I första hand är vår målsättning att sälja alla gåvor som är hela och rena i våra butiker. Om ni får mer gåvor än ni kan sälja, kontakta secondhand@redcross.se eller närliggande kretsar för att undersöka möjligheten att dela på gåvor.
På 15 platser runt om i Sverige har Röda Korset uppsamlingsplatser för textilier, depåer, dit kretsar ska skicka de textilier som inte kan säljas i butiken.
Det finns ett värde i dessa textilier som vi på så sätt bibehåller, samtidigt som vi tar ansvar för miljön och bidrar till en hållbar utveckling där vi sparar på jordens resurser. Informationsmaterial runt textilåtervinning finns att beställa från föreningsbutiken.
Rutin beställning lastbil, säckar och buntband för depåansvarig
Säkerhet vid lastning för depåansvarig
Fraktdokument för depåansvarig
När din krets ska lämna kläder vid depå är arbetsgången följande:
- Kontakta närmaste depå och kom överens om när det passar att leverera. Ring några dagar före ni tänkt att komma. Från depåansvarige får ni adress, öppettider och information om hur ni kommer in i depån.
- Det går bra att lämna alla slags kläder och textilier, ihopbuntade skor (även enstaka skor kan skickas iväg), skärp och väskor. De ska vara rena, plagg som har trasig dragkedja och saknar knappar går också bra.
-
FÖRBJUDET är fuktiga, mögliga, och geggiga kläder/textilier med målarfläckar. Samt sängkläder som bolster/kuddar av fjäder och dun, då dessa samlar kvalster som smittar av sig till annan textil. Dunjackor har ofta hanterats på ett annat sätt och går bra att lämna. Gamla tunga skidpjäxor och skridskor är inte heller önskvärda.
- Packa i plastsäckar, se Så här packar du säcken: Se ovan. I varje depå finns gratis kraftigare blå plastsäckar (återvunnet material) samt buntband att hämta. Säckarna är för-borrade med lufthål för att undvika att transportera luft och fylla lastbilen med så många säckar som möjligt.
- Ordentlig förslutning med buntband, använd buntband som finns att hämta i depån.
- Alltid två knytnävar ovanför buntband, aldrig längre ner. Detta gäller oavsett hur full säcken är. Om ex säcken innehåller mindre volym som är tyngre ska buntbanden fortfarande sitta med plats för två knytnävar ovan. Anledningen till denna precisa placering är att då är det lättare att lasta andra säckar ovanpå säcken.
- Maxvikt 10 kg- Arbetsmiljöverket rekommenderar max 12 kg vid lyft. Vi går ännu längre och har hösten 2019 sänkt vikten till 10 kg per säck för att spara på ryggarna för de personer som lastar lastbilen på våra depåer. Kontakta din depåansvariga krets om du är osäker vad som gäller.
- Det finns ingen minsta antal säckar att lämna, men samla gärna på er så sparar ni in på transporter.
Ansvarsfördelning depå och krets
För att verksamheten i depån ska fungera bra har vi tagit fram riktlinjer för alla som levererar säckar in till depån. Ansvaret för depån delas av samtliga kretsar som använder depån, det är alltså inte bara den depåansvariga kretsen som har ansvaret för att verksamheten fungerar.
Depåansvarig krets är ansvarig för att depån är tillgänglig för kretsarna i området och för att i god tid, när depån börjar bli fylld, beställa transport från vår partner Combineering. På varje depå finns en depåansvarig som också är kontaktperson för frågor gällande depån. Depåansvarige ska ha kontaktuppgifter till samtliga kretsar som lämnar på depån. Kretsen har ansvar för att förse depåansvarige med korrekta uppgifter.
Kretsar ska själva tömma sin bil på säckar och lägga dem på anvisad plats i depån. Kretsen ansvarar också för att rapportera hur många säckar som lämnats i depån. Depån ska visa var detta rapporteras, i pärm eller digitalt via QR-kod. När ni lämnat i depån, säkra att allt är ordentligt stängt så att ingen obehörig kommer in. Vid avvikelser, rapportera direkt till depåansvarige.
Alla kretsar bidrar solidariskt med lastning av trailer för export. Kontakta din depåansvarige för att hitta en lösning som passar båda parter. Ta det gärna i samband med att ni ändå kör till depå med säckar.
När kretsarna deltar i lastningen så minskar problemen med för tungt lastade säckar, säckar placerade på fel ställen och andra utmaningar som de depåansvariga kretsarna har.
Kontaktuppgifter depå
Ort, Gatuadress, Telefonnummer depåansvarig krets:
Bollnäs, Läroverksgatan 52, 076-820 33 12
Falun, Norra Järnvägsgatan 19, 070-460 46 59
Forshaga, Geijersgatan 2, 070-239 87 32
Helsingborg, Örnsköldsviksgatan 15, 042-18 84 90 (telefontid 09.00 - 12.00)
Jönköping, Ekhagsringen 11, 070-5917160
Linköping, Jägarvallsvägen 4, 072-327 77 02
Luleå, Småbåtsgatan 3, 0920-123 36
Stockholm Frihamnen, Lilja gata 9, 072-395 03 59
Timrå, Terminalvägen 3, 070-607 72 31
Uppsala, Danmarksgatan 20B, 018-12 40 73
Vargön, Mälderistvägen 1, 070-716 27 48
Visby, Regementsgatan 22, 0498-28 83 20
Växjö, Arabygatan 31, 0470-270 90
Örebro, Firmavägen 4, 076-797 88 44
Östersund, Midgårdsgatan 2, 070-549 49 90
Årets depå
Utmärkelsen Årets depå delas ut sedan våren 2017. Syftet är att lyfta de depåansvariga kretsarnas viktiga arbete med depåerna. Grundkriterier för nominering till priset omfattar bland annat utveckling av tillvaratagna och inskickade volymer samt kostnadseffektiv hantering.
2022- Luleå
2021- Stockholm
2020 - Forshaga
2019 - Frihamnen Stockholm
2018 - Kungsbacka
2017 - Arvika
Nedan finns 3 filmer som visar arbetet i depån med lastning (läs mer nedan).
Filmer
Intervju återvinning
Intervju lastning
Filmerna ligger i Mediabanken och man kan välja att ladda ner filmerna där. Läs mer om Mediabanken här
Uppdaterad .