TiB – Tjänsteperson i beredskap
Krisledningsstab
Fältpersonal
Nationella poolen
Logistik
Lagerlokaler/förråd
Bilar/mobila mötesplatser
Beredskapspartners
TiB – Tjänsteperson i beredskap
Tjänsteperson i beredskap, TiB, är en jourfunktion för Svenska Röda Korsets krishantering som är nåbar dygnet runt, året om. Den bemannas av ett antal tjänstepersoner enligt schema.
Krisledningsstab
Vid en större händelse aktiveras Svenska Röda Korsets krisledningsstab. Stabens stomme utgörs av fyra funktioner: stabsledare, stabsadministratör, stabskommunikatör och logistiker. Ett antal tjänstepersoner alternerar i rollerna.
Krisledningsstabens huvudsakliga uppgift är att stå för struktur, det vill säga organisation och arbetsform. Staben ansvarar för att skeenden, beslut och åtgärder dokumenteras, att kostnader bokförs där de ska och att inga frågor hamnar mellan stolarna.
Staben förstärks med experter från de verksamheter som berörs, beroende på händelse.
Fältpersonal
Till stöd för insatsen lokalt kan TiB eller stabsledaren, i samråd med den aktuella kretsen, besluta om att sända ut Bedömnings- och krisinsatsledare (BKL) till händelseplatsen.
BKL gör en bedömning av de initiala behoven och kan starta insatsen. BKL har även kompetens att samordna frivilliga och kan på plats hjälpa till med frivilligsamordning så att spontanfrivilligas engagemang tas tillvara på bästa sätt.
Nationella poolen
För att stärka vår nationella krisberedskap startade Röda Korset den nationella poolen våren 2023. Den nationella poolen består av frivilliga, med olika roller, som med kort varsel är redo att agera i en kris över hela Sverige.
Poolen ska kunna sättas in över hela Sverige vid en oförutsedd uppkommen händelse - när vår lokala krisberedskap inte räcker till. Syftet är att de frivilliga i poolen ska kunna förstärka den lokala krisberedskapen där krisen har inträffat.
Poolen aktiveras av Röda Korsets TiB eller efter beslut av Röda Korsets krisledningsstab. Medlemmarna i poolen väljs ut efter geografisk närhet till händelsen. Förfrågan om tillgänglighet går då ut till fler än det faktiska behovet. Detta för att säkerställa att vi snabbt kan mobilisera det antal personer som behövs.
Poolen ska bestå av frivilliga med olika roller, såsom första hjälpare, insatsledare, krisstödjare och logistiker. Målet är att ha ca 200 medlemmar i nationella poolen.
Nyrekryteringar till nationella poolen kommer att ske årsvis. Alla kretsar i landet får då information om att man som frivillig kan anmäla sig till nationella poolen. För att kunna söka till nationella poolen ska du ha utbildning i din särskilda roll. Samtliga medlemmar i nationella poolen bjuds årligen in till fortbildning/erfarenhetsutbyte.
Uppdraget i poolen är på frivilligbasis men ersättning ges för utlägg för resor, skattefri milersättning enligt Skatteverkets fastställda nivå om du använder egen bil samt måltider och boende.
Uppdragets längd beror på din egen tillgänglighet som frivillig, men oavsett så gäller Arbetstidslagen.
Röda Korsets kollektiva medlemsförsäkring samt kollektiva fordonsförsäkringar gäller på samma sätt som vid övriga frivilliguppdrag inom SRK.
Logistik
Svenska Röda Korset har en logistikfunktion som arbetar med att stärka den nationella beredskapen.
I händelse av kris ingår en logistiker i krisledningsteamet. Logistikerns uppgift är då att tillgodose varor och tjänster som efterfrågas i krisområdet.
Lagerlokaler/förråd
Svenska Röda Korset har åtta förrådslokaler där vi bygger upp beredskapslager bestående av; filtar, presenningar, vattendunkar mm. Förråden finns i sex av Svenska Röda Korsets regioner: Norra Norrland, Stockholm, Mellan, Göta, Väst och Syd.
Kretsar som har varor som kan komma till användning i förråden är välkomna att bidra! Kom också gärna med idéer om vad vi borde ha på lager. Ni som redan jobbat i olika insatser vet bäst vad som behövs.
Lagren är till för hela Svenska Röda Korset och ska användas när det inträffar en olycka eller kris där materiel behövs. Kontakta TiB och berätta vad som behövs och vart det ska skickas. Uppge också ditt namn, roll och telefonnummer. Med hjälp av vår beredskapspartner Bring kan vi få varor levererade till hela landet dygnet runt.
Bilar/mobila mötesplatser
Svenska Röda Korset har fyra fordon som kan användas som ledningsfordon (mobil krisledningsplats) eller som samlingspunkt vid kriser. Tjänstepersoner och kretsar kan också boka de mobila mötesplatserna för lokala evenemang och liknande. Om bilen behövs i krisinsatsen gäller inte eventuella bokningar.
De mobila mötesplatserna finns i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Beredskapspartners
Svenska Röda Korset har tecknat avtal med ett antal beredskapspartners. Dessa är företag som i förväg har lovat att stötta oss i händelse av att vi behöver göra en större krisinsats.
Tack vare avtalen kan vi bland annat gratis transportera frivilliga och varor med hyrbilar via Hertz, få gratis drivmedel från Preem och kostnadsfria transporter med SJ.
Uppdaterad .