Att vara frivillig inom Svenska Röda Korset handlar inte bara om att göra skillnad utan också om att ha roligt och utvecklas. Frivilligvård innebär just det – att utvecklas och ha roligt tillsammans i gruppen. Genom frivilligvård uppmuntrar man varandra att trivas och att stanna längre i sitt frivilliguppdrag. Frivilligvård handlar också om att vårda och stödja när uppdraget stundtals känns tufft.
Kom ihåg att hålla fortsatt kontakt med frivilliga även under pausad eller omställd verksamhet.
Några olika former av frivilligvård:
Uppföljningssamtal
Att följa upp den frivilliga med samtal är ett viktigt verktyg för dig som frivilligledare. Om du gör detta kontinuerligt får du möjlighet att åtgärda problem, ge stöd och förbättra verksamheten samt att det ger dig en bra inblick om det exempelvis behövs kompetensutvecklande insatser i verksamhetsgruppen.
Se mall för uppföljningssamtal.
Kompetensutveckling
Ett viktigt sätt att möjliggöra att frivilliga kan utvecklas är att ordna kompetensutveckling för gruppen tillsammans. Ämnet kan vara mer eller mindre direkt kopplat till frivilliguppdraget. Utgå från gruppen och vad ni vill lära er mer om. Det kan handla om större saker som att bjuda in föreläsare, gå på konferens eller ordna nätverksträffar med andra organisationer. Mindre saker kan vara lika givande, till exempel se en film eller läsa en bok på ämnet ni är intresserade av och diskutera den i gruppen efteråt.
Teambuilding
Det ska vara roligt att engagera sig! Om ni mår bra tillsammans i er grupp kommer frivilliguppdraget att vara mer givande för er själva och de ni möter i verksamheten. Kom ihåg att ha inkludera alla i planering och val av aktivitet. Försök hitta på något som alla i gruppen känner sig peppade på. Gör det som gruppen vill göra, enda kriteriet är att aktiviteten ska innebära att ni lär känna varandra bättre. Att öva på att samarbeta i hela gruppen är såklart ett bra teambuildlingtema.
Teambuilding kan ni också göra tillsammans i hela föreningen. Till exempel på terminsavslutningar eller årsmöte. Att förena nytta med nöje kan också vara ett lätt sätt att lära känna varandra i föreningen. En fondsökarkväll där ni gemensamt söker pengar till er förening kan vara ett sätt, att ha en städdag där ni röjer i era lokaler ett annat.
Tid att umgås
Sist med inte minst, frivilligvård behöver inte alltid vara uppstart och noga planerat. Ibland räcker egentligen bara att ni ses och umgås tillsammans i verksamhetsgruppen. Det viktiga är inte vad ni gör utan att ni då och då kan mötas i ett forum utanför verksamhet och möten och på detta sätt stärka grupptillhörigheten.
Samtalsstöd när uppdraget blir för tungt
Läs om psykosocialt stöd till rödakorsare här.
Frivilliga med behov av samtalsstöd i frågor som rör uppdraget och arbetssituationen kan få snabb och professionellt stöd genom Falck Healthcare, som Röda Korset samarbetar med. Falcks socionomer har stor kompetens och vana av att ge stöd och avlastningssamtal per telefon. Stödet är framför allt tänkt att användas när vår ordinarie stödstruktur inte räcker till.
I samband med uppdrag som frivillig i Röda Korset har du möjlighet att ringa upp till tre gånger för att få detta stöd, utan någon kostnad.
Tjänsten nås på telefon: 0200-21 63 00
Uppge "Röda Korset" och koden "Volontär".
Tjänsten är tillgänglig alla dagar i veckan mellan kl. 08.00 och 21.00. Falck Healthcare besvarar 90 procent av alla samtal inom 2 minuter.
Uppdaterad .