Svenska Röda Korset är en del av Sveriges krisberedskap. Som rödakorsförening ska vi agera självständigt, utifrån egen bedömning av en uppkommen situation. Men vid behov ska vi också stödja myndigheterna inom det humanitära området.
Röda Korset har därför en organisation och en planering på nationell nivå för att kunna agera i kris, för att kunna stödja kretsarnas arbete och för att kunna initiera och samordna större insatser när så behövs. Den nationella krisledningsstaben kan exempelvis aktiveras när större kriser drabbar landet, såsom under skogsbränderna 2018, vid Covid-19-pandemin och under flyktinganländandet från Ukraina våren 2021.
Röda Korsets krisberedskap bygger på lokal förankring. Det är i första hand kretsarna som ska agera, men alla som är aktiva i organisationen förväntas ställa upp i händelse av kris - och i värsta fall även i en väpnad konflikt. Här kan du läsa mer om lokal krisberedskap.
Den nationella krisberedskapen kompletterar den organiserade beredskapsförmåga som kretsarna ansvarar för på lokal nivå. På de följande sidorna i detta avsnitt kan du läsa mer om Svenska Röda Korsets nationella krisberedskapsplan, och organisationens krisledningsorganisation (se menyn till vänster på sidan).
Det finns även information om Svenska Röda Korsets krisberedskap på rödakorset.se.
Där kan du även hitta några av de rapporter där Röda Korsets lärdomar och förslag presenteras, inklusive "Människan i krisen - Ett humanitärt perspektiv på Sveriges krisberedskapssystem". Rapporten behandlar några övergripande möjligheter som Svenska Röda Korset identifierat för utveckling av dagens krisberedskapssystem.
I rapporten Lokal kraft i krisen - Erfarenheter av coronapandemin i socioekonomiskt utsatta områden 2020 – 2021 kan du läsa om några exempel på hur Röda Korset och samarbetsparter agerat lokalt under coronapandemin.
Uppdaterad .