Enligt arbetsmiljölagen är det arbetsgivaren som har huvudansvaret för en säker, trygg och hälsosam arbetsmiljö. Arbetsmiljö är en sammanfattande benämning på olika faktorer i arbetet som påverkar dig som medarbetare. Det handlar om:
- fysisk arbetsmiljö så som tex ergonomi, ventilation och belysning
- organisatorisk och social arbetsmiljö som tex ledarskap, arbetsinnehåll och arbetskultur
- personlig säkerhet som tex risken för att utsättas för hot och våld
Som medarbetare har du ett ansvar för arbetsmiljön, både för din egen hälsa och säkerhet och för att bidra till en bra och säker arbetsmiljö för dina kollegor. I ditt ansvar ligger bla att följa riktlinjer och rutiner, vara observant på brister och risker och rapportera dem vidare, delta i genomförande av åtgärder och vid behov använda säkerhetsanordningar och personlig skyddsutrustning. Du har också ett ansvar för att agera inkluderande och bidra till en positiv och hållbar arbetskultur.
Svenska Röda Korsets riktlinjer för arbetsmiljö visar vår övergripande viljeinriktning för arbetsmiljön och beskriver hur vi vill ha det. I den kan du även läsa mer om vårt systematiska arbetsmiljöarbete, hur vi arbetar med arbetsanpassning och rehabilitering samt hur ansvar och uppgifter i arbetsmiljöarbetet är fördelat.
Förutom riktlinjen finns det en mängd bra sidor med mer detaljerad information om vårt arbetsmiljö och säkerhetsarbete här i kunskapsbanken som du hittar i artiklarna här till vänster.
Säkerhetsarbete i Sverige
Här hittar du vår säkerhetsguide - Var försiktig! Här finns även rutiner för hur du ska agera om du tex utsätts för hot och våld, främlingsfientliga handlingar eller blir av med värdesaker, säkerhetsrutiner för våra olika kontor och de rutiner som gäller i händelse av en kris som berör den interna verksamheten eller enskilda medarbetare.
Säkerhetsarbete kopplat till egendom, information och IT är inte en del av arbetsmiljöarbetet.
Säkerhet internationellt
Även om arbetsmiljölagen i princip inte är tillämplig utanför Sveriges gränser har vi fortfarande ett ansvar för att förebygga ohälsa och olyckor. Här kan du läsa mer om det ansvar, principer och minikrav som vi har ställt för att kunna uppfylla vårt ansvar gällande säkerhet och riskhantering. Du hittar även säkerhetsinformation för dig som ska resa internationellt samt information om hur vi arbetar med hantering och rapportering av säkerhetsincidenter.
Arbetsmiljö och säkerhet i krets
Arbetsmiljön är lika viktig för frivilliga som för anställd personal. Här kan du läsa mer om arbetet med arbetsmiljö och säkerhet i krets.
Uppdaterad .