ICA och Röda Korset har samarbetat sedan 1980-talet. Under ICA och Röda Korsets mer än 40-åriga samarbete har vi tillsammans gjort stor skillnad genom att möta utsatthet lokalt. Vi tror att ju fler vi är som bidrar till en positiv förändring, desto snabbare når vi den.
Vårt gemensamma projekt: Den goda gemenskapen
Bakgrund
En god och jämlik hälsa är central för människors välbefinnande och för en hållbar samhällsutveckling. Folkhälsan i Sverige är generellt bra, medellivslängden i landet tillhör en av de högsta i världen. Trots detta finns stora hälsoutmaningar som kan komma att påverka stabiliteten och motståndskraften i samhället. Hälsoklyftorna i samhället ökar sedan ca 30 år tillbaka, där hälsan fördelar sig ojämlikt mellan grupper över hela landet. Bland annat handlar det om dåliga kostvanor, brist på tillgång till näringsrik mat, ökande psykisk ohälsa, ofrivillig ensamhet, fysisk ohälsa och minskade antal mötesplatser.
Vårt samarbete
Röda Korsets arbete stämmer väl överens med ICA:s hälsostrategi där ett av målen är att ICA ska uppfattas som ett av de företag som gör mest för att förbättra folkhälsan i Sverige till 2025. Samarbetet ligger i linje med flera av ICA-stiftelsens fokusområden såsom inkludering, mångfald och hälsa samt välbefinnande. Vårt samarbete handlar även om att stärka upp lokala samarbeten mellan kretsar och ICA-handlare som kan hitta gemensamma satsningar i sitt lokalsamhälle.
Varje år tar Röda Korset fram en halvårsrapport och en årsrapport till ICA för att berätta hur vi jobbat inom samarbetet och hur behoven i våra verksamheter ser ut. Rapporterna utgår från den rapportering som kretsarna själva fyller i.
Här hittar du de senaste rapporterna för samarbetet Den goda gemenskapen:
Halvårsrapport 2023
Helårsrapport 2022
Halvårsrapport 2022
Rödakorsknappen på ICA
Ett tryck på Rödakorsknappen på pantautomaterna på ICA innebär att panten tillfaller Röda Korset centralt. Det är ett samarbete mellan Svenska Röda Korset, ICA och Tomra Systems AB, som distribuerar burk- och flaskautomaterna. Pengarna som kommer in från pantknapparna runt om i Sverige gör stor skillnad för vårt viktiga arbete.
Om en ICA-butik vill sätta upp en pantknapp
Om du känner till en ICA-handlare som skulle kunna vara aktuell för en pantknapp så kan de ta kontakt med Tomra direkt för att få mer information.
Kontaktperson på Tomra är Annelie Ernryd Jensen, telefon 08-625 80 03
https://www.tomra.com/sv-se/contact-us/your-enquiry
Om någon pantar fel - bra att veta!
En del kunder trycker oavsiktligt på Rödakorsknappen när de pantar och vill sedermera ha tillbaka pengarna. Rutinen är då att kunden omedelbart ska få tillbaka pengarna från ICA-handlaren som i sin tur gör ett avdrag för dessa när pengarna månadsvis skänks till oss.
Klicka här för att läsa mer om ICA-stiftelsen
Uppdaterad .