Här hittar du Svenska Röda Korsets uppförandekod.
Uppförandekoden omfattar dig som är förtroendevald, anställd, delegat, frivillig, praktikant, studerande, konsult, arvoderad eller som har åtagit dig ett annat uppdrag för Svenska Röda Korset i Sverige och/eller utomlands.
Uppförandekoden bygger på Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationens Code of conduct.
Vid överträdelse av koden
Om du ser något, som du uppfattar som olagligt eller i strid med Röda Korsets uppförandekod eller andra interna regler, ska du rapportera detta. Du ska i första hand vända dig till din ordförande, chef eller frivilligledare. De är skyldiga att vidta lämpliga åtgärder för att hantera de ärenden de har fått kännedom om. Ärenden som gäller frivilliga och förtroendevalda ska rapporteras till frivilligledaren alternativt kretsordföranden. Ärenden som gäller anställda ska rapporteras till berörd chef. Chefen ska hantera ärendet och vid behov ta stöd av personalavdelningen. Facklig organisation kan bistå medarbetaren.
Om du är anställd och din chef är inblandad i ärendet som du vill rapportera, eller inte har hanterat ditt ärende på ett bra sätt, ska du rapportera till närmast högre chef eller dennes chef. Du kan också vända dig till personalavdelningen för råd och stöd. Den du rapporterar ärendet till har skyldighet att ta upp frågan på ett seriöst sätt och arbeta för en tillfredsställande lösning.
Om du misstänker att en allvarlig överträdelse har skett av lagar, uppförandekoden eller andra regler har du möjlighet att påtala detta genom visselblåsning. Anmälan görs anonymt och via en extern part. Här hittar du mer information om hur du gör din anmälan.
Uppförandekoden på svenska, lättläst svenska och ytterligare språk
Under bilagor hittar du policyn i sin helhet på svenska. Den engelska versionen av uppförandekoden hittar du som bilaga i artikeln SRC Policies and Guidelines. Uppförandekoden finns också som stöddokument på lättläst svenska, arabiska, dari och tigrinja. Detta efter beslut från Riksstämman 2021.
Uppdaterad .