-
Undersök om det finns ett behov av att starta verksamheten Första hjälpen för alla i det lokala området. Gör en nulägesbeskrivning av situationen.
-
Styrelsen tar beslut om att starta verksamhet. Gör en plan och budget för verksamheten.
-
Rekrytera eller utse en frivilligledare som ska leda arbetet. Rekrytera frivilliga till uppdraget som informatör. Säkerställ att frivilligledare och frivilliga har den kompetens som behövs genom att använda uppdragsbeskrivningen som underlag vid intervjuerna.
- Utbilda frivilliga. Om frivilligledaren är ny i sin roll finns det utbildningar för att förbereda personen för uppdraget. Blivande informatörer genomgår de för alla frivilliga obligatoriska kurserna Rödakorskunskap, Att vara frivillig och Uppförandekoden samt Informatörsutbildning i Första hjälpen för alla. Det är bra om även frivilligledaren går informatörsutbildningen.
- Ta fram rutiner för att ta hand om informatörerna. Säkerställ att nyutbildade frivilliga ges stöd och support i det inledande skedet. Gör gemensam mål- och aktivitetsplan med tydliga mål och aktiviteter.
- Aktivera informatörerna. Säkerställ att de nyutbildade informatörerna har uppdrag. Det bör inte gå för lång tid från genomförd utbildning till första informationstillfället. En del av uppdraget som informatör är att marknadsföra och sälja in uppdrag – engagera informatörerna i detta arbete redan från början.
- Fortbilda och kvalitetssäkra Frivilligledare och informatörer ska regelbundet bjudas in till fortbildning. Säkerställ att medel finns avsatta och att frivilliga deltar på dessa.
- Följ upp och utvärdera verksamheten regelbundet. Följ upp mål- och aktivitetsplanen (punkt 5).