Nedan hittar du svar på vanliga frågor relaterade till anhörigstöd.
Vem är anhörigvårdare?
En anhörigvårdare någon som stöttar eller vårdar en person i sin närhet, en närstående, som behöver hjälp i vardagen på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning. I dagligt tal använder man ofta ordet anhörig istället för anhörigvårdare.
Varför jobbar Svenska Röda Korset med anhörigstöd?
Att vara anhörigvårdare kan vara krävande, betungande och ensamt. Anhörigvårdare löper högre risk för att drabbas av försämrad fysisk, psykisk och/eller social hälsa. På 1980-talet började Röda Korset att lyfta den utsatthet som många anhörigvårdare lever i genom att börja utbilda både kommunalt anställda och frivilliga inom anhörigfrågor. Behovet av Röda Korsets anhörigstöd är fortfarande stort och Röda Korsets fortsätter därför att arbeta för att främja anhörigvårdares hälsa.
Vilken är kommunens uppgift?
Kommunen har en lagstadgad uppgift att erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har ett funktionshinder. I förtydligandet av lagen framgår att kommunen är skyldig att erbjuda ett individuellt anpassat stöd till anhöriga, för att underlätta och förebygga ohälsa. Därför är det viktigt att allt anhörigstöd som Röda Korset erbjuder sker i dialog med kommunen.
Uppdaterad .