Svenska Röda Korset har som arbetsgivare ansvar för att ett aktivt rehabiliterings- och anpassningsarbete bedrivs. Genom åtgärder i arbetsmiljön ska ohälsa förebyggas. Medarbetare som är borta från arbetet på grund av sjukdom ska ges möjligt att så snart som möjligt återkomma till sitt arbete, oavsett om behovet av arbetsanpassning är orsakat av arbetet eller inte. För att uppnå ett bra resultat med arbetsanpassning rehabiliteringen är det viktigt att ansvarig chef på ett tidigt stadium ingriper genom att följa upp oroväckande sjukfrånvaro och andra varnande signaler.
Ett samtal om anpassnings- och rehabiliteringsbehov ska initieras:
- Vid upprepad korttidssjukfrånvaro – om en medarbetare varit frånvarande vid mer än 3 tillfällen under en sexmånadersperiod
- Om medarbetaren beräknas vara frånvarande mer än 60 dagar på grund av sjukdom ska en plan för återgång i arbete upprättas. Detta ska göras senast 30 dagar från det att sjukfallet började.
- Om medarbetaren själv efterfrågar det
Vid samtalet används en mall som samtalsstöd och för dokumentation. Beroende på situation finns två olika mallar:
1) Försäkringskassans mall - arbetsgivarens plan för återgång i arbete: Arbetsgivarens plan för återgång i arbete (doc) vid längre sjukskrivningar.
2) Vår egen kortare mall vid upprepad kortare sjukfrånvaro: Rehabiliteringsutredning och plan (doc).
Dokumentationen sparas hos chef och en kopia delas med HR som arkiverar dokumentationen i medarbetarens personalakt. Det är alltid bra att dokumentera ett samtal, men vid kortare sjukfrånvaro finns det inget krav på dokumentation om chef och medarbetare gemensamt kommer fram till att det inte finns något anpassnings- eller rehabiliteringsbehov.
För att rehabiliteringsprocessen ska ges bästa förutsättningar krävs att samtliga inblandade parter samverkar, att medarbetaren aktivt deltar i rehabiliteringen och att rehabiliteringsarbetet präglas av en helhetssyn på individen. Den som deltar i anpassnings- och rehabiliteringsarbetet omfattas av fullständig tystnadsplikt.
Roller och ansvar
Chef:
- följa upp sjukfrånvaron
- hålla kontakt med den som är sjuk
- ta hänsyn till medarbetarens individuella förutsättningar
- ta fram en plan för återgång i arbete senast dag 30 från sjukfallets början, för den medarbetare som antas ha en nedsatt arbetsförmåga i minst 60 dagar. Anpassa arbetssituationen så långt det är möjligt så att medarbetaren kan arbeta, till exempel genom att anpassa arbetsuppgifter, arbetstid eller arbetsplats.
- dokumentera det som är väsentligt under rehabiliteringsprocessen: rehabiliteringsplan, kontakter, möten, åtgärder och beslut
- kontakter med Försäkringskassan och andra parter
Medarbetare:
- värna om den egna hälsan
- med chef ta upp utmaningar i arbetet som kan leda till ohälsa
- sjukanmäla sig dag 1 och lämna läkarintyg till arbetsgivaren dag 8
- aktivt medverka i kartläggning och planering av rehabiliteringen
- lämna den information som behövs för rehabiliteringsarbetet
- hålla kontakt med arbetsplatsen under sjukskrivningen
HR:
- ge stöd och råd i rehabiliteringsarbetet
- vid behov medverka vid rehabiliteringsmöten
Arbetsmiljöombud/Facklig företrädare:
- vid behov fungera som stöd till medarbetaren i rehabiliteringsprocessen
Företagshälsovården:
- vid behov bistå med råd och stöd i rehabiliteringsärenden
Försäkringskassan
Vid långtidssjukskrivning samordnar Försäkringskassan de insatser som behövs för rehabiliteringsarbetet. Om du misstänker att en sjukskrivning kommer att bli långvarig, över 60 dagar, ta kontakt med Försäkringskassan så tidigt som möjligt.
På Försäkringskassans hemsida hittar du ytterligare information om sjukdom och skada.
Uppdaterad .