JUST NU! Kampanj om hållbarhet fram till den sista mars. Återanvänd mer, Sverige!
FILM TILL SOCIALA MEDIER tankas ner här.
Klicka här för att läsa Guide i hållbar konsumtion och produktion
Tillverka yoga/träningsväskor
Många kretsar har stick- och sömnadsgrupper som regelbundet ses och syr. En del tillverkar tygpåsar och andra produkter av återbrukat material som sedan säljs i secondhand-butiken.
Ett tips på vad er sömnadsgrupp kan tillverka är väskor för yoga/träningsmattor. Yoga och andra liknande träningsformer har ökat markant de senaste åren. För de som tränar är det behändigt att ha en väska att bära mattan i när de reser mellan hemmet, arbetet och yogastudion eller gymmet.
Yoga och andra stressminskade samt core-uppbyggande träningsformer har ökat markant de senaste åren. Någon trovärdig statiskt finns inte i Sverige, men i USA yogade 2001 fyra miljoner människor medan 2011 hade det ökat till 20 miljoner människor. Bara i Stockholmsområdet finns det mer än 20 stycken yogastudios och räknar man med träningscenter kan man säkert uppskatta några hundra-tal som regelbundet använder träningsmattor.
Väskor att köpa till sin träningsmatta finns att beställa via exempelvis gymgrossisten och yogagrossisten. Priset ligger mellan 129-849 SEK beroende på varumärke, funktion och kvalité. De etiska väskorna (gjorda i exempelvis ekologisk bomull) kostar minst 200 SEK. En del träningscenter eller yogastudios säljer väskor till träningsmattor men i övriga butiker är utbudet litet.
Här finns det ett gap som vi på Röda Korsets Second Hand skulle kunna fylla. Kundgruppen utgör den som är aktiv, tränar eller yogar och bryr sig om de etiska aspekterna kring produktion. Det verkar rimligt att dessa personer redan besöker våra secondhand-butiker och skulle vara intresserade av att köpa en yoga/träningsväska gjord av återanvända textiler.
Konsten att öka värdet på textilier
Textil och miljö
Kläder och textilier är en riktig miljö-, hälso- och arbetsmiljöbov. Textiltillverkning kräver stora mängder vatten och produktionen sker ofta i länder med vattenbrist. För att producera 1 kilo bomull går det till exempel åt mellan 7000 - 29000 liter vatten.
2014 konsumerade svensken i genomsnitt 13.1 kilo textilier per person och slängde 7.5 av dem i soporna. 60 % av alla dessa osorterade textilier består av kläder som är hela eller oslitna och som skulle kunna återanvändas. Det material som inte kan återanvändas går också att ta till vara på genom återvinning eller förädling.
Varje år hanterar Röda Korset Second Hand 5000 ton textiler. Genom att sälja vidare kläder och textilier i våra butiker är vi med och minimerar ny konsumtion och bidrar därmed till ett mer hållbart samhälle. Vi tar även tillvara på textil som vi inte kan sälja som det är genom återbruk och remake vilket också är ett viktigt miljöarbete.
Sömnad, återbruk och förädling
Sy din egen tygkasse - gör så här
Ren bomull är ett material som tär hårt på världens sötvatten, som huvudsakligen odlas i tropiska och subtropiska regioner. Eftersom odlingen ofta sker i torra områden där sötvatten är en bristvara krävs konstbevattning av stora arealer. Bomull är en mycket vattenkrävande gröda. Så mycket som 29 000 liter vatten kan krävas för att producera ett kilo bomull! Konventionell bomullsodling har en stor påverkan på sötvattnets kretslopp och dess biologiska mångfald. Människor lider allvarlig brist på rent dricksvatten.
Uppdaterad .