Förvarstagna hör till en av de mest utsatta grupperna i vårt samhälle.
Det finns sex förvar i Sverige – i Gävle, Märsta, Flen, Ljungbyhed, Åstorp och Kållered.
Vi erbjuder stöd genom samtal och aktiviteter vid flera av dem.
Läs och se film om Stöd till förvarstagna på rodakorset.se
Besöken sker varje eller varannan vecka på bestämda veckodagar och tider och alltid i grupp med minst två frivilliga besökare.
Verksamhetstypen Stöd till förvarstagna tillhör Svenska Röda Korsets verksamhet Frihetsberövade inom verksamhetsområdet Folkrätt och skydd.
Undersökningar om förvar och alternativ till förvar
Svenska Röda Korset är en del av den Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen som under lång tid arbetat för att förbättra förhållandena för människor som frihetsberövats. Höga krav på rättssäkerhet måste ställas när det gäller ett beslut om frihetsberövande eller en frihetsinskränkning. Svenska Röda Korsets observationer om förhållanden förs systematiskt fram i dialog med Migrationsverket och andra berörda myndigheter i syfte att påverka behandlingen av förvarstagna och regelverket i en mer human riktning.
Svenska Röda Korset undersöker förvar och alternativ till förvar, det vill säga mindre ingripande tvångsmedel än frihetsberövande. Genom att granska förvar vill vi bidra till det offentliga samtalet om förvar och dess konsekvenser. Tidigare rapporter Förvar – under lupp och Barn i förvar har följts upp med en tredje undersökning om alternativ till förvar.
Rapporten Bortom förvar – en undersökning om alternativ till förvar och effekterna av frihetsberövande består av en rättslig undersökning. Den rättsliga utredningen visar att grunderna i besluten generellt är bristfälliga och själva motiveringarna för att en person ställs under uppsikt eller tas i förvar är otydlig. Rapporten kompletteras med en redogörelse av forskning om effekter av förvarstagande för den enskilda individen. Vidare redovisar den alternativ till förvar, som är mer humana, kostnadseffektiva och samtidigt effektiva utifrån statens syfte med förvarstagande. Svenska Röda Korset har en rad rekommendationer som vi för fram i dialog med beslutsfattare och berörda myndigheter.
Rapporten Bortom förvar har tagits fram inom ramarna för projektet Alternativ förvar - under lupp finansierade av EU:s Asyl-, Migrations-och Integrationsfond.
Uppdaterad .