Introduktion
Som frivilligledare ansvarar du för att de frivilliga, nya som gamla, har:
- kunskap om grundprinciper, uppförandekod och arbetssätt
- gått de utbildningar som är obligatoriska för alla rödakorsare och de som krävs för uppdraget
- fått information om nationella försäkringar som exempelvis olycksfall och ansvarsförsäkring.
Som frivilligledare skall du även säkerställa att alla frivilliga i verksamheten har tagit del av, förstått innebörden och undertecknat (skriftligt eller digitalt):
- Frivilligpolicyn
- Överenskommelsen mellan frivillig och Svenska Röda Korset som även innehåller tystnadsförsäkran
- Svenska Röda Korsets Uppförandekod
- Introduktion/utbildning/moment som uppdraget kräver.
Skulle verksamheten kräva utdrag från belastningsregistret hör du av dig till din kretsstyrelse för att få reda på hur hanteringen av dessa ser ut. Till din hjälp finns följande checklista.
Att introducera frivilliga
Detta är en av hörnstenarna i att få nya frivilliga att känna sig välkomna. Det ökar samtidigt chansen för att en person ska stanna längre i sitt uppdrag. Viktigt är också att man som frivillig känner sig trygg och har förstått ordentligt vad det innebär at vara frivillig i Svenska Röda Korset, i kretsen och i den specifika verksamheten. Av denna anledning är det mycket viktigt att både planera och genomföra introduktion med nya frivilliga. Till din hjälp finns Checklista Introduktion till frivilliga inför nytt uppdrag .docx
Digitala underskrifter
Ibland kan det vara enklare att sköta underskrifter av överenskommelse eller andra dokument digitalt. Genom Adobe Acrobat Reader Dc, ett gratisprogram, kan du enkelt kan göra en underskrift och sedan använda i exempelvis överenskommelsen och tystnadslöftet. Följ denna länk till gratisprogrammet där det även finns en instruktion.
Följande alternativ kan också användas för att infoga handskriven signatur/namnteckning:
1. Skriv din signatur/namnteckning på ett blankt papper (använd bläckpenna)
2. Scanna in signaturen som en JPG-fil eller fota pappret med signaturen med din telefon
3. A Om du har scannat spara ner den inskannade signaturen på din dator.
B. Om du har fotat med din telefon kan du skicka bilden med signaturen till din e-post. Öppna och spara ner bilden på din dator. Du kan också hantera bilden direkt i din telefon.
4 A: Redigera i din dator: Öppna förslagsvis programmet Paint (finns i Tillbehör i Windows.)
B: Redigera i din telefon: Öppna bilden i telefonen och välj Redigera, därefter välj Beskär.
5. Markera/Beskär din bild med signatur så nära som möjligt.
6. Nu har du en signatur/namnteckning som du kan spara på din telefon och/eller dator.
7. Öppna dokumentet (exempelvis överenskommelsen)
8. Infoga bild med redigerad signatur/namnteckning. Bildrutans storlek kan justeras vid behov.
Utbildning
Alla som är frivilliga inom Svenska Röda Korsets ska genomföra Rödakorskunskap (webbkurs), Att vara frivillig (webbkurs) eller Uppförandekoden (webbkurs). Dessa kurser ska genomföras innan den frivillige påbörjar sitt uppdrag och innan verksamhetsspecifik utbildning, om en sådan finns. Inom sex månader efter påbörjat uppdrag förväntas de frivilliga gå Att mötas i vardag och kris med Psykologisk första hjälpen, Första hjälpen. Här finns mer information om den utbildningstrappa som fastslagits.
Det finns också utbildningar framtagna specifikt för vissa verksamheter. Att frivilliga är utbildade i sitt uppdrag är enormt viktigt för att vi ska kunna ge deltagarna i verksamheten en så bra upplevelse som möjligt, att frivilliga känner sig trygga och säkra i vad det innebär att vara frivillig samt för att säkerställa att alla våra verksamheter är kvalitetssäkrade.
Uppdaterad .