Psykosocialt stöd, eller krisstöd som det också kallas, är ett stöd och en del av vår krisberedskap. Ibland benämner vi det helt enkelt medmänskligt stöd.
Psykologisk första hjälpen är en metod vi arbetar med inom krisstödet.
Läs om psykologisk första hjälpen på rodakorset.se
När vi talar om krisstöd är det ofta i en akut svår situation, den kan vara för en individ eller beröra många drabbade. I våra vardagsverksamheter pratar vi om Psykosocialt stöd. Det kan handla om verksamheter som bedrivs på en mötesplats, i olika former av besöksverksamheter eller mer strukturerade verksamheter för en viss grupp.
Människor har en enorm förmåga att hantera påfrestande händelser och livssituationer om de själva får inflytande över sin situation och får bra stöd från omgivningen. Psykosocialt stöd är ett sätt att bidra till människors psykiska och sociala förmåga att klara av vardagen – med andra ord att hjälpa människor till en så meningsfull och normal tillvaro som möjligt.
Människors sätt att uppleva och hantera stress varierar också stort. Trots att vi kan ha varit med om samma händelse har vi inte samma behov. Det finns därför inte en metod som passar, eller hjälper, alla. Istället finns fem grundläggande principer som går att anpassa efter individ och sammanhang.
I den här filmen förklarar vi vad psykosocialt stöd är och när vi människor kan tänkas behöva det.
Uppdaterad .