hjälpen-grupperna för att marknadsföra grupperna; ta emot bokningar; anmäla sig till uppdrag, övningar och träffar; och rapportera skador och uppdrag. Via FHG-systemet kan även fakturaunderlag skapas.
- Du hittar mer info om att starta och bedriva en Första hjälpen-grupp här.
- Genom att klicka här kommer du direkt till FHG-systemet.
På gång: Under 2022-2023 ersätts FHG-systemet med en ny app - som är en tilläggsfunktion i Nya Redy.
Produkter till första hjälpen
Här kan du beställa produkter till första hjälpen för kretsen.
Hårdvara
Svenska Röda Korset tillhandahåller inte hårdvara som exempelvis dator, skrivare, telefon, telefonabonnemang.
På gång: Under 2022-2023 undersöks det inom ramen för satsningen Digital arbetsplats om SRK kan tillhandahålla hårdvara till kretsanställda.
Rödakorskonto
För att enklare kunna logga in i de digitala verktygen som du använder i ditt rödakorsuppdrag har vi lanserat rödakorskonto. Det innebär att du bara behöver ha ett och samma rödakorskonto för att logga in i följande verktyg:
- ReachMee
- Redy
- Rednet
- Mediabanken
- Lokala webbsidor (redaktörsläget i Epi)
Läs mer om rödakorskonton på i kunskapsbanken.
På gång: I framtiden kommer fler system och verktyg som är viktiga för rödakorsare att kopplas till rödakorskontot, så att du får direkt åtkomst till de system och verktyg du använder i ditt rödakorsuppdrag utan att logga in i varje system (till exempel lärplattformen Learnster eller föreningsbutiken).
Stöd och support gällande digitala verktyg
Här i Kunskapsbanken finns manualer och information om hur du får behörighet och kommer igång med verktygen. Om du behöver ytterligare stöd kan du alltid kontakta Infoservice på info@redcross.se eller 0771- 19 95 00 så hjälper vi dig vidare.
Utveckling av digitala verktyg för kretsar och frivilliga
Svenska Röda Korsets har 2021 initierat en särskild satsning för en sammanhållen helhetslösning av digitala verktyg som ska underlätta verksamhet och engagemang. Som kan läsas ovan är också mycket annat "på gång". Läs gärna mer om satsningen här: Digitala verktyg för kretsar och frivilliga - utveckling
Uppdaterad .