Om olyckan eller incidenten skedde i en krets, klicka här.
Om olyckan eller incidenten inträffade utanför Sverige, klicka här.
När en olycka eller incident inträffar ska den anmälas och utredas. Det gäller även tillbud (en händelse som kunde ha lett till skada eller ohälsa), arbetssjukdomar och olyckor som inträffar på väg till och från arbetet. Det kan vara kroppsliga skador men också psykosociala problem. Här är några exempel:
- Halkolyckor
- Trafikolyckor på vägen till eller från arbetet
- Allergier mot något ämne man arbetar med
- Att man mår dåligt psykiskt på grund av bråk eller stress på arbetsplatsen
- Hot och våld
- Kränkningar
- Konflikter
Som medarbetare har du ett ansvar för att berätta för din chef vad som har hänt. Tillsammans med chef och/eller arbetsmiljöombud ska en incidentrapport fyllas i.
Anmälningar om kränkningar eller andra händelser i den organisatoriska eller psykosociala arbetsmiljön hanteras alltid konfidentiellt.
Som arbetsgivare har vi ett ansvar för att anmäla olyckor, allvarliga tillbud och arbetssjukdomar till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket. Det är närmaste chef som ansvarar för att anmälningar görs och att arbetsmiljöombud involveras. Anmälan görs till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassans formulär för anmälan om allvarliga olyckor, allvarliga tillbud och arbetsskada.
Följande ska anmälas till arbetsmiljöverket:
- Allvarlig arbetsolycka: En allvarlig arbetsolycka med en eller flera skadade som inträffat på arbetsplatsen eller annan plats besökt i arbetet.
- Arbetsolycka: En mindre allvarlig arbetsolycka som resulterat i en mindre personskada.
- Allvarligt tillbud utan personskada: En händelse som kunnat leda till personskada. Endast allvarliga tillbud ska anmälas.
- Olycka/dödsolycka som inträffat på väg till eller från arbetet under resan mellan bostaden och arbetsplatsen.
- Dödsfall på grund av arbetsolycka: En eller flera personer har hastigt omkommit till följd av en arbetsolycka.
- Dödsfall på grund av arbetssjukdom: En person omkommit till följd av långvarig exponering av farliga ämnen eller olämpliga faktorer.
- Arbetssjukdom: En sjukdom som beror på skadlig inverkan i arbetet under längre tid på grund av skadliga faktorer i arbetsmiljön.
En kopia av anmälan ska skickas till hr-service@redcross.se för uppföljning i arbetsmiljökommittén.
Utred händelsen
Det är viktigt att undersöka varför en arbetsskada uppstod och göra åtgärder för att det inte ska hända igen. Chef ansvarar för att göra utredningen i samråd med medarbetare och arbetsmiljöombud. Vid behov deltar även HR och/eller kontorsansvarig i utredningen.
Minneslista för utredningen:
- Beskriv vad som hänt.
- När, var och hur hände det?
- Varför hände det?
- Vilka åtgärder kunde hindrat händelsen?
- Vilka åtgärder behöver vi göra direkt?
- Kan det hända något liknande någon annanstans i organisationen?
Anmälan till AFA Försäkring, TFA (Arbetsskadeförsäkringen)
Den som råkat ut för en arbetsskada kan också behöva göra anmälan till AFA Försäkring, som betalar ut ersättning för arbetsskada om arbetsskadan leder till sjukskrivning i mer än 14 dagar, skadan medför kostnader med minst 600 kronor, förlust av en eller flera friska tänder, skadan kommer att ge bestående besvär eller om skadan leder till dödsfall.
Arbetsskadeförsäkring - läs mer och anmäl hos AFA
Uppdaterad .