Det ska vara enkelt att skänka pengar till Röda korset! Med det följer hela uppgiften från att informera och vara tydlig med insamlingsändamål och vilken nytta vi gör, till att säkerställa att det rent praktiskt ska vara en enkel sak att överföra en gåva till Röda Korsets verksamheter.
Detta betyder att vi måste vara beredda att ta emot gåvor i de vanligaste betalningsformerna. Vi behöver ständigt följa utvecklingen på betalmarknaden och erbjuda betalsätt som vi rödakorsare bedömer kan ge den största effekten för vårt insamlingsarbete.
Betalmarknaden har utvecklats kraftigt de senaste åren på grund av den digitala utvecklingen och mycket tyder på den att trenden fortsätter.
Swish
Vi ska så klart kunna ta emot givarnas gåvor och betalningar via Swish. Swish erbjuder direktöverföring av pengar utan det merarbete och säkerhetsaspekter som kontanthantering för med sig. Än så länge är det kanske inte lika naturligt att skänka via Swish som med kontanter, men här har vi en möjlighet att be om kontantlösa gåvor i vår kommunikation med givaren.
Glöm inte att beställa material från Föreningsbutiken som kommunicerar att ni har Swish – exempelvis knappar och affischer. Här följer en film som handlar om kretsen i Bromma Västerled och när och hur de började med Swish;
Kostnader för Swish
För att använda Swish måste kretsen ha bankavtal företag eller motsvarande med Internetbank som gäller hos den bank som levererar swish-tjänsten. Bankerna är fria att sätta transfereringskostnader och inte sällan kan ett besök på det lokala bankkontoret löna sig.
OBSERVERA: När ni använder Swish var noga med att kolla att betalningen gått igenom och att kretsens namn står som mottagare! Sändarens mobil ska ha ett grönt fält som i bilden ovan och under ska stå kretsens namn samt belopp som skickats.
Privata swishnummer skall aldrig användas och får inte förekomma på rödakorsmateriel. Endast kretsens eller huvudorganisationens nummer är tillåtna.
Bössinsamling
Genom våra insamlingsbössor får vi in stora medel till vår verksamhet. Det är även ett mycket bra sätt att göra Röda Korset synligt. Detta ökar preferensen för personer att skänka till Röda Korset. Viktigt att tänka på gällande bössinsamling är att vi tydligt visar att vi är från Röda Korset och vilket ändamål insamlingen går till. Uppdatera erat insamlingsmaterial utefter vilket ändamålsfokus som är just nu. Information om våra kampanjer finns här
Gående bössa
Vår traditionella insamlingsmetod. Vi rödakorsare har "skramlat bössa" ända sedan 1940-talet. Många minns första gången de som barn gick fram för att ge en slant. En bössinsamlare ska vara tydligt utmärkt med kroppsbanderoll eller med Röda Korsets väst. Bössan ska vara försedd med banderoll, eventuellt en bösskylt och en numrerad bössplomb, som kan spåras till ansvarig krets. Om insamling sker på offentlig plats kan kretsen behöva ett insamlingstillstånd. Tillstånd söks och administreras hos Polisen och beslutas av kommunen.
Stående bössa
En stående bössa är troligtvis det enklaste sättet att samla in kontanter. Bössorna ställs i kassan hos den lokale handlaren, på bensinmacken eller på ett café. De märks med bössbanderoll, eventuell bösskylt och numrerad plomb. Utöver detta ska bössan vara fastlåst med kedja eller strips. Bössan ska kvitteras av näringsidkaren där bössan står och motkvitteras vid återlämnande. Exempel på kvittenser hittar du på Rednet.
För att bedriva bössinsamling krävs det ett insamlingstillstånd. Klicka här för information om insamlingstillstånd
Generell information
I "Riktlinjer för insamling" kapitel 5:1 finner ni information om vad som gäller för bössinsamling, bland annat:
- Tillstånd
- Utkvittering
- Åldersgräns och andra begränsningar
- Insamlarens uppgift
- Insamlingsbössor
- Redovisning
I kretshandboken Ekonomidelen finner ni bland annat insamlingsverifikationen,
som ni använder när ni tömmer insamlingsbössor.
Kom ihåg!
En bössa alltid skall vara försedd med organisationens egna numrerade plomber och i de fall de är fast placerade, vara ordentligt fastkedjade.
Kretsarna har olika möjligheter att hantera inkomna kontanter. Om det saknas en naturligt lösning finns ett avropsavtal som kretsen kan använda med Loomis. Hos infoservice kan ni få mer information.
Bankkort/kortterminaler
Traditionell kortdragare, trådlösa varianter.
Månadskostnad cirka 360 kronor. Osäkert hur stor signaltäckning men flera kretsar vittnar om att det fungerar bra.
Izettle (kortdragare kopplad till en smart telefon eller platta)
Engångskostnad för enheten varierar mellan cirka 400 och 800 kronor. Kopplas till din mobiltelefon och givaren drar sitt kort i tillsatsen.Transaktionskostnad på 1,85%. Vid registrering, kontakta Izettle kundtjänst, det behövs bevis om sökandens rätt att teckna firma för kretsen.