Starta verksamhet
I länkarna nedan hittar du information, tips och mallar, som ger stöd inför starten av en verksamhet. Här kan du läsa om hur ni kan undersöka vilka behov som finns, göra en nulägesbeskrivning, rekrytera och utbilda frivilliga samt se över finansieringen:
- Planera verksamhet utifrån behov
- Rekrytera frivilliga
- Rekryteringsverktyget Reachmee - inloggning behövs
Läs mer om Reachmee här - Utdrag ur belastningsregistret - från alla frivilliga som har uppdrag där barn och unga deltar
- Utbilda frivilliga, se flik Ny som frivillig
- Finansiera
Bedriva verksamhet
Träna svenska är öppet för alla som vill träna sitt språk i samtal, oavsett språknivå. Genom att använda språket i praktiken kan deltagare hålla språket levande och lära mer.
De frivilliga och deltagarna hjälps åt att skapa god stämning, ordnar aktiviteter och pratar om de ämnen som deltagarna är intresserade av. Det kan handla om ämnen som dyker upp spontant, men på många platser väljer man ett gemensamt tema för dagen, som till exempel: träning, mat, bostad, skola.
Deltagarnas språknivåer styr vilka aktiviteter som är möjliga, hur djupa samtalen blir och vilket material som är möjligt att använda.
Eftersom deltagarna har olika språknivåer, behov och intressen är det bra om det går att ha flera aktiviteter i gång samtidigt eller att utföra en och samma aktivitet på olika sätt beroende på vilken språknivå deltagaren har. En annan lösning kan vara att ge möjlighet till språkträning på olika nivåer vid olika dagar eller olika tider.
För att verksamheten ska fungera på bra sätt behövs rutiner och tydliga beskrivningar av hur uppdraget ska utföras. Se länkarna nedan för information, mallar och tips som ger stöd i arbetet.
- Förhållningsregler
- Personkort och kläder
- Försäkringsinformation
- Informera och marknadsföra:
Mall kommunikationsplan för krets - Affisch att fylla i
- Psykosocialt stöd till rödakorsare
- Hantera utlägg
- Avslutningssamtal och intyg
- Tillgång till Microsoft teams - för frivilliga inom Prata svenska online.
För styrelsen frivillighandledare:
- Frivilligledarhandboken ger viktig information för frivilligledare inom alla Svenska Röda Korsets verksamheter.
- Nya Redy är ett administrationsverktyg för kretsens styrelse, kretsanställda och frivilligledare. Här kan frivilligledare registrera, uppdatera, lägga in de frivilligas adresser och telefonnummer samt ladda upp dokument.
- För att kunna logga in behöver du försäkra dig om att ditt frivilliguppdrag är inlagt i Nya Redy. Styrelsen behöver registrera ditt uppdrag och du behöver sedan aktivera ditt konto.
- Information om hur du aktiverar ditt rödakorskonto hittar du här.
Följa upp och utvärdera verksamhet
Det är viktigt att följa upp, utvärdera och dokumentera arbetet i kretsarna, för att säkra kvaliteten. Det är också viktigt att uppdatera behovsundersökningarna, eftersom behovet ofta förändras med tiden.
Här kan du läsa mer: Uppföljning av verksamhetsplan
För Prata svenska online rekommenderas avstämning minst en gång i månaden, för att utvärdera hur aktiviteten fungerar.
Uppdaterad .