För mer information om samarbeten med företag, se Riktlinjer för företagssamarbeten
Företagsgåvor
En finansiell gåva från ett företag heter formellt ”bidrag” och är inte avdragsgillt för företag. Företaget kan heller inte dra av för moms. Ett bidrag definieras genom att kretsen som mottagare inte ger en motprestation utöver vad som är rimligt för gåvans storlek.
Ett exempel på motprestationer som gör att bidraget snarare blir en kommersiell tjänst och därför hamnar inom ramen för moms och inkomstskatt, är marknadsföring (dvs om kretsen ger ”exponeringsrätt”, t.ex. låter företaget annonsera eller beskriva sin verksamhet i kretsens kanaler). Det är därför viktigt att hålla kommunikationen kring samarbeten utifrån kretsens verksamhetsnytta och hur företaget bidrar lokalt till detta.
Det är, som mot alla våra givare, viktigt att säga tack, kanske genom ett diplom eller skriftligt dokument. Det finns tackkort att beställa från föreningsbutiken i storlek A6, men också mallar för tackdiplom här som du kan ladda ner och fylla i.
Vid större företagsgåvor, över 100 000 kronor, krävs en grundlig kontroll av företaget enligt Svenska Röda Korsets Riktlinjer för gåvor och samarbete med företag. Där nämns bland annat följande kriterier som är uteslutande för att ta emot företagsgåvor:
- Företagets verksamhet eller styrning strider mot Röda Korsets humanitära uppdrag.
- Företaget har upprepat och/eller medvetet bryter mot nationell och internationell lagstiftning och/eller internationella konventioner och deklarationer, så som Internationell humanitär rätt och Internationella lagar om mänskliga rättigheter (IHL och IHRL).
- Företaget är involverat i oetisk, korrupt eller exploaterande verksamhet och medvetet bidragit till internationella brott som piratkopiering, gränsöverskridande organiserad brottslighet, människohandel och/eller finansiering av terrorism.
- Företaget har upprepat och/eller medvetet bryter mot International Labour organisation (ILO) avseende barnarbete, anställdas hälsa, säkerhet, löner, förmåner, arbetstider, arbetsförhållanden, diskriminering samt disciplinära åtgärder.
- Företaget har sin verksamhet inom vapen och pornografi.
- Företaget har upprepat och/eller medvetet bryter mot internationella lagar och överenskommelser inom miljöområdet.
- Företagets verksamhet, rykte eller styrning på annat sätt innebär en risk för Röda Korsets arbete, anseende eller varumärke.
Tillvägagångssättet för en etisk kontroll är med fördel att läsa företagets verksamhetsberättelse, årsredovisning, hållbarhetsrapport samt att samla informationen från trovärdiga oberoende källor samt söka på internet om eventuella skandaler kopplat till företaget. Swedwatch.org, Hrw.org samt Transparency.se är några bra källor.
Sponsring
Sponsring skiljer sig från gåvor på det sättet att det bygger på prestation och motprestation av den sponsrade. Exempel på motprestationer kan vara reklamskyltar, fribiljetter, tillgång till/lån av lokaler m.m. Om företaget endast vill få goodwill är det fråga om en gåva enligt ovan. All sponsring ska regleras i ett skriftligt avtal mellan kretsen och företaget för att i det längsta undvika tvist på grund av olika tolkningar om vad man har kommit överens om. Under bilagor hittar du en Avtalsmall.
Att tänka på!
Vi har en central verksamhet (Enheten Företag och stora givare) som ansvarar för företagssamarbeten som kräver bredare, nationell/internationell synlighet och resursmobilisering för Svenska Röda Korset.
För att undvika att Röda Korset "springer på samma kund" är det viktigt att din krets som arbetar med företag är uppdaterade på vilka nationella avtal som är aktuella. Klicka här för att se vilka företag vi har nationella avtal med
Uppdaterad .