Förvarstagna hör till en av de mest utsatta grupperna i vårt samhälle.
Det finns sex förvar i Sverige – i Gävle, Märsta, Flen, Ljungbyhed, Åstorp och Kållered.
Vi erbjuder stöd genom samtal och aktiviteter vid flera av dem.
Läs och se film om Stöd till förvarstagna på rodakorset.se
Besöken sker varje eller varannan vecka på bestämda veckodagar och tider och alltid i grupp med minst två frivilliga besökare.
Verksamhetstypen Stöd till förvarstagna tillhör Svenska Röda Korsets verksamhet Frihetsberövade inom verksamhetsområdet Folkrätt och skydd.
Rapport om alternativ till förvar
Svenska Röda Korset är en del av den Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen som under lång tid arbetat för att förbättra förhållandena för människor som frihetsberövats. I Sverige har Röda Korset besöksverksamhet på flera av Migrationsverkets förvar, där frivilliga erbjuder medmänskligt stöd.
Höga krav på rättssäkerhet måste ställas när det gäller ett beslut om frihetsberövande eller en frihetsinskränkning. Svenska Röda Korsets observationer om förhållanden förs systematiskt fram i dialog med Migrationsverket och andra berörda myndigheter i syfte att påverka regelverket och behandlingen av förvarstagna i en human riktning
Nu ska Svenska Röda Korsets tidigare rapporter Förvar – under lupp och Barn i förvar följas upp med en undersökning om alternativ till förvar. I Sverige används uppsikt som alternativ till förvar. Det innebär en skyldighet att anmäla sig på bestämda tider hos Migrationsverket eller Polisen. Syftet med rapporten är att öka kunskapen om användandet av alternativ till förvar och bidra till att stärka människors rättigheter i förvar eller under uppsikt.
Undersökningen kommer att ha ett särskilt fokus på utsatta grupper, som barn och barnfamiljer. Rapporten kommer dessutom behandla internationell praxis. AMIF (EU:s Asyl-, migration- och integrationsfond) har beviljat 1,1 miljoner till projektet Alternativ förvar – under lupp, som pågår mellan 1 oktober 2020 och 30 juni 2022.
Uppdaterad .