Vartannat år träffas alla parter i den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen på stadgeenliga möten; Generalförsamlingen och Delegatrådet. Vart fjärde år träffas de också ihop med stater på den Internationella konferensen.
Generalförsamlingen
Generalförsamlingen är rödakors- och rödahalvmånefederationens högsta beslutande organ. Övergripande policyer och strategier antas och riktlinjer för hur nationella föreningar ska jobba ges. Generalförsamlingen består av representanter från alla nationella föreningar där varje nationella förening har en röst. De sammanträder vartannat år, i samband med Delegatrådet.
Mellan sammanträdena leds Federationen av en styrelse (Governing Board), som består av representanter från 25 olika nationella föreningar vilka väljs på fyra år i taget.
Delegatrådet
Består av representanter från alla nationella föreningar, ICRC och Federationen. Rådet träffas vartannat år i samband med Generalförsamlingen och tar upp diverse interna frågor såsom policyfrågor m.m. Rådet beslutar om uttalanden och ståndpunkter för Röda Korsets påverkansarbete.
Internationella rödakors- och rödahalvmånekonferensen
Denna konferens kallas oftast bara för Internationella Konferensen, och sker vart fjärde år. I den deltar både Nationella Föreningar och deras federation (IFRC), ICRC och även alla stater som ratificerat Genèvekonventionerna. Varje deltagare har en röst, alltså väger en röst från en nationell förening lika tungt som en röst från en stat. Beslut ska försöka fattas med konsensus och föregås ofta av långa konsultationer och förhandlingar. Om enighet inte kan uppnås är det röstning som gäller.
Konferensen behandlar och fattar beslut om humanitära utmaningar inom olika områden, men har sedan den första konferensen 1867 (Paris) haft ett särskilt fokus på internationell humanitär rätt. Resolutionerna och uttalandena från denna viktiga konferens har identifierat ICRC som ”beskyddare och främjare” av den humanitära rätten och fastställt att de nationella föreningarna, så som Svenska Röda Korset, ska hjälpa sina stater att utbilda om och implementera den humanitära rätten. Genom rödakors- och rödahalvmånerörelsen kontinuerliga engagemang för den humanitära rätten säkerställer rörelsen – och särskilt ICRC – att rättsområdet förblir relevant också för dagens väpnade konflikter.
Rörelsen föreslår även nya regler med hjälp av sina juridiska och tekniska experter. Rödakors- och rödahalvmånerörelsens mångåriga praktiska erfarenhet och omfattande dagliga arbete med att hjälpa drabbade i väpnade konflikter ger ökad trovärdighet åt den starka juridiska kopplingen mellan Röda Korset och den humanitära rätten.