Vet du vilka de främsta anledningarna är till varför människor inte engagerar sig?
- De vet inte att organisationen finns
- Ingen har frågat om de vill bli frivilliga
Vi lever i ett samhälle som fullkomligt brusar av information och erbjudanden. Oftast hoppas vi på att människor självmant ska leta sig fram till vår organisation, via vår hemsida eller besöka våra mötesplatser. Men oftast räcker inte detta. Vi måste själva ge oss ut på arenor där det finns potentiella frivilliga och där vi kan berätta att vi finns och ställa frågan: Vill du bli frivillig hos oss?
Vi behöver med andra ordet sprida ordet, på många ställen samtidigt. Här kommer förslag på rekryteringskanaler:
Rekryteringsverktyget ReachMee
I rekryteringsverktyget ReachMee kan kretsen publicera lediga frivilliguppdrag. Uppdragen visas förutom på Svenska Röda Korsets hemsida även på kretsens lokala webbsida.
Volontärbyråns rekryteringsdatabas
Alla ideella organisationer kan publicera sina lediga frivilliguppdrag på Volontärbyråns rekryteringsdatabas. En fördel är att uppdragen får spridning och kan fånga de personer som vill engagera sig, men ännu inte bestämt sig för organisation eller uppdragstyp. Vår rekommendation är att publicera uppdrag både i ReachMee och hos Volontärbyrån.
Kretsens egen lokala webbsida
Alla kretsar i en kommun har en egen lokal webbsida. Det är viktigt att hålla den uppdaterad så att personer som klickar sig in där vet hur de kan gå vidare för att bli frivillig. Se därför till att kontaktuppgifter och information om verksamheterna är uppdaterade.
Facebookgrupper, interna och externa
Förutom att ni kan sprida ordet i kretsens egna Facebookgrupper och sidor kan ni fundera på vilka externa grupper som ert budskap lämpar sig för. Nästan varje stad har en sida som är initierad av personer som vill göra skillnad lokalt, t.ex. Heja Sundsvall, Ett Norrköping för alla, Medmänniskor hjälper, etc. Söker ni en särskild målgrupp, t.ex. lärare så finns det grupper/sidor initierade för just en specifik målgrupp/yrkesgrupp.
Annonsering i sociala medier
På Facebook kan man köpa annonsering riktat mot en målgrupp och/eller geografiskt område. Annonserna kan få hög spridning till en relativt låg kostnad.
För mer stöd i hur du kan annonsera och sponsra inlägg läs mer under sociala medier.
Annonsera och affischera
Visa att ni finns genom att annonsera och affischera på lämpliga platser. Företag som tillhandahåller annonsplatser i t.ex. tidning, kollektivtrafik, gator och torg vill ibland göra pro bono genom att annonsera om goda saker istället för att låta annonsplatsen stå tom. Rekryteringsmaterial hittar du här.
I rekryteringsverktyget ReachMee finns färdiga annonsmallar för rekrytering. Om du inte använder dessa är det ändå viktigt att få med detta i annonsen:
- Ha en engagerande rubrik, gärna formulerad som en fråga: Vill du lära ut svenska?, Vill du göra skillnad för andra i Luleå?, Är du intresserad av mode och hållbarhet?
- Skriv tidigt, kanske redan i rubriken, på vilken ort uppdraget gäller. På så vis ökar ni den lokala förankringen och förebygger ansökningar från personer som bor i en annan del av landet.
- Skriv gärna ett kort stycke om Röda Korsets som organisation och hur ni som krets arbetar.
- Beskriv vilka uppgifter som ingår i uppdraget. Var ärlig i annonsen hur mycket tid frivilliguppdraget tar. Förutom själva verksamheten är det kanske också månadsmöten? I ett styrelseuppdrag, hur mycket tid är det förutom styrelsemöten?
- Berätta vilka utbildningar som behövs för uppdraget och vilket stöd som finns från resten av organisationen. Ett tips är att redan i svarsmejlet länka till de obligatoriska kurserna Rödakorskunskap, Att vara frivillig och Uppförandekoden.
- Skriv ut datum för informationsträff och utbildningar.
Tänk på att det som är självklart för dig som redan är engagerad inte är självklart för någon som inte är frivillig än.
Lokaltidning och lokalradio
Prova att kontakta den lokala tidningen och lokalradion och fråga ifall de vill göra ett reportage om kretsens arbete. Då får kretsen uppmärksamhet för verksamheten på orten och en chans att berätta om att nya frivilliga behövs.
Rekryteringskampanj
Nationella rekryteringskampanjer kan få bra spridning och väcka stort intresse men har ibland svårt att få lokal förankring. En lokal kampanj kan istället bli ett alternativ.
Direktreklam
Kan en lapp i brevlådan eller i handen väcka nyfikenhet? Testa gärna som ett komplement till andra rekryteringsaktiviteter.
Rekryteringsfirmor
Lokala rekryteringsfirmor kan vara hjälpsamma med att sprida lediga frivilliguppdrag. Prova att kontakta era lokala rekryteringsfirmor.
Personliga möten
I mötet med andra finns den största rekryteringspotentialen. Med andra ord är det personliga mötet i korridoren, fikarummet, gymmet eller affären den främsta arenan för rekrytering.
Utbildningar
Passa på att ställa frågan om engagemang på kretsens egna utbildningar, t.ex. på utbildning i Första hjälpen.
Universitet/Högskola
Det kryllar av potentiella frivilliga på universitet och högskolor men utmaningen är att fånga deras engagemang. Ett tips är att rikta er till en specifik utbildning t.ex. Träna svenska/Lärarprogrammet, Första Hjälpen/Sjuksköterskeutbildningen, Kassör/Ekonomiprogrammet, etc.
Events/Mässor
Undersök vilka events och mässor som anordnas lokalt under året. Att delta på rekryteringsmässor är ett bra tips.
Köpcentrum
Köpcentrum är en mötesplats där många passerar. Hur kan vi där fånga ett intresse? Kan vi erbjuda en snabb kurs i första hjälpen? Eller låta passerande kliva rakt in i en katastrof med hjälp av VR-glasögon? Kanske kan vi på så vis fånga intresse och bjuda in till infoträff.
Festivaler
Falun rödakorskrets deltog på Peace and Love och rekryterade frivilliga. Festligt eller hur?
Mötesplatser
Fundera på vilka mötesplatser som finns i ert lokalsamhälle. Det kan både vara fysiska eller digitala mötesplatser som lämpar sig för ert budskap.
Uppdaterad .